Νέα

Η Ελλάδα υλοποιεί φιλόδοξη εθνική στρατηγική για τα ανοιχτά δεδομένα

govgr.jpg

Μια φιλόδοξη εθνική στρατηγική, ώστε να αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα δεδομένα που διαθέτει ως χώρα, ακολουθεί η Ελλάδα. Ο στόχος της χώρας είναι να αξιοποιήσει τα ανοιχτά δεδομένα προς όφελος της οικονομίας, των επιχειρήσεων, αλλά και των ίδιων των πολιτών.

 

Κ. Πιερρακάκης: Να “γεννήσουμε” τη μέγιστη δυνατή αξία από τα δεδομένα τα οποία διαθέτουμε ως χώραΣύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ, από το άνοιγμα των δεδομένων του ελληνικού κράτους μπορούν να δημιουργηθούν έως και 1.000 θέσεις εργασίας σε μία πενταετία και προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ €3,2 δισ. “Είναι ακόμη μεγαλύτερες οι αποδόσεις, που μπορεί να δώσει πλέον το άνοιγμα των δεδομένων στη χώρα μας”, τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, σε ημερίδα της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ).

 

Αναφερόμενος στην εθνική στρατηγική για τα ανοιχτά δεδομένα, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι στην ψηφιακή στρατηγική και στον ψηφιακό μετασχηματισμό η Ελλάδα κινείται σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι το αμιγώς θεσμικό και το άλλο επίπεδο είναι το αμιγώς τεχνολογικό.

 

Όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει ενσωματώσει τις σχετικές ευρωπαϊκές Οδηγίες με το νόμο 4727 του 2020 και μάλιστα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, που έχει ενσωματώσει την ευρωπαϊκή Οδηγία για τα ανοιχτά δεδομένα. “Από τις αρχές του 2020 έχουμε θεμελιώσει τους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους μπορούμε να δημοσιεύουμε, γενικά, τα δεδομένα στη χώρα μας”, σημείωσε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εθνικός στόχος της Ελλάδας είναι να “γεννήσει” τη μέγιστη δυνατή αξία από τα δεδομένα, τα οποία διαθέτει ως χώρα.

 

Η πύλη data.gov.gr

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε, κατά την ομιλία του, στην πύλη data.gov.gr. Όπως είπε, αν και η πύλη ακόμη χτίζεται, ο τρόπος με τον οποίο έχουν δημοσιευτεί εκεί τα δεδομένα είναι ο δόκιμος, γιατί μπορεί κανείς να επεξεργαστεί δεδομένα, όπως αυτά που αφορούν την κίνηση στους δρόμους ή δεδομένα γύρω από τον ΟΑΣΑ για παράδειγμα ή δεδομένα γύρω από τον εμβολιασμό.

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε και στη στρατηγική για άλλες βάσεις δεδομένων, όπως η συνταγογράφηση, η οποία - όπως είπε - συνιστά προτεραιότητα: “Παραδείγματος χάριν, να πάρουμε τα δεδομένα της συνταγογράφησης, να τα ανοίξουμε και να βγάλουμε συμπεράσματα πολιτικής, τόσο εμείς, όσο και η ευρύτερη κοινότητα”.

 

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι στη βάση της εθνικής στρατηγικής για τα δεδομένα, η χώρα θα χτίσει πάνω στην πύλη data.gov.gr, με στόχο να αυξηθούν οι ροές των δεδομένων, που βρίσκονται εκεί σήμερα. “Πέρα από αυτό, θα ζητήσουμε μέσα από hackathons από την κοινότητα των προγραμματιστών να αξιοποιήσει αυτά τα δεδομένα για να βοηθήσει την πολιτεία στο σχεδιασμό πολιτικών. Θα έλεγα πώς αυτή είναι μία καλή πρακτική. Και είναι μόνο η αρχή, πρόσθεσε ο Υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ