Νέα

Οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες αναλαμβάνουν δράση για την Ουκρανία

smartphones-reading-text

Η πρόσβαση στις επικοινωνίες γίνεται πιο κρίσιμη από ποτέ σε περιόδους κρίσης. Με αυτό το σκεπτικό και καθώς ο ουκρανικός λαός βιώνει την πιο σκληρή κρίση, αυτήν του πολέμου, οι ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών λαμβάνουν μέτρα για να διευκολύνουν τις επικοινωνίες και να υποστηρίξουν τους ανθρώπους, που βρίσκονται σε κίνδυνο.

 

Μέτρα, για να διευκολύνουν τις επικοινωνίες, ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών της ΕυρώπηςΑυτό γνωστοποίησε η Ένωση των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών της Ευρώπης (European Telecommunications Network Operators' Association - ΕΤΝΟ). Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Ένωση μεταξύ των μελών της, οι ευρωπαίοι τηλεπικοινωνιακοί φορείς έχουν αναλάβει μια σειρά από ενέργειες για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς και όσους τους υποστηρίζουν.

 

Ανάλογα με τη χώρα, αυτοί είναι οι τύποι μέτρων που χαρτογράφησε η ΕΤΝΟ μέχρι στιγμής: Δωρεάν διεθνείς κλήσεις προς την Ουκρανία, κλήσεις χωρίς χρεώσεις περιαγωγής με την Ουκρανία, διανομή καρτών SIM σε πρόσφυγες που φτάνουν σε γειτονικές χώρες, δωρεάν WiFi σε προσφυγικούς καταυλισμούς, ενεργοποίηση της λειτουργίας “δωρεά SMS” προς όφελος των οργανώσεων που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες, συμπερίληψη ουκρανικών καναλιών σε πακέτα IPTV χωρίς πρόσθετη χρέωση.

 

Όπως σημειώνει η Ένωση, τα μέτρα διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία και από χώρα σε χώρα, ανάλογα με τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται. Όσον αφορά την πολυπλοκότητα της εφαρμογής, οι συμφωνίες περιαγωγής παραμένουν περίπλοκες, καθώς απαιτούν από το άλλο μέρος (παραλήπτης φορέας) να μπει σε διαπραγμάτευση.

 

Έμπρακτη στήριξη

Ο - μη εξαντλητικός - κατάλογος των ευρωπαϊκών παρόχων, που έχουν λάβει τα παραπάνω μέτρα, περιλαμβάνει τις εταιρείες: Deutsche Telekom, Orange Group; Telefónica, BT, Telia Company, Verizon, Όμιλος A1 Telekom Austria, Telenor Group, Proximus Group, KPN, Vodafone Group, Vivacom, TIM Telecom Italia, Altice, Swisscom, Proximus, GO, CYTA, BH Telecom; ALBtelecom, DNA, LTM. Η Ένωση, μάλιστα, διευκρινίζει ότι ο κατάλογος των εταιρειών δεν εξαντλείται στις παραπάνω και εμπλουτίζεται διαρκώς.

 

Ταυτόχρονα, το Σώμα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι “υποστηρίζει και επικροτεί την τρέχουσα σειρά πρωτοβουλιών του ευρωπαϊκού τομέα τηλεπικοινωνιών για την παροχή πρόσβασης σε κανάλια επικοινωνίας για Ουκρανούς πολίτες”.

 

“Η επικοινωνία είναι πρωταρχική αναγκαιότητα σε οποιοδήποτε πλαίσιο και ακόμη περισσότερο στο ανατρεπτικό και ανησυχητικό περιβάλλον μιας σύγκρουσης. Ως εκ τούτου, εκφράζουμε την εκτίμηση μας και την υποστήριξη μας στις πρωτοβουλίες του ευρωπαϊκού τομέα τηλεπικοινωνιών, που θα επιτρέψουν στον ουκρανικό λαό να συνδεθεί με τα αγαπημένα του πρόσωπα και να ενημερώνεται για την κατάστασή τους”, αναφέρει η ανακοίνωση του BEREC.

 

Να σημειωθεί ότι η Ουκρανία έχει περίπου 54 εκατομμύρια συνδρομές κινητής τηλεφωνίας. Η προσπάθεια αντιπροσωπεύει μια σημαντική οικονομική δέσμευση των τηλεπικοινωνιακών φορέων. Πράγματι, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών συχνά και ολοένα και περισσότερο προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες κατά τη διάρκεια κρίσεων και καταστροφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ