Νέα

Κυρώσεις για την καταπολέμηση των fake news ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

fakenews

Να προλάβει ένα νέο κύμα παραπληροφόρησης, υπό το βάρος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο, επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εισηγείται την αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων για την καταπολέμηση των fake news και ειδικότερα την επιβολή ειδικών κυρώσεων.

Ειδική επιτροπή του ΕΚ προτείνει κυρώσεις για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησηςΆποψη των Ευρωβουλευτών είναι ότι η ΕΕ χρειάζεται ένα ειδικό καθεστώς κυρώσεων, για να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές παρεμβάσεις και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης από εχθρικούς παράγοντες. Το καθεστώς κυρώσεων -σύμφωνα με την επιτροπή- πρέπει να διασφαλίσει την προστασία της ΕΕ έναντι εχθρικών εξωτερικών παραγόντων. «Η χρήση εμπορικών μέτρων μπορεί δε να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις κυρώσεις έναντι μεμονωμένων ατόμων, συμβάλλοντας στην προστασία της ΕΕ κατά κρατικών, υβριδικών επιθέσεων» τονίζει η τελική έκθεση της Επιτροπής για τις Εξωτερικές Παρεμβάσεις.

«Οι εκστρατείες παραπληροφόρησης εξαπατούν τους πολίτες και ενισχύουν τις διχαστικές συζητήσεις, πολώνουν και επιδεινώνουν την κατάσταση ευάλωτων ομάδων. Είναι αναγκαία η δημιουργία ενός ειδικού καθεστώτος κυρώσεων για την αντιμετώπιση των εκστρατειών παραπληροφόρησης και χειραγώγησης πληροφοριών κατά της ΕΕ», τονίζει η επιτροπή.

«Μερικές φορές συγκρίνω την απειλή της παραπληροφόρησης με έναν οργανισμό, όπου οι διαδικτυακές πλατφόρμες και οι υποδομές αποτελούν το νευρικό σύστημα και το χρήμα - σαν ένα κυκλοφοριακό σύστημα. Δεν μπορούμε να το αφανίσουμε τελείως, αλλά μπορούμε να το αποδυναμώσουμε και να μειώσουμε την επιρροή του στο πληροφοριακό μας σύστημα» τόνισε η εισηγήτρια της έκθεσης, Σάντρα Καλνιέτε (ΕΛΚ, Λετονία).

Συντονισμένες επιθέσεις
Οι απόπειρες εξωτερικών παρεμβάσεων σε ολόκληρο τον κόσμο αυξάνονται και καθίστανται πιο συστημικές και εξελιγμένες. Λαμβάνουν πολλές μορφές, όπως η παραπληροφόρηση και η καταστολή της πληροφόρησης, η χειραγώγησης των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, των διαφημιστικών συστημάτων και τωβ κυβερνοεπιθέσεων.

«Η χαρτογράφηση των υφιστάμενων απειλών μας δείχνει ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν είναι οι μόνοι παίκτες, παρότι ευθύνονται σαφέστατα για τις περισσότερες παρεμβάσεις στις δημοκρατίες μας και τις επιβλαβέστερες επιπτώσεις» υπογράμμισε η Καλνιέτε.

Κατά την άποψη της επιτροπής, οι εξωτερικές παρεμβάσεις μπορούν να αποτελέσουν βασικό εργαλείο για την αποσταθεροποίηση και την αποδυνάμωση στοχευμένων εταίρων για την τόνωση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. «Η παραπληροφόρηση προκαλεί άμεση και έμμεση οικονομική ζημία που δεν έχει αξιολογηθεί συστηματικά» τονίζει η έκθεση.

Η ψηφιακή Άγρια Δύση
«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν μπόρεσαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για τη συγκράτηση των εκστρατειών παραπληροφόρησης με αντικείμενο τα μέτρα εναντίον της εξάπλωσης της νόσου COVID-19» σημειώνει η έκθεση.

Εν τω μεταξύ, οι κοινωνικές πλατφόρμες και εφαρμογές συλλέγουν και αποθηκεύουν τεράστιες ποσότητες προσωπικών και συχνά ευαίσθητων δεδομένων για κάθε χρήστη, τα οποία μπορεί να πωληθούν στη μαύρη αγορά και να είναι χρυσωρυχείο για κακόβουλους παράγοντες.

«Παρότι μεγάλο μέρος της βιομηχανίας συλλογής και πώλησης δεδομένων είναι νόμιμη, στην πραγματικότητα κινούμεθα σε μια ψηφιακή Άγρια Δύση, όπου πολλές χιλιάδες ατελώς ρυθμιζόμενες ιδιωτικές εταιρείες κατέχουν χιλιάδες σημεία δεδομένων ανά χρήστη», κατέληξε η Καλνιέτε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ