Νέα

Εντός του 2022 ξεκινά η υλοποίηση του έργου Ultra-Fast Broadband

broadbandethernet

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα για την ανάπτυξη της συνδεσιμότητας στην Ελλάδα, το έργο Ultra-Fast Broadband. Μετά από την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, που ανέδειξε δύο προσωρινούς αναδόχους, η υλοποίηση του έργου για την ανάπτυξη υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας θα ξεκινήσει εντός του 2022.

 

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, το έργο για τη δημιουργία υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας μπαίνει στην τελική ευθείαΠροσωρινοί ανάδοχοι για τις επτά γεωγραφικές ζώνες (LOTs) υλοποίησης του έργου, που ορίζει η σχετική πρόσκληση, αναδείχθηκαν ο ΟΤΕ (σε τέσσερις περιοχές) και οι Τέρνα Ενεργειακή/Grid Telecoms (σε τρεις). Το αποκαλούμενο ως “mega ΣΔΙΤ” έργο του Ultra-Fast Broadband αποτελεί μια μεγάλης κλίμακας δημόσια παρέμβαση για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, αλλά και την προώθηση της πολιτικής συνοχής.

 

Το έργο θα υλοποιηθεί κυρίως σε ημι-αστικές και αγροτικές περιοχές, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στα σχέδια των ιδιωτικών επενδύσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πλαίσιο του έργου θα καλυφθούν, μεταξύ άλλων και 2.950 απομακρυσμένοι οικισμοί.

 

Συγκεκριμένα, μέσω των υποδομών, που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου, εκτιμάται ότι περισσότερα από 837.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (άνω του 18% του συνόλου της χώρας) θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με υπερ-υψηλή ταχύτητα (100 Mbps/1 Gbps). Επιπλέον, 10.300 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας, ΚΕΠ, κ.λπ.) θα συνδεθούν στο διαδίκτυο με συμμετρικές ταχύτητες 1 Gbps.

 

Προϋπολογισμός €880 εκατ.

Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η σύμβαση παραχώρησης θα έχει διάρκεια 26 έτη. Χρηματοδοτείται ως προς την κατασκευή από το ΕΣΠΑ και μέσω ιδίων και δανειακών κεφαλαίων των αναδόχων.

 

Η δε λειτουργία του θα καλυφθεί από τους ιδιωτικούς φορείς σύμπραξης, ενώ μετά το πέρας των 26 ετών το σύστημα θα μεταβιβαστεί εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο.

 

Το έργο, με συνολική αξία €884 εκατ. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, έχει Κοινοτική χρηματοδότηση €249 εκατ. Εντάσσεται δε στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την ουσιαστική αναβάθμιση της συνδεσιμότητας στη χώρα.

 

Νέα εποχή συνδεσιμότητας

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης - Επενδύσεων, η αναβάθμιση των υποδομών συνδεσιμότητας αναμένεται να έχει θετική επίδραση στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας. Θα συμβάλλει συγχρόνως στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον ωφελούμενο πληθυσμό σε τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και ο τουρισμός.

 

Ειδικότερα, η δράση αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών νέας γενιάς με βάση και τους στόχους ευρυζωνικότητας, που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2025 (Gigabit Society) και το 2030 (Digital Compass). Επίσης, θα συμβάλει στην επίτευξη “ουσιαστικής αλλαγής” σε όρους ευρυζωνικής διαθεσιμότητας, σε περιοχές και αγορές στις οποίες έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει μηδενικό ή μειωμένο ενδιαφέρον ανάπτυξης σχετικών υποδομών και υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ