Νέα

Ψηφιοποίηση των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης της Ε.Ε.

justice_1

Τον δρόμο για περαιτέρω ψηφιοποίηση των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης ανοίγει η Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας νέα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρωταρχικός στόχος των μέτρων είναι να αναδειχτούν οι ψηφιακοί δίαυλοι επικοινωνίας σε βασικό κανάλι για τις διασυνοριακές δικαστικές υποθέσεις, ώστε να αποδίδεται ταχύτερα η δικαιοσύνη σε περιπτώσεις διασυνοριακών υποθέσεων.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω ψηφιοποίηση των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης της Ε.Ε.“Το έγκλημα δεν σταματά στα σύνορα. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η δικαιοσύνη. Οι προτάσεις θα βοηθήσουν τους εισαγγελείς και τους δικαστές να συνεργάζονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ψηφιακές τεχνολογίες για να παρέχουμε στις δικαστικές αρχές, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις γρήγορα και ασφαλή μέσα ανταλλαγής πληροφοριών”, σχολίασε σχετικά η κυρία Βιέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας.

 

Οι προτάσεις για την ψηφιοποίηση της διασυνοριακής δικαστικής συνεργασίας της Ε.Ε. και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε αστικές, εμπορικές και ποινικές υποθέσεις, θα αντιμετωπίσουν δύο βασικά προβλήματα: τις ανεπάρκειες που επηρεάζουν τη διασυνοριακή δικαστική συνεργασία και τα εμπόδια όσον αφορά την πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε διασυνοριακές αστικές, εμπορικές και ποινικές υποθέσεις.

 

Βιντεοκλήσεις

Ο νέος κανονισμός θα δώσει τη δυνατότητα στους διαδίκους να επικοινωνούν ηλεκτρονικά με τις αρμόδιες αρχές ή να κινούν νομικές διαδικασίες κατά διαδίκου από άλλο κράτος - μέλος. Επίσης, θα επιτρέψει τη χρήση βιντεοδιασκέψεων στο πλαίσιο προφορικών ακροαματικών διαδικασιών σε διασυνοριακές αστικές, εμπορικές και ποινικές υποθέσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη μείωση των μετακινήσεων.

 

Επίσης, ο νέος κανονισμός θα διασφαλίσει τη δυνατότητα ψηφιακής διαβίβασης αιτημάτων, εγγράφων και δεδομένων μεταξύ εθνικών αρχών και δικαστηρίων.

 

Η μετατόπιση των επικοινωνιών, οι οποίες εξακολουθούν να βασίζονται αποκλειστικά στο χαρτί, προς τους ηλεκτρονικούς διαύλους όχι μόνο θα έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αλλά θα εξοικονομήσει επίσης χρόνο, καθώς και περίπου €25 εκατ. ετησίως για ολόκληρη την Ε.Ε. σε έξοδα ταχυδρόμησης και χαρτιού.

 

Ψηφιακή ανταλλαγή πληροφοριών

Στο μεταξύ, στόχος της Ε.Ε. είναι να ψηφιοποιήσει τη λειτουργία της Eurojust, ειδικά σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας και άλλων μορφών σοβαρού διασυνοριακού εγκλήματος. Επί του παρόντος, τα κράτη - μέλη αποστέλλουν στην Eurojust πληροφορίες για δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία μέσω διαφόρων, συχνά μη ασφαλών, διαύλων, όπως για παράδειγμα μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή CD-ROM.

 

Επιπλέον, η Eurojust διαθέτει παρωχημένο πληροφοριακό σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου δεν είναι δυνατή η σωστή διασταύρωση των πληροφοριών. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι ο εκσυγχρονισμός των πρακτικών αυτών.

 

Ο κανονισμός θα ψηφιοποιήσει την επικοινωνία μεταξύ της Eurojust και των αρχών των κρατών - μελών και θα παράσχει ασφαλείς διαύλους επικοινωνίας. Επίσης, θα δώσει στην Eurojust τη δυνατότητα να εντοπίζει αποτελεσματικά διασυνδέσεις μεταξύ προηγούμενων και εν εξελίξει διασυνοριακών υποθέσεων τρομοκρατίας και άλλων μορφών σοβαρών εγκλημάτων.

 

Βάσει του εντοπισμού των διασυνδέσεων αυτών, τα κράτη - μέλη θα είναι σε θέση να συντονίζουν τα μέτρα έρευνας και τους τρόπους δικαστικής αντιμετώπισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ