Νέα

€10 δισ. στην ψηφιακή μετάβαση επενδύει η Ε.Ε.

technologyyy

Με κεφάλαια €10 δισ., τα οποία στόχος είναι να κινητοποιήσουν επενδύσεις αντίστοιχου ύψους, στηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση την ψηφιακή μετάβαση. Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση 10 νέων ευρωπαϊκών συμπράξεων, μέσω των οποίων κράτη - μέλη, οικονομικοί κλάδοι και ιδιωτικές επιχειρήσεις θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ψηφιακή μετάβαση.

 

Μέσα από 10 νέες συμπράξεις μεταξύ Ένωσης, κρατών - μελών και αντίστοιχων κλάδων επιδιώκεται η μετάβαση σε μια ψηφιακή ΕυρώπηΗ Ε.Ε. θα διαθέσει χρηματοδότηση ύψους σχεδόν €10 δισ., την οποία οι εταίροι θα αντιστοιχίζουν με τουλάχιστον ισοδύναμο ποσό επενδύσεων. Αυτή η συνδυασμένη συνεισφορά αναμένεται να κινητοποιήσει πρόσθετες επενδύσεις για τη στήριξη των μεταβάσεων και να έχει μακροπρόθεσμες θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση, το περιβάλλον και την κοινωνία.


 

Μία από τις δέκα συμπράξεις αφορά τις βασικές ψηφιακές τεχνολογίες. Περιλαμβάνει τα ηλεκτρονικά κατασκευαστικά στοιχεία, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την ενσωμάτωσή τους σε συστήματα και το λογισμικό που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας τους.

 

Μια άλλη σύμπραξη αφορά την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τους επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών, την οποία υπέγραψαν 22 κράτη - μέλη, ενώ άλλη μια συμμαχία αφορά τη μικροηλεκτρονική.

 

Άλλη μία σύμπραξη θα στηρίξει την τεχνολογική κυριαρχία για τα έξυπνα δίκτυα και υπηρεσίες. Στόχος της είναι να δώσει επίσης στους ευρωπαϊκούς φορείς τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις τεχνολογικές ικανότητες για τα συστήματα 6G ως βάση για τις μελλοντικές ψηφιακές υπηρεσίες με ορίζοντα το 2030.

 

Πράσινο φως

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε σήμερα το “πράσινο φως” για την “ενιαία βασική πράξη”, τον κανονισμό που θα διευκολύνει τη συγκρότηση εννέα νέων ευρωπαϊκών συμπράξεων, δηλαδή “κοινών επιχειρήσεων” με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών - μελών και/ή της βιομηχανίας, με σκοπό την παροχή στην Ευρώπη καινοτόμων λύσεων για παγκόσμιες προκλήσεις στους τομείς της υγείας, της τεχνολογίας και του κλίματος.

 

Επίσης, χθες, το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή της Ε.Ε. σε μια 10η σύμπραξη, την “ευρωπαϊκή σύμπραξη για τη μετρολογία”, με σκοπό την αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα και τις ικανότητες μετρολογίας, ώστε να καταστεί εφικτή η ανάπτυξη σχετικών καινοτόμων προϊόντων.

 

Μετά την έγκριση, οι 10 νέες ευρωπαϊκές συμπράξεις θα εισέλθουν σε φάση συγκρότησης και υλοποίησης, η οποία θα περιλαμβάνει την πρόσληψη προσωπικού, τον διορισμό συμβουλευτικών φορέων και την κατάρτιση προγραμμάτων εργασίας. Μόλις συγκροτηθούν, θα προκηρυχθούν νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για την επιλογή και τη χρηματοδότηση έργων έρευνας και καινοτομίας, ανάλογα με τους στόχους της κάθε σύμπραξης.

 

Ψηφιακή καινοτομία παντού

Μία εκ των συμπράξεων αφορά την καινοτομία στην Υγεία. Θα συμβάλει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της υγείας στην Ε.Ε., μετατρέποντας την επιστημονική γνώση σε απτές καινοτομίες.

 

Θα καλύπτει την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη διαχείριση των ασθενειών. Η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, της νέας βιομηχανικής και φαρμακευτικής στρατηγικής για την Ευρώπη.

 

Άλλη μια σύμπραξη αφορά το καθαρό υδρογόνο. Στόχος είναι να επιταχύνει την ανάπτυξη και εγκατάσταση μιας ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας για καθαρές τεχνολογίες υδρογόνου, συμβάλλοντας στην επίτευξη βιώσιμων, απανθρακοποιημένων και πλήρως ενοποιημένων ενεργειακών συστημάτων.  Θα επικεντρωθεί στην παραγωγή, τη διανομή και την αποθήκευση καθαρού υδρογόνου και στον εφοδιασμό κλάδων που είναι δύσκολο να απανθρακοποιηθούν, όπως οι βαριές βιομηχανίες και οι εφαρμογές για τις μεταφορές με βαρέα επαγγελματικά οχήματα.

 

Μια άλλη σύμπραξη αφορά τις καθαρές αερομεταφορές. Η σύμπραξη αυτή θέτει τις αερομεταφορές σε τροχιά προς την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, επιταχύνοντας την ανάπτυξη και την εφαρμογή ανατρεπτικών λύσεων έρευνας και καινοτομίας. Αποσκοπεί στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς υπεραποδοτικών αεροσκαφών με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές, νέες πηγές ενέργειας, κινητήρες και συστήματα, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση στον τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ