Νέα

“Στον αέρα” οι πρώτες προσκλήσεις για το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη”

Επιχορηγήσεις άνω των €450 εκατ. για ψηφιακές επενδύσεις θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη του 2022. Πρόκειται για την πρώτη δέσμη προσκλήσεων υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027”, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό €7,5 δισ. για διάστημα 7 ετών. Περαιτέρω προσκλήσεις θα δημοσιευθούν στις αρχές του 2022.

  

Η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη προσκλήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη”, ύψους €2 δισ.Οι πρώτες επιχορηγήσεις του προγράμματος αφορούν επενδύσεις άνω των €415 εκατ. έως το τέλος του 2022 σε υποδομές cloud, edge computing, data centers, τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), υποδομές κβαντικής επικοινωνίας, αλλά και στην προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων, όπως και σε έργα κυβερνοασφάλειας.

 

Οι επενδύσεις για την κυβερνοασφάλεια θα συμπληρωθούν από επιχορηγήσεις ύψους €43 εκατ. για την παροχή στήριξης στην κυβερνοασφάλεια στον τομέα της υγείας. Επίσης, έως τα τέλη του 2022, θα διατεθούν επιχορηγήσεις για την ανάπτυξη ενός δικτύου εθνικών κέντρων συντονισμού, που θα βοηθήσει τα κράτη - μέλη να εφαρμόσουν τη νομοθεσία της Ε.Ε. για την κυβερνοασφάλεια.

 

Η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων αφορά τη δημιουργία και την ανάπτυξη του δικτύου του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας (EDIH). Οι κόμβοι αυτοί θα στηρίξουν τις ιδιωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων και τον δημόσιο τομέα στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

 

Οι ευρωπαϊκοί κόμβοι ψηφιακής καινοτομίας θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο των πολιτικών της Ε.Ε., ιδίως της βιομηχανικής πολιτικής και της πολιτικής για τις μικρομεσαίες και τις startups, για τη στήριξη των επιχειρήσεων και του δημόσιου στη διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

 

Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων απευθύνονται σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και δημόσιες διοικήσεις των κρατών - μελών της Ε.Ε., καθώς και σε οντότητες από άλλες χώρες που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη”.

 

Πρώτες δράσεις, ύψους €2 δισ.

Τα πρώτα προγράμματα εργασίας από το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη” προβλέπουν χρηματοδοτήσεις, ύψους €2 δισ., με στόχο την εισαγωγή στην αγορά ψηφιακών λύσεων προς όφελος πολιτών, δημόσιας διοίκησης και επιχειρήσεων. Το κύριο πρόγραμμα εργασίας, ύψους €1,38 δισ., θα εστιάσει στις επενδύσεις στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), του cloud και των data centers, των κβαντικών υποδομών, των προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων και της ευρείας χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία, έως το τέλος του 2022.

 

Παράλληλα με αυτό το κύριο πρόγραμμα εργασίας, η Επιτροπή δημοσίευσε δύο ειδικά προγράμματα εργασίας. Το πρώτο επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με προϋπολογισμό ύψους €269 εκατ. έως το τέλος του 2022.

 

Το δεύτερο πρόγραμμα επικεντρώνεται στη δημιουργία και τη λειτουργία του δικτύου των ευρωπαϊκών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας, με προϋπολογισμό ύψους €329 εκατ. έως το τέλος του 2023.

 

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη” είναι το πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε., που επικεντρώνεται στην παροχή ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις και στους πολίτες. Έχει συνολικό προϋπολογισμό €7,5 δισ. για διάστημα 7 ετών και θα υλοποιηθεί μέσω πολυετών προγραμμάτων εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ