Νέα

Κονδύλια €320 εκατ. για την ψηφιακή αναβάθμιση των Δήμων της χώρας

peoplewalk

Νέο πρόγραμμα, ύψους €320 εκατ., ενεργοποιεί η Κυβέρνηση με στόχο την ψηφιακή εξέλιξη των Δήμων της χώρας και την ανάπτυξη δράσεων ψηφιοποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το νέο πρόγραμμα, που φιλοδοξεί να κάνει τις πόλεις πιο “έξυπνες”, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν για την ψηφιακή ανάπτυξη των πόλεωνΤα κονδύλια, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης από το βήμα του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, θα τοποθετηθούν στην ψηφιακή ανάπτυξη των πόλεων, που θα βελτιώνουν την οργάνωση και τη λειτουργικότητά τους.

 

Το νέο πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί ευφυείς εφαρμογές σε Δήμους όλης της χώρας: από την “έξυπνη” στάθμευση μέχρι δράσεις για πρόληψη των ατυχημάτων με τη συνδρομή της τεχνολογίας, αλλά και “ευφυή” συστήματα διαβούλευσης με τους πολίτες, όπως και “έξυπνα” συστήματα φωτισμού των δρόμων.

Άλλες δράσεις, που θα ενισχύει το πρόγραμμα, είναι τα ευφυή συστήματα επικοινωνίας των σχολείων με τους γονείς, αλλά και τα “έξυπνα” συστήματα διαχείρισης κτιρίων, πάντα με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

 

Το Πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται εντός των επόμενων μηνών, ενώ από τις αρχές του 2022 οι Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης έργων.

 

Μενού δράσεων

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα έργα στους μεγάλους Δήμους, με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στους δε μικρότερους Δήμους της χώρας από το ΕΣΠΑ.

 

Όπως διευκρίνισε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, θα υπάρχουν 30-35 επιλεγμένες δράσεις μέσα από τις οποίες θα μπορεί να επιλέγει κάθε δήμος εκείνη που θα ταιριάζει στις ανάγκες του. Ο κατάλογος των δράσεων θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι τομείς, όπου θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν ψηφιακά οι δήμοι θα είναι, μεταξύ άλλων: κοινωνική πολιτική, απασχόληση και υγεία, παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός, περιβάλλον, υποδομές, μεταφορές, μεταποίηση, τουρισμός, δημοτική αστυνομία, εξυπηρέτηση του πολίτη, οικονομική διαχείριση των δήμων, διοικητική λειτουργία των δήμων.

Η κυβερνοασφάλεια είναι, επίσης, ένας από τους τομείς, όπου η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση, δεδομένου ότι υπήρξαν περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες που δήμοι της χώρας έπεσαν θύματα κυβερνοεπιθέσεων τύπου ransomware.

 

Χρηματοδότηση

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα έργα που περιλαμβάνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού θα προέλθουν €90 εκατ., τα οποία θα κατευθυνθούν στους 16 δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και στα Τρίκαλα. Όπως διευκρινίστηκε, ο δήμος Τρικκαίων περιελήφθη στη σχετική λίστα μετά από αίτημα της Ε.Ε., καθώς θεωρείται πρότυπος δήμος όσον αφορά στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Από τους 16 δήμους, οι τρεις μεγαλύτεροι (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα) θα πάρουν ένα μεγάλο τμήμα των κονδυλίων. Στους υπόλοιπους 13, τα κονδύλια που αναλογούν θα προκύπτουν αναλογικά με βάση τον πληθυσμό τους.

 

Σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο, η Πάτρα θα μπορεί να λάβει κονδύλια ύψους €7 εκατ., ενώ ο δήμος Καλλιθέας - που είναι ο πιο μικρός - ένα ποσό της τάξεως των €3 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ