Νέα

Δύο κομβικές παρεμβάσεις στην ψηφιακή ατζέντα της Ε.Ε. το 2ο εξάμηνο του 2021

Τουλάχιστον δύο κομβικές θεσμικές παρεμβάσεις περιλαμβάνει η ψηφιακή ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2ο εξάμηνο του 2021. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης επιστρέφουν από τις θερινές διακοπές με μια “καυτή” προτεραιότητα: τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες και την Πράξη για την ψηφιακή αγορά.

 

Οι ψηφιακές πλατφόρμες στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά το β’ εξάμηνο του 2021Πρόκειται για μια διπλή θεσμική παρέμβαση, η οποία έχει στο επίκεντρό της τη ρύθμιση των μεγάλων online πλατφορμών, με τη σχετική ψηφοφορία να διεξάγεται τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

 

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, ένα ενιαίο σύνολο κανόνων για ολόκληρη την Ε.Ε. θα εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις διασυνοριακές ψηφιακές υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί αύξηση έως και 2% του διασυνοριακού ψηφιακού εμπορίου στην ενιαία αγορά.

 

Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 10.000 πλατφόρμες στην Ε.Ε., το 90% των οποίων είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι ψηφιακές υπηρεσίες στην Ε.Ε. είναι αντιμέτωπες με 27 διαφορετικά σύνολα εθνικών κανόνων. Μόνο οι μεγαλύτερες εταιρείες μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος, που συνεπάγεται η συμμόρφωση με τους κανόνες αυτούς.

 

“Σήμερα, οι πλατφόρμες που ενεργούν ως ρυθμιστές της πρόσβασης, ασκούν τις δραστηριότητές τους με τρόπο που είτε σε μεγάλο βαθμό δεν υπόκειται σε ρυθμίσεις, είτε βασίζεται σε κανόνες που, στην πλειονότητά τους, είναι προγενέστεροι της ψηφιακής οικονομίας”, είναι το σκεπτικό της Ένωσης όσον αφορά τις ψηφιακές πλατφόρμες.

 

Επίλυση προβλημάτων

Επί του παρόντος, τα προβλήματα, που σχετίζονται με τις πλατφόρμες ως ρυθμιστές της πρόσβασης, δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τα κράτη - μέλη ή την Ε.Ε. με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

 

Με τη νέα πράξη για τις ψηφιακές αγορές, οι ρυθμιστές της πρόσβασης θα προσδιορίζονται βάσει σαφώς καθορισμένων όρων. Εάν οι εταιρείες οριστούν ως “ρυθμιστές της πρόσβασης”, θα πρέπει να συμμορφώνονται με ένα σαφώς καθορισμένο σύνολο απαγορεύσεων και υποχρεώσεων για την αποφυγή ορισμένων αθέμιτων πρακτικών.

 

Υποχρεώσεις

Στις υποχρεώσεις, που θα έχουν εφεξής οι πλατφόρμες, περιλαμβάνονται η απαγόρευση των διακρίσεων που ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες. Επίσης, οι ψηφιακές πλατφόρμες θα είναι υποχρεωμένες να ανταλλάσσουν, σύμφωνα με τους κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, δεδομένα που παρέχονται ή παράγονται στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης των επιχειρηματικών χρηστών και των πελατών τους.

 

Οι πλατφόρμες, που λειτουργούν ως ρυθμιστές της πρόσβασης, θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τις υποχρεώσεις, που πρέπει να τηρούν. Άλλες πλατφόρμες δεν θα υπόκεινται σε αυτούς τους κανόνες.

 

Περί περιαγωγής

Στην ατζέντα της Ένωσης για το φετινό φθινόπωρο βρίσκεται, επίσης, η επέκταση των κανόνων περιαγωγής, που δίνουν στους πολίτες τη δυνατότητα να τηλεφωνούν, να στέλνουν μηνύματα και να σερφάρουν στο διαδίκτυο από άλλη χώρα της Ε.Ε. χωρίς να χρεώνονται, για ακόμη 10 χρόνια από το 2022.

 

Επίσης, ορισμένες προσωρινές κοινοβουλευτικές επιτροπές αναμένεται να υιοθετήσουν τις συστάσεις τους κατά το δεύτερο μισό του έτους, συμπεριλαμβανομένων της ειδικής Επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη στην ψηφιακή εποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ