Νέα

Στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών περνά το Ultra-Fast Broadband

fibernew1

Στην πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το έργο της ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband (UFBB) προχωρά η Ελλάδα. Το UFBB αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα ΣΔΙΤ στην Ευρώπη.

 

Η Ελλάδα αναβαθμίζει τις διαδικτυακές υποδομές: πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την ανάπτυξη υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότηταςΤο "Ultra-Fast Broadband" αφορά στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής περιφέρειας που δεν καλύπτεται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Έχει προϋπολογισμό €700 εκατ. (πλέον ΦΠΑ), με τα €300 εκατ. να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση.

 

Το UFBB δημιουργεί περισσότερες από 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps και στοχεύει στην επιτάχυνση της επίτευξης των στόχων συνδεσιμότητας του ευρωπαϊκού σχεδίου της “Κοινωνίας των Gigabit”.

 

Μαζί με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνιστούν μια “ομπρέλα” δράσεων, που θα επιτρέψουν τη γρήγορη μετάβαση της χώρας στο ευρωπαϊκό σχέδιο “Κοινωνία των Gigabit”. Θα ανοίξουν, επίσης, τον δρόμο στην υλοποίηση ακόμα περισσότερων σύγχρονων υπηρεσιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

 

Τα άλλα έργα, που εντάσσονται υπό την ίδια “ομπρέλα”, είναι η υλοποίηση των διαδρόμων 5G στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, η ανάπτυξη υποθαλάσσιων καλωδίων, οι ενδοκτιριακές υποδομές οπτικών ινών, η εγκατάσταση των μικροδορυφόρων, καθώς και άλλες δράσεις μικρότερης εμβέλειας.

 

Η πρόσκληση

“Η προκήρυξη του εμβληματικού έργου ΣΔΙΤ Ultra-Fast Broadband (UFBB) σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς δράσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την ουσιαστική αναβάθμιση της συνδεσιμότητας και την προώθηση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αρμόδιο Υπουργείο.

 

Η σχετική πρόσκληση θα είναι ανοικτή μέχρι την 17η Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 14:00. Απευθύνεται δε στους φορείς, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν στη διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου και συγκεκριμένα τους:

- Wind Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία.

- Vodafone Πάναφον Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών.

- Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Ανώνυμη Εταιρεία.

- Άβαξ Ανώνυμη Εταιρεία Εργοληπτική Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Οικοδομικών Υλικών και Μηχανημάτων.

- Ένωση Εταιρειών Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία - ΜΕΤΚΑ EGN LTD.

- ΙΝΤΡΑΚΟΜ Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταλλικών Κατασκευών.

- Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία.

- Ένωση Εταιρειών “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία» Α.Ε. - Grid Telecom Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία.

 

Οι διεκδικητές  θα κληθούν να διεκδικήσουν κάποια από τις επτά γεωγραφικές περιοχές (lots) που έχουν καθοριστεί στο σύνολο της χώρας. Κάθε lot έχει παρόμοιο προϋπολογισμό και περίπου τον ίδιο αριθμό εκτιμώμενων συνδέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ