Νέα

Η Τουρκία “φιμώνει” το Twitter περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο

turkeytwitter

Την παγκόσμια πρωτιά, στην προσπάθεια χειραγώγησης των social media και συγκεκριμένα του Twitter, κατέχει η Τουρκία. Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας υπέβαλε το 2ο εξάμηνο του περασμένου έτους 477 αιτήματα απόσυρσης περιεχομένου προς το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Τα αιτήματα απόσυρσης περιεχομένου από το Twitter - εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης - ήταν αυξημένα κατά 150% σε σχέση με τους πρώτους μήνες του 2014. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το ίδιο το Twitter, η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε πέντε φορές περισσότερα αιτήματα απόσυρσης περιεχομένου από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, το 2ο εξάμηνο του 2014.

Στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Ρωσία, με τη Γερμανία να ακολουθεί στην τρίτη
Την περίοδο Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2014,  σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, “πρωταθλητισμό” στην προσπάθεια φίμωσης του Twitter έκαναν η Ρωσία με 91 αιτήματα για απόσυρση περιεχομένου και η Γερμανία με 43 αιτήματα. Ενδεικτικό των προσπαθειών, για έλεγχο του περιεχομένου που αναρτάται από τους χρήστες στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα social media, είναι το γεγονός ότι, τα αιτήματα, τα οποία έχουν υποβάλει κυβερνήσεις για την απόσυρση κάθε είδους υλικού, έχουν αυξηθεί κατά 40%.

Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το Twitter, οι ΗΠΑ υπέβαλαν το εξεταζόμενο διάστημα 32 αιτήματα για απόσυρση περιεχομένου από το Twitter. Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ιστοσελίδας, έχει υποβληθεί, μόλις, ένα αίτημα για απόσυρση περιεχομένου. Μεγάλο αριθμό αιτήσεων κατέθεσε και η Γαλλία με 35, αλλά και η Μεγάλη Βρετανία με 22.

Ικανοποίηση αιτημάτων
Από τα στοιχεία του Twitter προκύπτει, εξάλλου, τα αιτήματα της τουρκικής κυβέρνησης για απόσυρση περιεχομένου επικεντρώθηκαν σε διάφορες κατηγορίες, με πιο συχνές αυτές της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και της δυσφήμισης πολιτών ή κυβερνητικών αξιωματούχων.

Θυμίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει επιχειρήσει, στο παρελθόν, να ελέγξει τη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, όπως άλλωστε και ένα άλλο λαοφιλές μέσο, το Youtube. Μάλιστα, επί της προεδρίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία είχε απαγορεύσει προσωρινά τόσο τη λειτουργία του Twitter όσο και του Youtube, κατά την προεκλογική περίοδο, που προηγήθηκε των περιφερειακών εκλογών το Μάρτιο του 2014, κίνηση που προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα.

Το Twitter γνωστοποίησε ότι συμμορφώθηκε με το 13% των αιτημάτων της Ρωσίας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι απέρριψε και πολλά αντίστοιχα αιτήματα. Οι σχετικές αιτήσεις, από γερμανικής πλευράς, αφορούσαν, κυρίως, φερόμενα εγκλήματα μίσους και  ικανοποιήθηκαν κατά το 1/3.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ