Νέα

Οι ψηφιακές εκκρεμότητες της Ευρώπης για το 2021

peoplewalk

Ψηφιακή απάντηση δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα μεγάλο μέρος των ζητημάτων που απασχολούν την Ένωση. Από το Σχέδιο Ανάκαμψης μέχρι τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 η ΕΕ έχει θέσει στο επίκεντρο της στρατηγικής της τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των δημοσίων φορέων, των πολιτών, αλλά και της ίδιας της κοινωνικής δραστηριότητας.

Ψηφιακές υπηρεσίες, ρύθμιση των πλατφορμών, τεχνητή νοημοσύνη, διαστημικό πρόγραμμα στην ατζέντα για το νέο έτοςΗ ΕΕ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας, ενώ υλοποιεί βασικές προτεραιότητες όπως η κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή μετάβαση. Όσον αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης και τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό στα τέλη του 2020, το Κοινοβούλιο κατέληξε σε συμβιβασμό με το Συμβούλιο σχετικά με τον προϋπολογισμό και εξασφάλισε συμφωνία για τον προϋπολογισμό για το 2021 για τη στήριξη της ανάκαμψης.

Ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τον μηχανισμό που προτάθηκε για την προστασία των αξιών της ΕΕ καθυστέρησαν τη διαδικασία έγκρισης. Οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τους κανόνες για τη λειτουργία όλων των προγραμμάτων που αποτελούν μέρος του προϋπολογισμού για το 2021-2027 και του σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο θα υποστηρίξει άτομα και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ψηφιακές υπηρεσίες
Από τις εκκρεμότητες της ΕΕ, που συνδέονται με την ψηφιακή στρατηγική της, βασικός στόχος για το 2021 είναι η ρύθμιση των διαδικτυακών πλατφορμών. Η ΕΕ επεξεργάζεται τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), ώστε να καθορίσει κατευθυντήριες γραμμές για το μεταβαλλόμενο διαδικτυακό τοπίο. Το Κοινοβούλιο παρουσίασε τις προτεραιότητές του τον Οκτώβριο του 2020, ενόψει της πρότασης της Επιτροπής, με στόχο να εξασφαλίσει ένα καλύτερο, ασφαλέστερο ψηφιακό περιβάλλον για χρήστες και εταιρείες.

Τεχνητή νοημοσύνη
Στις αρχές του 2021, η Επιτροπή θα προτείνει νέα νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη, που στοχεύει στην ρύθμιση των τεχνολογικών, ηθικών, νομικών και κοινωνικοοικονομικών πτυχών της ΤΝ. Επιθυμία της ΕΕ είναι να αποκτήσει και να εδραιώσει έναν ηγετικό ρόλο στον συγκεκριμένο τομέα. Το Κοινοβούλιο θέλει να διασφαλίσει ότι η νομοθεσία είναι ανθρωποκεντρική και βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυση της οικονομίας.

Διαστημικό πρόγραμμα
Το 2021 η ΕΕ θα επενδύσει στο διαστημικό της πρόγραμμα, για την περίοδο 2021-2027. Ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε με την πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Προεδρίας του Συμβουλίου στα τέλη του 2020.

Οι διαπραγματευτές του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με τον προτεινόμενο κανονισμό για τη θέσπιση του επόμενου διαστημικού προγράμματος της ΕΕ για τα έτη 2021 έως 2027.

Για το πρόγραμμα έχει προβλεφθεί χρηματοδοτικό κονδύλι ύψους €14,8 δισ. (σε τρέχουσες τιμές). Στο διαστημικό πρόγραμμα που αναμένεται να εγκρίνουν τα αρμόδια θεσμικά όργανα συμπεριλαμβάνεται η επέκταση του πεδίου εφαρμογής του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Οργανισμού GNSS (GSA), ο οποίος θα μετονομαστεί σε Οργανισμός Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ