Νέα

448 έργα στη ελληνική “Βίβλο” για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό

peoplewalk

Το “ευαγγέλιο” της στρατηγικής της για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας θέτει σε δημόσια διαβούλευση η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για το εγχειρίδιο που περιγράφει τη στρατηγική για τη μετάβαση στην Ψηφιακή Ελλάδα, σύμφωνα με τον Νόμο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, μέσω του οποίου θεσπίστηκε.

 

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέτει σε δημόσια διαβούλευση τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020 - 2025H Βίβλος του Ψηφιακού Μετασχηματισμού αναπτύσσεται σε 14 κατευθυντήριες γραμμές και σε έξι άξονες. “Ακουμπά” δε 17 κλάδους της οικονομίας: Μέσα από αυτήν παρουσιάζονται οι στόχοι, αναπτύσσεται το μοντέλο διακυβέρνησης και ο μηχανισμός σχεδιασμού και υλοποίησης έργων, που πρέπει να ακολουθηθούν.

 

Περιγράφονται αναλυτικά περισσότερα από 400 έργα (448 για την ακρίβεια), τα οποία αποτελούν τις οριζόντιες και κάθετες παρεμβάσεις, που υλοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας για την περίοδο 2020 - 2025. Εξ αυτών, τα 105 έργα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.  

 

Μέσα από τη “Βίβλο” επιτυγχάνεται μια συνοχή στα ψηφιακά έργα, καθώς και ένας συντονισμός όλων των υπουργείων στις ψηφιακές δράσεις. Πολλά από τα έργα, που περιλαμβάνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, είναι οριζόντια και επηρεάζουν τη λειτουργία όλων των τομέων.

 

Έργα που θα τρέξουν

Το χρονοδιάγραμμα, που ανακοινώθηκε χθες, περιλαμβάνει ημερομηνίες για κάποια ενδεικτικά έργα, που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το προσεχές εξάμηνο. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2021 έχει προγραμματιστεί η δράση “Know your Customer”. Το Know Your Customer υλοποιεί ένα ψηφιακό κανάλι μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη διάθεση στοιχείων πολιτών, όταν η ανάγκη αυτή απορρέει από την εφαρμογή νομοθετικού ή κανονιστικού πλαισίου.

 

Η διάθεση των στοιχείων γίνεται αποκλειστικά κατόπιν αιτήματος της συγκατάθεσης του πολίτη, κάθε φορά που ζητείται πρόσβαση και στον πυρήνα του σχεδιασμού βρίσκεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων, παράλληλα με την έγκαιρη και έγκυρη διάθεση στοιχείων, που συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές.

 

Αρχικά, η δράση έχει εστιάσει στα τραπεζικά ιδρύματα και τις διαδικασίες KYC, που οφείλουν να ακολουθήσουν στο πλαίσιο του Anti Money Laundering - AML κανονισμού, ο οποίος απαιτεί την προσκόμιση δικαιολογητικών.

 

Στο μεταξύ, τον Φεβρουάριο του 2021 θα τεθεί σε λειτουργία το “Ψηφιακό Μητρώο Αθλητικών Φορέων”. Η υλοποίηση του μητρώου αναμένεται να απλουστεύσει την παροχή υπηρεσιών στον τομέα του αθλητισμού και να ενισχύσει το εποπτικό και ελεγκτικό έργο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

 

Η δημιουργία του αφορά την επικαιροποίηση και τον εμπλουτισμό στα τηρούμενα στοιχεία των Αθλητικών Φορέων (Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Σωματεία). Συγκεκριμένα:

 

Online μεταβίβαση οχημάτων

Για τον Μάρτιο του 2021 έχει προγραμματιστεί η έναρξη υλοποίησης του έργου για την ψηφιοποίηση της μεταβίβασης οχημάτων. Το έργο αφορά την απλούστευση των διαδικασιών και την υλοποίηση εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών που αφορούν τη μεταβίβαση οχήματος, καθώς και την άρση παρακράτησης κυριότητας οχημάτων.

 

Τον ίδιο μήνα αναμένεται να τρέξει έργο για τις ψηφιακές δεξιότητες και ειδικότερα, η ανάπτυξη του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών.

 

Τον Απρίλιο του 2021 έχει προγραμματιστεί η υλοποίηση ενός μείζονος σημασίας έργου για τον τομέα της παιδείας. Πρόκειται για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας κάλυψης θέσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Βασικός στόχος του έργου είναι ο έγκαιρος προγραμματισμός, ο ακριβής προσδιορισμός και η γρήγορη κάλυψη των λειτουργικών κενών με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς επιδιώκοντας τη μείωση της απώλειας διδακτικών ωρών για όλους τους μαθητές.

 

Η δράση εστιάζει σε νομοθετικές και τεχνικές παρεμβάσεις, που εξελίσσονται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά στη φάση πρόσληψης και το δεύτερο στη φάση κατανομής αυτών στα σχολεία.

 

Παρατηρητήριο ψηφιακής ωριμότητας

Στο μεταξύ, για τον Μάιο του 2021 έχει προγραμματιστεί, βάσει του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει η Βίβλος, ένα εμβληματικό έργο, που αφορά στις επιχειρήσεις. Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός συστήματος αποτίμησης της ψηφιακής ωριμότητας των εταιρειών και τεκμηρίωσης του σχεδιασμού κρατικών ενισχύσεων για τον μετασχηματισμό τους (Digitometer).

 

Η δυναμική και οι ιδιομορφίες κάθε επιχείρησης και του κάθε κλάδου διαφοροποιούν αισθητά τις ψηφιακές ανάγκες. Για τον λόγο αυτό, προτείνεται η ανάπτυξη σχετικής δράσης, ώστε να τεκμηριώνεται ο σχεδιασμός κρατικών ενισχύσεων, με στόχο την επιτάχυνση του μετασχηματισμού.

 

Ως βασικό εργαλείο εισάγεται ένα εύχρηστο ψηφιακό online εργαλείο για την αποτίμηση του βαθμού ψηφιακής ωριμότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το εργαλείο παρέχει, μέσω δομημένου ερωτηματολογίου, μια υψηλού επιπέδου εκτίμηση της ψηφιακής ωριμότητας της επιχείρησης και αναγνωρίζει πιθανούς τομείς προόδου.

 

Από την εικόνα της έντασης της ψηφιακής ωριμότητας των επιχειρήσεων ανά κλάδο, μπορούν να τεκμηριωθούν πολιτικές για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, προκειμένου να επιτύχουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ