Νέα

Στην Ιταλία θα κατασκευαστεί ένας από τους ταχύτερους υπερυπολογιστές ΑΙ στον κόσμο

serversmarket

Τον στρατηγικό της στόχο, να εξελιχθεί σε παγκόσμια υπερδύναμη Υπολογιστικής Υψηλών Επιδόσεων, υλοποιεί σταδιακά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό το πλαίσιο, κινείται το έργο της εγκατάστασης στην Ιταλία ενός από τους ταχύτερους υπερυπολογιστές Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο.

Ο “Leonardo” θα μπορεί να εκτελεί πάνω από πάνω από 248 τετράκις εκατ. υπολογισμούς το δευτερόλεπτοΟ “Leonardo”, όπως ονομάζεται ο υπερυπολογιστής, θα μπορεί να εκτελεί πάνω από πάνω από 248 τετράκις εκατ. υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Διαθέτει τεράστια υπολογιστική άνω των 248 Petaflop, γεγονός που θα τον κατατάσσει στους κορυφαίους υπερυπολογιστές του κόσμου.

Με την κατασκευή του “Leonardo” ανοίγει ο δρόμος για τον επόμενο υπερυπολογιστικό στόχο, που είναι η εκτέλεση άνω του ενός πεντάκις εκατομμυρίων πράξεων το δευτερόλεπτο (Exaflop). Η δε κατασκευή του δίνει συνέχεια στις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επενδύσεις ύψους €8 δισ. στην επόμενη γενιά υπερυπολογιστών.

Να σημειωθεί ότι υπολογιστική ισχύς του LEONARDO θα σύντομα συμπληρωθεί με  υπερυπολογιστές της EuroHPC στη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και την Ισπανία.

Η υλοποίηση του Leonardo δίνει συνέχεια στην πρόσφατη πρόταση νέου κανονισμού της Επιτροπής για την Κοινή Επιχείρηση για την Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων (EuroHPC). Αντικατοπτρίζει, επίσης, έναν από τους στόχους της Ε.Ε. για την τεχνητή νοημοσύνη, την επιτάχυνση υιοθέτησης λύσεων ΑΙ από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Διαγωνισμός
Το νέο υπολογιστικό σύστημα υψηλών επιδόσεων “Leonardo” θα βρίσκεται στην Ιταλία, στις εγκαταστάσεις του νέου κέντρου δεδομένων του CINECA, το οποίο κατασκευάζεται στο Tecnopolo Bologna. Το κορυφαίο υπερυπολογιστικό κέντρο CINECA είναι μια μη κερδοσκοπική κοινοπραξία, που αποτελείται από 69 ιταλικά πανεπιστήμια, 21 εθνικά ιδρύματα και τα ιταλικά υπουργεία Πανεπιστημίων και Έρευνας και Εκπαίδευσης.

Ήδη, η Κοινή Επιχείρηση για την Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων και το CINECA ανακοίνωσαν ότι η ευρωπαϊκή εταιρεία Atos αναδείχθηκε ανάδοχος για την προμήθεια του “Leonardo”. Ο ανάδοχος επελέγη μέσω διαγωνισμού, που προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του 2019, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε €120 εκατ.

Συνολικά, στόχος της Ένωσης είναι υποδομές υπερυπολογιστικής, όπως υπερυπολογιστές εξακλίμακας, που θα εκτελούν πάνω από ένα πεντάκις εκατομμύριο (1018) πράξεις ανά δευτερόλεπτο. Επίσης, στόχος είναι οι κατασκευή κβαντικών και υβριδικών υπολογιστών, που συνδυάζουν στοιχεία κβαντικής και κλασικής υπολογιστικής.

Οι κβαντικές και υβριδικές υποδομές θα είναι σε θέση να εκτελούν λειτουργίες τις οποίες δεν είναι - επί του παρόντος - σε θέση να εκτελεί κανένας υπερυπολογιστής. Αυτή η υποδομή υπερυπολογιστικής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 800 ευρωπαϊκές επιστημονικές, βιομηχανικές και δημόσιες εφαρμογές. 

Οι χρήσεις της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων και των υπερυπολογιστών καλύπτουν μια τεράστια γκάμα. Στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οι υπερυπολογιστές συμβάλλουν, ήδη, στην αναζήτηση θεραπειών, στην πρόβλεψη της διασποράς και στην υποστήριξη της λήψης αποφάσεων σχετικά με τα μέτρα ανάσχεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ