Νέα

Ελληνική πρωτιά στο EU Datathοn για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

datathon2020filesrgb_eu-odp-light

Ελληνικό χρώμα είχε το φετινό EU Datathon, με την GeoFluxus να αποτελεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στο 1o βραβείο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. To EU Datathon είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός, στον οποίο άνθρωποι με πάθος με τα δεδομένα αναπτύσσουν νέες, καινοτόμες εφαρμογές, οι οποίες αξιοποιούν τα ανοικτά σύνολα συνόλων δεδομένων της Ε.Ε.

GeoFluxus: η ελληνική συμμετοχή στο 1o βραβείο EU Datathοn, για την Ευρωπαϊκή Πράσινη ΣυμφωνίαΣτον διαγωνισμό απονέμεται χρηματικό έπαθλο €100.000, καθώς και το Βραβείο του Κοινού. Οι νικητές ανακοινώθηκαν κατά τη διαδικτυακή τελετή λήξης της 18ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων.

Στο φετινό EU Datathοn και στην Πρόκληση 1 “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία”, νικήτρια αναδείχθηκε η GeoFluxus (Βέλγιο, Ελλάδα, Λιθουανία). Η συγκεκριμένη εφαρμογή συνδέει περιφερειακούς παραγωγούς βιομηχανικών αποβλήτων με αντίστοιχες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων.

Στην Πρόκληση 2 “Μια οικονομία που λειτουργεί για τους ανθρώπους”, νικήτρια ήταν η Team FinLine (Ηνωμένο Βασίλειο). Η εφαρμογή βοηθά τις μικρομεσαίες εταιρείες να εκτιμήσουν την οικονομική τους βιωσιμότητα και παρέχει δωρεάν προσαρμοσμένες συμβουλές για κατάλληλες επιχορηγήσεις και επενδυτικές επιλογές.

Στην Πρόκληση 3 “Νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία” νικήτρια ήταν η Next Generation Democracy (Δανία). Η εφαρμογή στοχεύει στην αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική συζήτηση. Αυτό υποστηρίζει τη διαφάνεια και επιτρέπει στους πολίτες να επικοινωνούν απευθείας με τους πολιτικούς. 

Μηχανική μάθηση
Τέλος, στην Πρόκληση 4 “Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή” νικήτρια αναδείχθηκε η Digital Forest Dryads of Copernicus (Ρουμανία). Η εφαρμογή στοχεύει στην προστασία των δασών από την παράνομη υλοτομία, συνδυάζοντας τις σύγχρονες δορυφορικές εικόνες και δεδομένα, φασματική ανάλυση και μηχανική μάθηση. Τέλος, η Team FinLine απέσπασε το “Βραβείο του Κοινού”. 

“Φέτος, είχαμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία του διαγωνισμού, με 121 υποψηφιότητες απ’ όλο τον κόσμο. Το μεγάλο ενδιαφέρον, που εκδηλώθηκε για τα ανοικτά δεδομένα, δείχνει ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τον τεράστιο όγκο ανοικτών πληροφοριών που διαθέτουμε, πράγμα που σκοπεύουμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη χάραξη της πολιτικής μας και κυρίως, τη ζωή των ανθρώπων”, σχολίασε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κυρία Ελίζα Φερέιρα.

“Συγχαίρω τις 12 ομάδες, που έφτασαν στον τελικό, για τις εξαιρετικές ιδέες για συγκεκριμένα επιχειρηματικά μοντέλα και κοινωνικές επιχειρήσεις, που παρουσίασαν. Εμπνεύστηκαν κατάλληλες καινοτόμες προσεγγίσεις και λύσεις για να βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, αξιοποιώντας τα ανοικτά δεδομένα της Ε.Ε.”, τόνισε ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, κ. Γιοχάνες Χάν.

Ο διαγωνισμός
Το EU Datathon είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός, που καλεί τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι παθιασμένοι με τα δεδομένα, να παρουσιάσουν καινοτόμες ιδέες σχετικά με τον τρόπο εκμετάλλευσης των ανοιχτών δεδομένων της Ε.Ε. Η φετινή διοργάνωση ήταν η 4η στην ιστορία του διαγωνισμού. Η τελική κατάταξη των νικητών για κάθε πρόκληση αποφασίστηκε από κριτική επιτροπή 25 εμπειρογνωμόνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ