Νέα

Τριψήφιος αριθμός αιτήσεων startups για ένταξη στο Elevate Greece σε ένα 24ωρο

startups

Κάτι παραπάνω από έντονο είναι το ενδιαφέρον των νεοφυών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, να εγγραφούν στη νέα διαδικτυακή πύλη “Elevate Greece”. Μέσα στο πρώτο 24ωρο της λειτουργίας της, η ηλεκτρονική πύλη δέχθηκε τριψήφιο αριθμό αιτήσεων από startups, που υπέβαλαν αίτηση για να εγγραφούν στην πλατφόρμα.

 

Μεγάλο το ενδιαφέρον startups να ενταχθούν στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, που “άνοιξε” την περασμένη ΔευτέραΑυτό έκανε γνωστό με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Υπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με την πλατφόρμα Elevate Greece (Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων), το επίσημο μητρώο καταγραφής των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

 

Θυμίζουμε ότι, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης, οι ενδιαφερόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις εγγράφονται, ώστε να λάβουν επίσημη πιστοποίηση από το Κράτος ως νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι εταιρείες πρέπει να πληρούν δύο κριτήρια: της καινοτομίας (innovation) και της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος (scalability).

 

Οι ενδιαφερόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω του συνδέσμου elevategreece.gov.gr με τη σχετική προθεσμία για το 2020 να λήγει στα τέλη του έτους. Από το 2021, οι αιτήσεις προβλέπεται να υποβάλλονται σε τρεις κύκλους: 01/01 με 30/03, 01/05 με 30/07 και 01/09 με 30/11.

 

Για να υποβάλει μια νεοφυής επιχείρηση αίτηση στο Elevate Greece, προκειμένου να εγγραφεί στο Μητρώο, πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις: Να διαθέτει νομική μορφή ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ (εξαιρούνται οι μονοπρόσωπες ΙΚΕ και ΕΠΕ). Να μην ξεπερνά τα 8 έτη συμπληρωμένης λειτουργίας. Να μην απασχολεί περισσότερους από 250 εργαζομένους (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας). Ο τελευταίος Κύκλος Εργασιών να μην υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ.

 

Χρηματοδοτικά εργαλεία

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για χρηματοδοτικά εργαλεία και δράσεις, προκειμένου οι επιχειρήσεις, που θα ενταχθούν στο Μητρώο να τύχουν χρηματοδοτικής ενίσχυσης. Μία από τις δράσεις θα προκηρυχθεί εντός του Νοεμβρίου.

 

Με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας, που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα αποκτήσουν ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν “μαλακής χρηματοδότησης” (soft financing) ή εναλλακτικά ένα πρόγραμμα επιστρεπτέας ενίσχυσης, που θα χρηματοδοτεί το 50% του ετήσιου μισθολογικού κόστους τους, με μέγιστη ενίσχυση το ποσό των €100.000.

 

Ο προϋπολογισμός της δράσης, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ είναι €120 εκατ. και εκτιμάται ότι περίπου 1.200 νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα θα λάβουν ενισχύσεις.

 

Σε αυτήν την πρωτοβουλία, θα προστεθούν και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το Ταμείο Συνεπενδύσεων με Επιχειρηματικούς Αγγέλους, το πρόγραμμα Grants to Equity - ο σχεδιασμός του οποίου ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες σε συνεργασία με τον Όμιλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας -  αλλά και τα Ταμεία Μεταφοράς Τεχνολογίας, που θα ακολουθήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ