Νέα

Πρόοδο σημειώνει το διαστημικό πρόγραμμα της Ε.Ε.

spacetechnology

Σημαντική πρόοδο κάνει το διαστημικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πετυχαίνοντας ένα σημαντικό ορόσημο. Ο μικροδορυφόρος UPMSat-2 εκτοξεύθηκε επιτυχώς από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο Κουρού επί του πυραύλου Vega VV16 της Arianespace, ο οποίος αναπτύχθηκε από την Αvio SPA.

Η πρωτοβουλία Επίδειξης και Επικύρωσης σε Τροχιά (IOD/IOV) κάνει μια πολλά υποσχόμενη αρχήΣχεδιασμένος και κατασκευασμένος από φοιτητές του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης, ο βάρους 50 κιλών δορυφόρος έθεσε σε τροχιά 6 ωφέλιμα φορτία, που αναπτύχθηκαν από τη βιομηχανία, διαστημικούς οργανισμούς και ερευνητικά κέντρα.

Με την εκτόξευση ξεκίνησε το πρώτο από 26 πειράματα που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο της ενωσιακής πρωτοβουλίας IOD/IOV, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα “Ορίζων 2020”. Τα άλλα πειράματα θα ξεκινήσουν μέσα στο διάστημα 2020-22. Η Ε.Ε. συνεισφέρει και σε αυτήν την πτήση επίδειξης για την εξακρίβωση της δυνατότητας υλοποίησης (“Proof of Concept”) της υπηρεσίας αποστολής μικρών διαστημικών σκαφών Vega.

Παρέχοντας τακτικές ευκαιρίες πτήσης για την επικύρωση διαστημικών τεχνολογιών, η πρωτοβουλία IOD/IOV προάγει την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα του διαστημικού τομέα της Ε.Ε. Η IOD/IOV επιτρέπει τη διεξαγωγή πειραμάτων σε διάφορους τομείς, όπως η γεωσκόπηση, οι τηλεπικοινωνίες και η δορυφορική πλοήγηση. Βοηθάει την επιστημονική κοινότητα να κατασκευάσει πιο αποτελεσματικούς και γερούς δορυφόρους και παράλληλα δίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους ερευνητές και στις μεγάλες εταιρείες τη δυνατότητα να εισαγάγουν νέες τεχνολογίες στην αγορά σε μικρό χρονικό διάστημα. 

Ορόσημο
Η αποστολή αυτή αποτελεί ορόσημο για την Arianespace, η οποία έχει αποδείξει την ικανότητά της να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων και ανταγωνιστικών υπηρεσιών, που καλύπτουν την πολλά υποσχόμενη αγορά των νανοδορυφόρων και των μικροδορυφόρων και εξυπηρετούν τόσο θεσμικές, όσο και εμπορικές ανάγκες.

“Η Ε.Ε. εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρώτη ευρωπαϊκή εκτόξευση περισσότερων από 50 δορυφόρων για πάνω από 20 διαφορετικούς πελάτες. Η Arianespace αποδεικνύει την ικανότητα της Ευρώπης να προσφέρει νέες υπηρεσίες ομαδικής εκτόξευσης (rideshare) στην παγκόσμια αγορά. Η πρωτοβουλία IOD/IOV δίνει στην κοινότητα της διαστημικής έρευνας τη δυνατότητα να αναπτύξει διαστημικές τεχνολογίες και να τις δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες. Στηρίζει την τεχνολογική ωριμότητα, μειώνει τον χρόνο διάθεσης στην αγορά και εγγυάται τη συνεχή και ανεξάρτητη πρόσβαση της Ευρώπης στο διάστημα. Η συνεργασία αυτή δίνει ώθηση στην ευρωπαϊκή καινοτομία”, σχολίασε οΤιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς. 

Νέο πρόγραμμα
Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027, έχει προτείνει τη διάθεση συνολικών κεφαλαίων €16 δις. Το νέο διαστημικό πρόγραμμα θα αυξήσει τις επενδύσεις σε διαστημικές δραστηριότητες, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες και τεχνολογίες και ενισχύοντας την αυτόνομη πρόσβαση της Ευρώπης στο διάστημα.

Μέχρι σήμερα, η Ένωση έχει σημαντικό προβάδισμα στις διαστημικές δραστηριότητες και η ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία είναι μία από τις πλέον ανταγωνιστικές. Σήμερα, πάνω από το 10% του ΑΕΠ της Ε.Ε. εξαρτάται, ήδη, από διαστημικές υπηρεσίες, ωστόσο, εκτιμάται ότι υπάρχουν πολλές νέες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ