Νέα

Η Ευρώπη επεκτείνει το καθεστώς στήριξης των νεοφυών εταιρειών

startups

Χρηματοδοτική στήριξη στις πολύ μικρές, μικρές και νεοφυείς εταιρείες θα συνεχίσει να παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας και την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας. Το σκεπτικό της Ένωσης είναι ότι αυτή η κατηγορία των επιχειρήσεων επλήγη ιδιαίτερα από την έλλειψη ρευστότητας, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού και αντιμετωπίζει μεγαλύτερες δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Τις πολύ μικρές, μικρές και νεοφυείς εταιρείες θα συνεχίζει να στηρίζει χρηματοδοτικά η Ε.Ε. με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίαςΣτο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή ενέκρινε την τρίτη τροποποίηση για επέκταση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, που είχε εγκριθεί τον Μάρτιο του 2020, για να στηρίξει την οικονομία στο πλαίσιο της έξαρσης του κορωνοϊού. Η τροποποίηση επεκτείνει το προσωρινό πλαίσιο, ώστε να επιτρέψει στα κράτη - μέλη να προσφέρουν δημόσια στήριξη, δυνάμει του προσωρινού πλαισίου προς όλες τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ακόμη σε εκείνες που ήταν προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Με τον τρόπο αυτό η Ε.Ε. αυξάνει τις δυνατότητες στήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειονότητα εμπίπτουν στην κατηγορία των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ιδίως των καινοτόμων που ενδέχεται να είναι ζημιογόνες στην ταχέως αναπτυσσόμενη φάση τους. Κύριος σκοπός του προσωρινού πλαισίου είναι η παροχή στοχευμένης στήριξης σε επιχειρήσεις, βιώσιμες κατά τ' άλλα, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες συνεπεία της πανδημίας. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις, που ήταν ήδη προβληματικές πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2019 δεν δικαιούνται να λάβουν ενίσχυση βάσει του προσωρινού πλαισίου. Μπορούν, ωστόσο, να λάβουν ενίσχυση σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως τις κατευθυντήριες γραμμές διάσωσης και αναδιάρθρωσης. 

Ποιους αφορά
Οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή όσες απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και έχουν κύκλο εργασιών και/ή σύνολο του ετήσιου ισολογισμού μικρότερο από €10 εκατ. ευρώ, επλήγησαν ιδιαίτερα από την έλλειψη ρευστότητας, που προκάλεσε ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας. “Αυτό επιδείνωσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Οι δυσκολίες αυτές, αν δεν αντιμετωπιστούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλο αριθμό πτωχεύσεων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, προκαλώντας σοβαρές διαταραχές σε ολόκληρη την οικονομία της Ε.Ε.”, σημειώνει η Επιτροπή.

Το μέτρο δεν θα ισχύσει, αν οι εν λόγω επιχειρήσεις βρίσκονται σε διαδικασία αφερεγγυότητας, έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης που δεν έχει επιστραφεί ή υπάγονται σε σχέδιο αναδιάρθρωσης βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. “Λόγω του μικρού μεγέθους τους και της περιορισμένης συμμετοχής τους σε διασυνοριακές συναλλαγές, οι προσωρινές κρατικές ενισχύσεις προς τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις έχουν μικρότερη πιθανότητα να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά σε σύγκριση με τις κρατικές ενισχύσεις προς μεγαλύτερες επιχειρήσεις”, αναφέρει η Επιτροπή.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει, επίσης, ότι όλες οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν είχαν συμπληρώσει τριετία από τη σύστασή τους την 31η Δεκεμβρίου 2019 μπορούσαν ήδη να επωφεληθούν από τα μέτρα ενίσχυσης που προβλέπει το προσωρινό πλαίσιο, εκτός αν βρίσκονται σε διαδικασία αφερεγγυότητας, έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης που δεν έχει επιστραφεί ή υπάγονται σε σχέδιο αναδιάρθρωσης βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ