Νέα

Πανευρωπαϊκό Hackathon στα τέλη Απριλίου για τον κορωνοϊό

people_young11

Έναν πανευρωπαϊκό μαραθώνιο ανάπτυξης εφαρμογών (Hackathon), με στόχο την εξεύρεση τρόπων διαχείρισης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, διοργανώνει στα τέλη Απριλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέσω του μαραθωνίου “EUvsVirus”, η Ευρώπη φιλοδοξεί να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους παραγωγοί καινοτομίας και την κοινωνία των πολιτών. Στόχος είναι η άμεση ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19 και μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά.

Ο πανευρωπαϊκός μαραθώνιος ανάπτυξης εφαρμογών “EUvsVirus” φιλοδοξεί να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους παραγωγούς καινοτομίαςΤο #EUvsVirus Hackathon θα πραγματοποιηθεί στις 24, 25 και 26 Απριλίου 2020 και θα αντιμετωπίσει περίπου 20 επικείμενες προκλήσεις από τον κορωνοϊό: από τη γρήγορη παραγωγή εξοπλισμού και την αύξηση των δυνατοτήτων παραγωγής μέχρι τη μεταφορά γνώσεων και λύσεων από τη μία χώρα στην άλλη. Στον μαραθώνιο μπορούν να συμμετάσχουν είτε ομάδες αποτελούμενες από άτομα από διάφορα κράτη-μέλη της Ε.Ε., είτε ομάδες, όπου οι συμμετέχοντες θα προέρχονται αποκλειστικά από ένα κράτος-μέλος.

Η Ελλάδα θα συμμετέχει σε αυτό το ευρωπαϊκό hackathon με το #GreeceVsVirus, μια εθνική συμμετοχή που συντονίζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η συμμετοχή της Ελλάδας γίνεται μέσω δυο νέων πρωτοβουλιών, που έχουν στόχο την ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων και την ταχεία υλοποίηση ώριμων ψηφιακών λύσεων, που θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Πλατφόρμα δεδομένων
Η Ευρώπη επιχειρεί συνολικά να συνασπίσει τις δυνάμεις της στον τομέα της έρευνας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με πολλούς εταίρους, εγκαινίασε την ευρωπαϊκή πλατφόρμα δεδομένων COVID-19, η οποία θα καταστήσει δυνατή την ταχεία συλλογή και ανταλλαγή των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων.

Η πλατφόρμα, η οποία εντάσσεται στο σχέδιο δράσης ERAvsCorona, αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ε.Ε. για να στηρίξει τους ερευνητές στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο στη μάχη κατά της έξαρσης του κορωνοϊού. Θα παρέχει ένα ανοιχτό, αξιόπιστο και κλιμακούμενο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, στο οποίο οι ερευνητές θα μπορούν να αποθηκεύουν και να ανταλλάσσουν σύνολα δεδομένων, όπως αλληλουχίες DNA, δομές πρωτεϊνών, δεδομένα προκλινικής έρευνας και κλινικών δοκιμών, καθώς και επιδημιολογικά δεδομένα.

Η ταχεία ανοιχτή ανταλλαγή δεδομένων εκτιμάται ότι θα επιταχύνει σημαντικά την έρευνα και τις ανακαλύψεις, καθιστώντας δυνατή την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Η ευρωπαϊκή πλατφόρμα δεδομένων COVID-19 συνάδει με τις αρχές, που αποτυπώνονται στη Δήλωση για την κοινή χρήση δεδομένων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας. Ευθυγραμμίζεται δε με την δέσμευση της Επιτροπής στα ανοιχτά ερευνητικά δεδομένα και την Ανοιχτή Επιστήμη, που έχει ως στόχο η επιστήμη να καταστεί πιο αποτελεσματική και αξιόπιστη και να αποκρίνεται στις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η κοινωνία. 

Νεοφυείς εταιρείες
Στο μεταξύ, πρόσφατη πρόσκληση υποβολής προτάσεων του μέσου “Accelerator” του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, ύψους €164 εκατ., προσέλκυσε σημαντικό αριθμών νεοφυών επιχειρήσεων και ΜμΕ με καινοτομίες, που θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην καταπολέμηση της πανδημίας. Ταυτόχρονα, πάνω από 50 εν εξελίξει ή ολοκληρωμένα έργα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, χάρη στην παροχή γνώσεων από διάφορους επιστημονικούς τομείς (ιολογία, επιδημιολογία, ανοσολογία, δημόσια υγεία, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, κοινωνική συμπεριφορά, διαχείριση κρίσεων).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ