Νέα

Επιχορηγήσεις σε ελληνικές καινοτόμες εταιρείες, μέσω του προγράμματος SME Instrument

kainotomia728

Πρόσβαση, σε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση των καινοτόμων ιδεών τους, αποκτούν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για το πρόγραμμα “Μέσο για τις ΜμΕ” (SME Instrument), το οποίο ενεργοποιήθηκε υπό την “ομπρέλα” του "Ορίζοντας 2020". Συνολικά, περισσότερες από 275 καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν, συνολικά, €117 εκατ. ως επιχορήγηση σε αυτήν τη φάση του προγράμματος SME Instrument.

Πάνω από 275 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ε.Ε. θα λάβουν €117 εκατ. για τη στήριξη καινοτόμων ιδεώνΑνάμεσα τους, δύο ελληνικές μικρομεσαίες εταιρείες, οι οποίες θα λάβουν αρχική επιχορήγηση €50.000 - ανά ιδέα - για τη χρηματοδότηση των σχετικών μελετών σκοπιμότητας. Πρόκειται για τις εταιρείες Planetek Hellas και HELBIO με έδρα την Αθήνα και το Ρίο της Πάτρας, αντίστοιχα. Η πρώτη δραστηριοποιείται στον τομέα του διαστήματος, ενώ η δεύτερη στον τομέα της ενέργειας. Η στήριξη, που προσφέρεται στις επιχειρήσεις, αφορά σε τρία στάδια: Στάδιο Ι (επικύρωση της ιδέας) με επιχορήγηση €50.000 ανά ιδέα για την χρηματοδότηση μελετών σκοπιμότητας, Στάδιο ΙΙ (ανάπτυξη και επίδειξη/παρουσίαση), με τη χορήγηση ενός ποσού που κυμαίνεται από €500.000 μέχρι €2,5 εκατ. για την υλοποίηση της ιδέας και Στάδιο ΙΙΙ (είσοδος στην αγορά): περαιτέρω στήριξη από την Ε.Ε. για επιτυχή είσοδο της ΜμΕ στην αγορά (χωρίς επιχορήγηση).

Πάντως, η Ελλάδα, με βάση τις μέχρι σήμερα επιδόσεις της, βρίσκεται πολύ χαμηλά στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών, που λαμβάνουν τα περισσότερα κεφάλαια από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό μέσο. Η χώρα μας, με μόλις δύο συμμετοχές, κατατάσσεται στην τέταρτη θέση από το τέλος, με τις εταιρείες της Ισπανίας να παίρνουν τη “μερίδα του λέοντος” με 72 προτάσεις, ακολουθούμενες από τις μικρομεσαίες της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας με 59 και 46 αντίστοιχα.



Η ελληνική συμμετοχή
Οι δύο ελληνικές επιχειρήσεις θα λάβουν τις χρηματοδοτήσεις, που προβλέπονται στο Στάδιο Ι του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, που έχει ως στόχο να στηρίξει τις καινοτόμες ιδέες μικρών επιχειρήσεων, βοηθώντας στην υλοποίησή τους. Η Planetek Hellas δραστηριοποιείται στη δορυφορική τηλεπισκόπηση και την ανάπτυξη υποδομής και λογισμικού χωρικών δεδομένων για δορυφορικές εφαρμογές του διαστημικού και του επίγειου τομέα. Η Helbio, από την πλευρά της, που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2001 ως “spin-off” του Πανεπιστημίου Πατρών για την εμπορική διάθεση της τεχνολογίας επεξεργασίας καυσίμων, την οποία ανέπτυξε το πανεπιστήμιο, αναπτύσσει και διαθέτει στην αγορά συστήματα παραγωγής υδρογόνου, κυρίως από ανανεώσιμες πηγές, είτε για βιομηχανική χρήση είτε ενσωματωμένα σε κυψέλες καυσίμου για την συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ισχύος.

Το νέο χρηματοδοτικό μέσο
Το νέο πρόγραμμα “Μέσο για τις ΜμΕ” αποσκοπεί στη χρηματοδότηση των πιο καινοτόμων μικρών επιχειρήσεων. Ήδη, €3 δις έχουν δοθεί στο “Μέσο για τις ΜμΕ” με χρονικό ορίζοντα επτά ετών για την παροχή επιχορηγήσεων σε ΜμΕ, με σκοπό τη διεξαγωγή μελετών σκοπιμότητας της επιχειρηματικής καινοτομίας (Στάδιο Ι) και σχεδίων ανάπτυξης (Στάδιο ΙΙ). Επενδυτικά ώριμες ιδέες μπορούν, επίσης, να λάβουν συμβουλές και άλλες υπηρεσίες στήριξης (Στάδιο ΙΙΙ).

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν ΜμΕ από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. ή από χώρες, που συνδέονται με το "Ορίζοντας 2020". Το 2014 και 2015 εκτιμάται ότι περισσότερα από 1.300 σχέδια θα λάβουν στήριξη από το “Μέσο για τις ΜμΕ”.

Πρωταθλήτριες χώρες
Συνολικά €108 εκατ. θα δοθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος, για το Στάδιο ΙΙ, ενώ €9 εκατ. θα διατεθούν για ενισχύσεις στο πλαίσιο του Σταδίου Ι. Στην πρώτη περίπτωση, επιλέχθηκαν συνολικά 78 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από 18 χώρες, οι οποίες θα υποστηριχθούν μέσα από το Πρόγραμμα. Οι επιχειρήσεις της Μεγάλης Βρετανίας κατέλαβαν την πρώτη θέση μεταξύ των εταιρειών που θα ενισχυθούν, με τις γαλλικές να ακολουθούν και τις ολλανδικές και τις ισπανικές να έπονται. Στη δεύτερη περίπτωση, όπου ανήκει και η Ελλάδα, επιλέχθηκαν συνολικά 199 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από 25 χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ