Νέα

Kαλύτερη δημοσιονομική διαχείριση με τη βοήθεια της τεχνολογίας στο Δημόσιο

peoplewalk

Tην επιτάχυνση των διαδικασιών υποβολής στοιχείων για το ύψος των οφειλών του Δημοσίου και την αποφυγή καθυστερήσεων των πληρωμών, προς όφελος του πολίτη και των επιχειρήσεων, υπόσχεται η ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέτει σε παραγωγική λειτουργία πληροφοριακό σύστημα, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει τομή για τον έλεγχο των δημοσιονομικών στοιχείων κάθε φορέα του Δημοσίου. 

Επιτάχυνση της διαδικασίας υποβολής στοιχείων για το ύψος των οφειλών του Δημοσίου φέρνει νέα εφαρμογή e-διακυβέρνησηςΜέσω του συστήματος αυτού, για πρώτη φορά στο ελληνικό Δημόσιο ψηφιοποιείται πλήρως η διαδικασία υποβολής των στοιχείων, που αποδεικνύουν ποια είναι η οικονομική κατάσταση του κάθε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, πόσες και ποιες απλήρωτες και ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει, όπως επίσης και τον χρόνο καθυστέρησης τους, αλλά και τους λόγους που οδηγούν σε αυτή την καθυστέρηση.

Πρόκειται για το πληροφοριακό σύστημα των “Συνόψεων του Μητρώου Δεσμεύσεων, των Εκθέσεων Ληξιπρόθεσμων Οφειλών και του Κύριου Δείκτη Επιδόσεων Πληρωμών (KPI) των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης”. Το πληροφοριακό σύστημα καλύπτει και τους 1.700 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, εκσυγχρονίζοντας σημαντικά την υφιστάμενη διαδικασία ανάρτησης και υποβολής εκθέσεων, διαδικασίες που μέχρι πρότινος γίνονταν χειρόγραφα. Με το νέο σύστημα επιτυγχάνεται η πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής στοιχείων, με ταυτόχρονη απαλλαγή από διοικητικά βάρη των αρμόδιων υπηρεσιών. 

Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις
Επίσης, με το νέο πληροφοριακό σύστημα επιτυγχάνεται η τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Κράτους, καθώς πλέον το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια πόσα οφείλει ο κάθε φορέας, σε ποιους και για πόσο χρονικό διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ένας καλύτερος οικονομικός προγραμματισμός από το Υπουργείο Οικονομικών.

Μέσω του νέου συστήματος, ενισχύεται η διαλειτουργικότητα μεταξύ της Γενικής και της Κεντρικής Κυβέρνησης, ενώ επιταχύνεται η διαδικασία υποβολής στοιχείων και αποφεύγεται η καθυστέρηση των πληρωμών. Επίσης, γίνεται πιο αποτελεσματικός και εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικός έλεγχος των υποβληθέντων στοιχείων από τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών, ενώ επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση των λαθών κατά την υποβολή των στοιχείων.

Επιπλέον, εφεξής θα είναι εφικτός ο καλύτερος έλεγχος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με στόχο την έγκαιρη λήψη μέτρων αντιμετώπισης τους, καθώς και η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Τέλος, το νέο πληροφοριακό σύστημα συμβάλλει και στη βελτίωση των δημοσιονομικών ελέγχων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς πλέον οι ελεγκτές θα έχουν άμεση πρόσβαση, μέσω του συστήματος, στα στοιχεία οφειλών και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων όλων των ανωτέρω φορέων. 

Αποτελεσματικός έλεγχος
“Πλέον το Δημόσιο είναι σε θέση να γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια ποιοι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης οφείλουν χρήματα, τι ποσά οφείλουν και για πόσο χρονικό διάστημα. Βελτιώνεται, έτσι, ο οικονομικός προγραμματισμός του Υπουργείου Οικονομικών και ενισχύεται σημαντικά η διαφάνεια και το αδιάβλητο της διαδικασίας παρακολούθησης και εκτέλεσης των κρατικών δαπανών”, σχολίασε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης. “Με το νέο πληροφοριακό σύστημα, θα προσδιορίζονται επακριβώς οι οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης, σε ποιους και για ποιο χρονικό διάστημα, ώστε να είναι δυνατός ο πιο αποτελεσματικός προγραμματισμός του Υπουργείου Οικονομικών”, τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ