Black Friday 2019 και Cyber Monday: Οδηγός για ασφαλείς αγορές

Νέα

29 Νοεμβρίου 2019

Ευθέως ανάλογη με την κορύφωση του ενδιαφέροντος για online αγορές τις ημέρες των προσφορών, όπως η σημερινή Black Friday και η Cyber Monday - στις 2 Δεκεμβρίου 2019 - είναι και η αύξηση της δράσης του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Καθώς πολλοί από αυτούς θα προτιμήσουν να κάνουν τις αγορές τους online, αυτήν την περίοδο εντείνονται και οι προσπάθειες των κυβερνοεγκληματιών να παραπλανήσουν τους ανυποψίαστους χρήστες. Προκειμένου να προστατευτούν από τους επίδοξους ηλεκτρονικούς εγκληματίες, η ESET δημοσίευσε έναν οδηγό με συμβουλές για ηλεκτρονικές αγορές σε χαμηλότερες τιμές, αλλά κυρίως, με ασφάλεια.

Οδηγός με συμβουλές για ηλεκτρονικές αγορές σε χαμηλότερες τιμές, αλλά κυρίως, με ασφάλειαΑναφορικά με τους βασικούς κανόνες προστασίας, η διατήρηση ενός ενημερωμένου λειτουργικού συστήματος με την ενεργοποίηση των αυτόματων ενημερώσεων, καθώς και firmware update, patches, βοηθούν στην προστασία του υπολογιστή και των ψηφιακών συσκευών.

“Αν είναι εφικτό, προσπαθούμε να έχουμε έναν ξεχωριστό λογαριασμό με τις πιστωτικές κάρτες που χρησιμοποιούμε για τις online αγορές, ο οποίος δεν θα είναι συνδεδεμένος με τους υπόλοιπους λογαριασμούς μας, ενώ δεν ξεχνάμε να αλλάζουμε τους κωδικούς πρόσβασης πριν, αλλά και μετά από τις αγορές, και να ενεργοποιούμε τον έλεγχο πιστοποίησης διπλού παράγοντα”, συστήνουν οι ειδικοί. 

Σύμμαχος η τεχνολογία
Στην προσπάθειά τους να προστατευτούν, οι καταναλωτές έχουν σύμμαχο την τεχνολογία. Ένα αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας με λειτουργία προστασίας των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών και πληρωμών, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ασφάλεια κατά τις αγορές.

“Οι λύσεις antivirus και antispyware βοηθούν στην προστασία του υπολογιστή εκτελώντας σάρωση των email, των εφαρμογών και των δεδομένων που βρίσκονται σε αυτόν, ενώ μπορούν να εντοπίσουν και να απομακρύνουν ιούς και spyware πριν αυτά βλάψουν τις συσκευές σας. Τέλος, αφήνουμε συνεχώς ενεργό το Firewall, που είναι η πρώτη γραμμή υπεράσπισης για την ασφάλεια του υπολογιστή”, σημειώνει η ESET.

Μείζον ζήτημα αποτελούν οι ασφαλείς συνδέσεις. Οι αγορές θα πρέπει να γίνονται σε νόμιμους ιστότοπους, που έχουν αξιολογηθεί ως κατάλληλοι για online αγορές. Οι καταναλωτές καλό είναι να ελέγχουν ότι χρησιμοποιείται κρυπτογράφηση HTTPS, η οποία υποδεικνύεται με ένα εικονίδιο λουκέτου στα αριστερά της γραμμής διευθύνσεων URL στο πρόγραμμα περιήγησης. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε αξιόπιστη σύνδεση στο Internet, προτιμώντας το οικιακό/εταιρικό δίκτυο, τα δεδομένα, ή ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN), παρά ένα δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, καθώς πολλά από αυτά δεν είναι ασφαλή. Τέλος, μετά την αγορά, καλό είναι να ελέγχουμε πάντα τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών. 

Αγοραστική νοοτροπία
Κορυφαίο ζήτημα ασφαλείας αποτελεί η αγοραστική νοοτροπία. Η σημαντικότερη παράμετρος για την προστασία του καταναλωτή είναι να βρίσκεται η ασφάλεια στο επίκεντρο της αγοραστικής του νοοτροπίας. Να γνωρίζει ότι ποτέ δεν πατάμε link, δεν ανοίγουμε συνημμένα σε email ή δημοσιεύσεις σε social media που υπόσχονται “τρομερές ευκαιρίες”, ή δώρα ως αντάλλαγμα για την ολοκλήρωση “ερευνών”. Είμαστε προσεκτικοί με pop-up διαφημίσεις και banner και δεν πατάμε βιαστικά πάνω σε οποιαδήποτε online προσφορά, αλλά αντίθετα, πληκτρολογούμε προσεκτικά τη διεύθυνση URL του πωλητή στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης για να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για πραγματική προσφορά. “Προσπαθούμε, επίσης, να αναζητούμε προσφορές απευθείας στις ιστοσελίδες αξιόπιστων καταστημάτων και αλυσίδων λιανικής και όχι σε μηχανές αναζήτησης, κρατώντας ακόμη και εκεί τα μάτια μας ανοιχτά. Ειδικά οι γονείς, καλό θα είναι να παρακολουθούν τα παιδιά τους αυτή την περίοδο, διασφαλίζοντας ότι δεν έχουν πρόσβαση σε μια συσκευή όπου μπορούν να γίνουν αγορές χωρίς επιτήρηση”, συστήνουν οι ειδικοί.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας