Νέα

H “Ασπίδα Προστασίας” της ιδιωτικής ζωής Ε.Ε. - ΗΠΑ λειτουργεί ικανοποιητικά

gdpr

Τρία χρόνια εφαρμογής συμπληρώνει φέτος η “Ασπίδα Προστασίας της ιδιωτικής ζωής Ε.Ε. – ΗΠΑ”, σκοπός της οποίας είναι η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα οποιουδήποτε ατόμου στην Ε.Ε., όταν τα δεδομένα αυτά διαβιβάζονται σε εταιρείες στις ΗΠΑ για εμπορικούς σκοπούς. Μετά από τα τρία χρόνια εφαρμογής, η Ευρώπη - αποτιμώντας τη λειτουργία του πλαισίου - εκτιμά ότι η “Ασπίδα Προστασίας” (EU-US Privacy Schield) διασφαλίζει ένα επαρκές επίπεδο προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που διαβιβάζονται από την Ε.Ε. στις συμμετέχουσες εταιρείες στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, σήμερα υπάρχουν περίπου 5 000 εταιρείες, που συμμετέχουν στο εν λόγω πλαίσιο προστασίας δεδομένων Ε.Ε. - ΗΠΑ.

Η Ε.Ε. κρίνει ότι ΗΠΑ εξακολουθούν να εξασφαλίζουν επαρκές επίπεδο προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήραΑποτιμώντας την εφαρμογή του πλαισίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - στην τρίτη έκθεση επανεξέτασης του πλαισίου - επισημαίνει ότι το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ διασφαλίζει την απαραίτητη εποπτεία με πιο συστηματικό τρόπο, για παράδειγμα διενεργώντας μηνιαίους ελέγχους σε δείγμα εταιρειών για επαλήθευση της συμμόρφωσης με τις αρχές της ασπίδας προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Η δράση επιβολής έχει βελτιωθεί, με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να λαμβάνει μέτρα επιβολής σχετικά με την ασπίδα προστασίας της ιδιωτικής ζωής σε επτά περιπτώσεις. Ωστόσο, η Επιτροπή συνιστά να ληφθούν ορισμένα μέτρα για την καλύτερη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας της ασπίδας προστασίας της ιδιωτικής ζωής στην πράξη. 

Το πλαίσιο
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την περαιτέρω ενίσχυση της διαδικασίας (επανα)πιστοποίησης για τις εταιρείες που επιθυμούν να συμμετάσχουν, με τη συντόμευση του χρόνου της διαδικασίας (επανα)πιστοποίησης, την επέκταση των ελέγχων συμμόρφωσης, μεταξύ άλλων όσον αφορά ψευδείς ισχυρισμούς περί συμμετοχής στο πλαίσιο, και την ανάπτυξη πρόσθετης καθοδήγησης για τις εταιρείες που σχετίζονται με δεδομένα ανθρώπινων πόρων.

Η Επιτροπή αναμένει, επίσης, από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να εντείνει περαιτέρω τις έρευνες της, όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις ουσιαστικές απαιτήσεις της ασπίδας προστασίας της ιδιωτικής ζωής και να παρέχει στην Επιτροπή και στις αρχές προστασίας δεδομένων της Ε.Ε. πληροφορίες σχετικά με τις εν εξελίξει έρευνες.

“Όλο και περισσότεροι πολίτες της Ε.Ε. κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους στο πλαίσιο της ασπίδας προστασίας της ιδιωτικής ζωής και οι σχετικοί μηχανισμοί προσφυγής λειτουργούν ικανοποιητικά”, υπογραμμίζει η έκθεση.

“Θα συνεχίσουμε τον διάλογο ψηφιακής διπλωματίας με τους ομολόγους μας των ΗΠΑ, ώστε να ενισχυθεί η "ασπίδα", μεταξύ άλλων όσον αφορά την εποπτεία και την επιβολή και σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, να αυξηθεί η σύγκλιση των συστημάτων μας”, τόνισε η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, κυρία Βιέρα Γιούροβα. 

Τρία χρόνια εφαρμογής
Η “ασπίδα προστασίας της ιδιωτικής ζωής Ε.Ε. – ΗΠΑ” άρχισε να λειτουργεί την 1η Αυγούστου 2016. Το πλαίσιο αυτό προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. κατά τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε πιστοποιημένες εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες για εμπορικούς σκοπούς και παρέχει νομική σαφήνεια στις επιχειρήσεις που βασίζονται σε διατλαντικές διαβιβάσεις δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ