Νέα

Πανευρωπαϊκό πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσεων τρομοκρατίας στο Διαδίκτυο

internetsecurity2

Χείρα συνεργασίας, στη βάση ενός πανευρωπαϊκού πρωτοκόλλου για την ανάσχεση της εξάπλωσης τρομοκρατικού και βίαιου εξτρεμιστικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο, δίνουν οι ψηφιακοί κολοσσοί. Facebook, το Twitter, η Google, η Microsoft, το Dropbox, το JustPaste.it και το Snap δεσμεύτηκαν να συνεργάζονται, σε εθελοντική βάση, στο πλαίσιο που θα καθορίζει ένα πανευρωπαϊκό πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσεων.

Facebook, Twitter, Google, Microsoft ενώνουν δυνάμεις για την ανάσχεση της ταχείας εξάπλωσης online τρομοκρατικού περιεχομένουΤο πρωτόκολλο θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη και στις διαδικτυακές πλατφόρμες να ανταποκρίνονται συντονισμένα στη διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης. Στη βάση του πρωτοκόλλου οι αρμόδιες Αρχές των κρατών-μελών, σε συνεργασία με την Europol, το Παγκόσμιο Διαδικτυακό Φόρουμ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών, θα είναι σε θέση να ανταποκρίνονται γρήγορα και συντονισμένα, ώστε να διασφαλίζεται η ταχεία ανάσχεση της διάδοσης τρομοκρατικού ή βίαιου εξτρεμιστικού περιεχομένου.

Σε περίπτωση κρίσης, οι Αρχές επιβολής του νόμου και οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών θα ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με το διαδικτυακό περιεχόμενο (π.χ. διευθύνσεις URL, οπτικοακουστικά μέσα και μεταδεδομένα) σε εθελοντική βάση, με ασφαλή τρόπο και σε πραγματικό χρόνο. 

Εθνικά νομικά πλαίσια
Σύμφωνα με όσα εγκρίθηκαν στη διάρκεια του 5ου Φόρουμ της Ε.Ε. για το Διαδίκτυο, το πρωτόκολλο δεν αντικαθιστά τα εθνικά νομικά πλαίσια, ούτε τους υφιστάμενους εθνικούς μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων. Θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις στις οποίες τα εν λόγω εθνικά μέτρα δεν επαρκούν πλέον για το συντονισμό μιας ταχείας και διασυνοριακής απόκρισης. “Τα φετινά γεγονότα στη Νέα Ζηλανδία μας υπενθύμισαν με το χειρότερο τρόπο ότι το τρομοκρατικό περιεχόμενο εξαπλώνεται στο διαδίκτυο με τεράστια ταχύτητα. Η απόκρισή μας, μολονότι άμεση, δεν είναι αρκετά γρήγορη. Το πρωτόκολλο είναι η απόκριση της Ε.Ε. για τη συντονισμένη ανάσχεση των καταστροφικών συνεπειών, που έχουν τέτοιου είδους γεγονότα”, σχολίασε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ένωση Ασφάλειας, κ. Τζούλιαν Κινγκ. 

Αφαίρεση περιεχομένου
Στο Φόρουμ της Ε.Ε. για το Διαδίκτυο συζητήθηκε, επίσης, η συνολική πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά την αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου από το Διαδίκτυο από την τελευταία του συνεδρίαση το Δεκέμβριο του 2018. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε για πρώτη φορά και η παγκόσμια απειλή της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών στο διαδίκτυο. Η συνεργασία μεταξύ δημόσιων αρχών και διαδικτυακών πλατφορμών είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική καταπολέμηση αυτών των ειδεχθών εγκλημάτων.

Να σημειωθεί ότι το Φόρουμ της Ε.Ε. για το Διαδίκτυο εγκαινιάστηκε από τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, το 2015 με σκοπό την αντιμετώπιση της κατάχρησης του Διαδικτύου από τρομοκρατικές ομάδες. Σε αυτό συμμετέχουν οι Υπουργοί Εσωτερικών των χωρών της Ε.Ε., ο κλάδος του Διαδικτύου και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, που συνεργάζονται εθελοντικά για την αντιμετώπιση αυτού του περίπλοκου ζητήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ