Νέα

Με ενισχυμένες αρμοδιότητες το νέο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

peoplewalk

Ενισχυμένες αρμοδιότητες θα έχει το νέο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο διαδέχεται το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ), το οποίο καταργείται. Ο νέος Υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα έχει υπό την ευθύνη του μια σειρά από αρμοδιότητες και υπηρεσίες, οι οποίες βρίσκονταν, μέχρι πρότινος, διάσπαρτες σε άλλα υπουργεία και πλέον, μεταφέρονται σε αυτό της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως ορίζει Προεδρικό Διάταγμα, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

“Κηρύσσουμε ψηφιακό ανένδοτο”. Οι πρώτες δηλώσεις του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη χθεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβήςΜε το Προεδρικό Διάταγμα καταργείται το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με τις αρμοδιότητές του να μεταφέρονται στο νέο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως και αυτές των άλλων Υπουργείων. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Προεδρικό Διάταγμα, στο νέο Υπουργείο μεταφέρονται οι εξής αρμοδιότητες και υπηρεσίες:

- Από το Υπουργείο Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

-Από το καταργούμενο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου, η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Τομέα Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Κράτους και η Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου.

- Από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Οργανώσεων, τα Τμήματα Διαδικασιών και ΚΕΠ της Διεύθυνσης Δομών, Διαδικασιών και Αρχείων της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης, το Τμήμα Διαρκούς Κώδικα Νομοθεσίας - “Ραπτάρχης” της Διεύθυνσης Προμηθειών, Υποδομών και Διαχείρισης Υλικού της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών.

- Από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Διεύθυνση Διαχείρισης, Ανάπτυξης και Υποστήριξης Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Αρμοδιότητες

Στο μεταξύ, στην εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεταφέρονται, επίσης, οι παρακάτω φορείς και νομικά πρόσωπα:

- Από το καταργούμενο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ο Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας ΑΕ (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.).

- Από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.

- Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας-ΕΔΕΤ και το “Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης”.

“Ψηφιακός ανένδοτος”

“Κηρύσσουμε ψηφιακό ανένδοτο”, τόνισε κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης - παραλαβής από τον προκάτοχο του, κ. Νίκο Παππά, ο νέος Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Πιερακκάκης. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης χαρακτήρισε “υπόθεση εθνικής ανάγκης” την ψηφιοποίηση της χώρας. “Σε αυτήν την προσπάθεια, δεν θα μείνει κανείς πίσω”, υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα έχει ταλέντο στην πληροφορική, με καλούς επιστήμονες και ικανούς επιχειρηματίες”. Δίνοντας ένα πρώτο δείγμα γραφής των προθέσεων της νέας πολιτικής ηγεσίας, τόνισε: “το μεγάλο ζητούμενο είναι να κάνουμε τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη. Και αυτό θα γίνει”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ