Οκτώ πόλεις της Ευρώπης θα φιλοξενήσουν τους πρώτους υπερυπολογιστές

Νέα

10 Ιουνίου 2019

Οκτώ κόμβους καινοτομίας στον τομέα της υπερυπολογιστικής αποκτά η Ευρώπη, σε ισάριθμες ευρωπαϊκές πόλεις. Σόφια (Βουλγαρία), Βαρκελώνη (Ισπανία), Μπολόνια (Ιταλία), Bissen (Λουξεμβούργο), Minho (Πορτογαλία), Μάριμπορ (Σλοβενία), Ostrava (Τσεχία) και Kajaani (Φινλανδία) θα φιλοξενήσουν τους πρώτους υπερυπολογιστές επί ευρωπαϊκού εδάφους. Τα οκτώ κέντρα υπερυπολογιστικής, που θα φιλοξενήσουν τις νέες υπολογιστικές μηχανές υψηλών επιδόσεων, εξυπηρετούν το στόχο της Ευρώπης να εξελιχθεί σε κορυφαία περιοχή υπερυπολογιστικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα οκτώ κέντρα θα υποστηρίξουν τους ερευνητές, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως η εξατομικευμένη ιατρική, ο σχεδιασμός φαρμάκων και υλικών, η βιολογική μηχανική, η πρόγνωση του καιρού και η κλιματική αλλαγή.

Οκτώ χώρες θα υποδεχτούν ισάριθμα κέντρα υπερυπολογιστικής. Οι πρώτοι ευρωπαϊκοί υπερυπολογιστές θα τεθούν σε λειτουργία το 2020Συνολικά, τα κέντρα θα τελούν υπό τη διαχείριση κοινοπραξιών, στις οποίες μετέχουν 19 εκ των 28 χωρών που συμμετέχουν στην Κοινή Επιχείρηση Ευρωπαϊκής Υπολογιστικής Υψηλών Επιδόσεων - EuroHPC, που έχει συσταθεί γι’ αυτόν το σκοπό. Η κοινή επιχείρηση, μαζί με τους επιλεγμένους χώρους υποδοχής, σχεδιάζει να αποκτήσει 8 υπερυπολογιστές. Οι νέοι υπερυπολογιστές αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία κατά το 2ο εξάμηνο του 2020 και αναμένεται να διπλασιάσουν τους υπερυπολογιστικούς πόρους που είναι διαθέσιμοι για χρήση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης, μαζί με τα κονδύλια της Ε.Ε., ανέρχεται σε €840 εκατ.

Υπερυπολογιστική
Συγκεκριμένα, η Ευρώπη θα αποκτήσει τρεις πρόδρομους των μηχανών εξακλίμακας (δυναμικότητας πάνω από 150 Petaflop, δηλαδή ικανούς να εκτελούν 150 εκατομμύρια δισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο), οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα υπολογιστών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο πρόδρομος των συστημάτων εξακλίμακας αναμένεται να προσφέρει 4-5 φορές περισσότερη υπολογιστική ισχύ από τα σημερινά κορυφαία συστήματα υπερυπολογιστικής της Σύμπραξης Προηγμένης Υπολογιστικής στην Ευρώπη (PRACE).

Επιπλέον, η Ε.Ε. θα αποκτήσει 5 μηχανές πετακλίμακας (δυναμικότητας τουλάχιστον 4 Petaflop, δηλαδή ικανές να εκτελούν 4 εκατομμύρια δισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο). Οι ακριβείς ρυθμίσεις χρηματοδότησης των νέων υπερυπολογιστών θα αποτυπωθούν στις συμφωνίες υποδοχής που θα υπογραφούν σύντομα., από το σχεδιασμό φαρμάκων και νέων υλικών έως την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Εφαρμογές
Το φάσμα εφαρμογών της υπερυπολογιστικής είναι τεράστιο. Μπορεί, για παράδειγμα, να προβλέψει την εξέλιξη τοπικών και περιφερειακών καιρικών τάσεων, καθιστώντας δυνατή την ενεργοποίηση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης. Χρησιμοποιείται επίσης για τον σχεδιασμό νέων φαρμάκων, με την επίλυση σύνθετων εξισώσεων φυσικής, ενώ η βιομηχανία των αερομεταφορών και η αυτοκινητοβιομηχανία τους χρησιμοποιούν για να πραγματοποιούν πολύπλοκες προσομοιώσεις και να διενεργούν δοκιμές σε μεμονωμένα εξαρτήματα και ολόκληρα αεροπλάνα και αυτοκίνητα.

Επιπλέον, δεδομένου ότι έχουν ζωτική σημασία για τις προσομοιώσεις μεγάλης κλίμακας και για την ανάλυση δεδομένων, οι υπερυπολογιστές αποτελούν εξαιρετικά σημαντική συνιστώσα της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και θα ενισχύσουν περαιτέρω την Ευρώπη στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και του blockchain.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

16

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΠΕ 2018/ 2019 UPDATE

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας