Νέα

Χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ σε επτά νέα ερευνητικά έργα για το 5G

5gnetwork

Τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επενδύει η Ευρωπαϊκή Ένωσε σε επτά νέα καινοτόμα ερευνητικά έργα για τα δίκτυα επόμενης γενιάς 5G. Τα έργα έχουν επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καινοτομίας και έχουν να κάνουν με δοκιμές μεγάλης κλίμακας της νέας τεχνολογίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Η νέα χρηματοδότηση θα ενισχύσει περαιτέρω τις ικανότητες της Ευρώπης για δημιουργία κοινωνικοοικονομικής αξίας από την τεχνολογία 5G.

Τα επτά έργα αφορούν μια σειρά από τομείς όπως οι “έξυπνες” κατασκευές, η υγειονομική περίθαλψη, η ενέργεια και η εφοδιαστική αλυσιδαΤα επιλεγμένα έργα, υπό την καθοδήγηση της Επιτροπής, θα διερευνήσουν την εφαρμογή των τεχνολογιών 5G σε πραγματικές περιπτώσεις χρήσης σε διάφορους τομείς. Αυτοί περιλαμβάνουν τις “έξυπνες” κατασκευές, την υγειονομική περίθαλψη, την ενέργεια, την αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροπορία, τις σιδηροδρομικές μεταφορές, την εφοδιαστική αλυσίδα, τη διατροφή και τη γεωργία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας και τη δημόσια ασφάλεια, Οι νέες δράσεις, που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, συμπληρώνουν τα τρία δοκιμαστικά έργα διασυνοριακών διαδρόμων 5G. Συνολικά, αυτό το χαρτοφυλάκιο έργων δοκιμών 5G έχει συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 300 εκατ.ευρώ και εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει ιδιωτικές επενδύσεις άνω του 1 δισ.ευρώ, ενισχύοντας την ηγετική θέση της Ευρώπης στον τομέα αυτό.


Τα νέα έργα
Αναλυτικά τα έργα που εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση:

-5G SMART: Στο πλαίσιο της δράσης θα διερευνηθούν οι πιθανές εφαρμογές της τεχνολογίας 5G στον τομέα των “έξυπνων” κατασκευών. Οι δοκιμές του έργου θα τεστάρουν τις πιο προηγμένες ολοκληρωμένες εφαρμογές του 5G, όπως η βιομηχανική ρομποτική και οι απομακρυσμένες λειτουργίες μηχανικής όρασης.

-5G Drones: Το ερευνητικό έργο θα εξετάσει αρκετές περιπτώσεις χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών για βελτιωμένες επικοινωνίες κινητής ευρυζωνικότητας. Η δράση αφορά κυρίως την παρακολούθηση της δημόσιας ασφάλειας και τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης καταστροφών.

5G-HEART: Το έργο επικεντρώνεται σε περιπτώσεις χρήσης της τεχνολογίας 5G στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, των μεταφορών και της υδατοκαλλιέργειας. Για παράδειγμα, θα διερευνήσει τη χρήση της κάψουλας για την αυτόματη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Θα μελετήσει επίσης ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που σχετίζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία, όπως η υποβοηθούμενη οδήγηση.

5 GROWTH: Η δράση στοχεύει στην ενδυνάμωση κάθετων βιομηχανιών όπως η Βιομηχανία 4.0, οι Μεταφορές και η Ενέργεια με αυτοματοποιημένες λύσεις 5G end-to-end με τεχνητή νοημοσύνη.

5G-SOLUTIONS: Το έργο περιλαμβάνει δοκιμές πεδίου στους εξής τομείς: εργοστάσια του μέλλοντος, “έξυπνη” ενέργεια, smart cities “ευφυή” μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

5G-TOURS: Θα παρέχει υπηρεσίες κοντά σε εμπορικούς προορισμούς για τους τουρίστες, τους πολίτες και τους ασθενείς σε διαφορετικές πόλεις. Η βασική ιδέα του έργου είναι η δυναμική χρήση των δικτύων 5G για την απρόσκοπτη παροχή διαφορετικών τύπων υπηρεσιών, όπως η πλοήγηση με τη δυνατότητα “έξυπνης” κινητικότητας.

5G-VICTORI: Στο πλαίσιο της δράσης θα διεξαχθούν δοκιμές μεγάλης κλίμακας σε τομείς όπως η παροχή υπηρεσιών για τα σιδηροδρομικά συστήματα και των υπηρεσιών μέτρησης της ενέργειας για τα δίκτυα υψηλής και χαμηλής τάσης στην EE.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ