Νέα

Την τεχνητή νοημοσύνη προωθεί το νέο θεματολόγιο της Ε.Ε. 2019-2024

artintel

Ώθηση στην ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη, που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, θα δίνει το επόμενο στρατηγικό θεματολόγιο της Ε.Ε. για την περίοδο 2019-2024. Ενόψει της συνόδου των ηγετών της Ε.Ε. των 27 στο Σιμπίου της Ρουμανίας, στις 9 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια σειρά συστάσεων πολιτικής για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον της. Οι προτάσεις αυτές αποτελούν τη συμβολή της Επιτροπής στο επόμενο στρατηγικό θεματολόγιο για την περίοδο 2019-2024. Με στόχο μια ανταγωνιστική Ευρώπη, η Επιτροπή προτείνει: “πρέπει να αναβαθμίσουμε, να εκσυγχρονίσουμε και να υλοποιήσουμε πλήρως την ενιαία αγορά σε όλες τις πτυχές της. Πρέπει να εστιάσουμε την έρευνα και την καινοτομία στις οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές μεταβάσεις και στις σχετικές κοινωνικές προκλήσεις. Πρέπει να επενδύσουμε σε βασικές ευρωπαϊκές ψηφιακές ικανότητες και να συνεργαστούμε για να δώσουμε ώθηση στην ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη, που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο”.

Η Επιτροπή διατυπώνει συστάσεις για το επόμενο στρατηγικό θεματολόγιο της Ε.Ε. για την περίοδο 2019-2024

Το επόμενο στρατηγικό θεματολόγιο θα πρέπει, κατά την άποψη της Επιτροπής, να επικεντρωθεί σε πέντε διαστάσεις. Μία από αυτές είναι η Βιώσιμη Ευρώπη. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, “πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την οικονομία μας, υιοθετώντας βιώσιμα μοντέλα κατανάλωσης και παραγωγής. Πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την αντιστροφή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Πρέπει να στραφούμε προς μια κυκλική οικονομία με αποδοτικότερη χρήση των πόρων, προωθώντας την πράσινη ανάπτυξη, τη βιοοικονομία και τις βιώσιμες καινοτομίες. Και πρέπει να μεγιστοποιήσουμε το δυναμικό της Ένωσης αντιμετωπίζοντας σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων της ενεργειακής ασφάλειας, του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις”.


Νέο θεματολόγιο
Στις 9 Μαΐου, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συναντηθούν στο Σιμπίου της Ρουμανίας και θα προετοιμάσουν το στρατηγικό θεματολόγιο για την επόμενη πενταετία. Πριν από πέντε χρόνια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατάρτισε ευρύ στρατηγικό θεματολόγιο για την Ένωση σε εποχή αλλαγών. Το έργο αυτό διαμορφώθηκε περαιτέρω υπό τη μορφή των 10 πολιτικών προτεραιοτήτων, οι οποίες αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και σε διάλογο με τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Μάρτιο του 2017, ενόψει της 60ης επετείου των Συνθηκών της Ρώμης, η Επιτροπή δημοσίευσε τη Λευκή Βίβλο της για το μέλλον της Ευρώπης, στην οποία περιέγραψε πέντε πιθανά σενάρια για το μέλλον της Ε.Ε. των 27. Αυτό αποτέλεσε την αφετηρία για μια ευρεία συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, η οποία τώρα μπορεί να εμπνεύσει τις κύριες προτεραιότητες πολιτικής του επόμενου στρατηγικού θεματολογίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ