Νέα

Τη χρηματοδότηση του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ με €135 εκατ. ενέκρινε η Επιτροπή

peopletabtech

Τη χρηματοδότηση για το πολύπαθο και πολυαναμενόμενο έργο “ΣΥΖΕΥΞΙΣ II” ενέκρινε επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. “Σχεδόν 135 εκατ. επενδύονται στο τηλεπικοινωνιακό σύστημα “ΣΥΖΕΥΞΙΣ II”, το οποίο στο τελικό του στάδιο θα ενώσει ολόκληρο το ελληνικό δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών. Στο σύστημα θα συνδεθούν επιπλέον 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 34.000 εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα σημαντικές οικονομίες κλίμακας και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στο κοινό”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση της Επιτροπής αφορά ένα συνολικό επενδυτικό πακέτο, ύψους €4 δις, για έργα υποδομών σε 10 κράτη-μέλη, μέσω του οποίου υποστηρίζονται συνολικά 25 μεγάλα έργα υποδομής. Στο επενδυτικό πακέτο περιλαμβάνονται εκτός από την Ελλάδα και η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία.

Στο σύστημα θα συνδεθούν επιπλέον 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 34.000 εγκαταστάσειςΤα έργα καλύπτουν ευρύ φάσμα τομέων: την υγεία, τις μεταφορές, την έρευνα, το περιβάλλον και την ενέργεια. Μαζί με την εθνική συγχρηματοδότηση, οι επενδύσεις σε αυτά τα έργα ανέρχονται συνολικά σε €8 δις. “Τα 25 αυτά έργα αποτελούν ισάριθμα παραδείγματα τρόπων με τους οποίους η Ε.Ε. εργάζεται για να βελτιώσει την καθημερινή ζωή των πολιτών μας, από τη βελτίωση του πόσιμου νερού έως την παροχή ταχύτερων σιδηροδρομικών μεταφορών και τη λειτουργία σύγχρονων νοσοκομείων. Κατά την τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο, έχω εγκρίνει 258 μεγάλα έργα υποδομής αξίας 32 δις από κονδύλια της Ε.Ε.”, σχολίασε η Eπίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Κορίνα Κρέτσου. 

Το ΣΥΖΕΥΞΙΣ II
Το έργο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης “ΣΥΖΕΥΞΙΣ II” αποτελεί την εξέλιξη και επέκταση του υφιστάμενου δικτύου “ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι”. Έχει τριετή ορίζοντα ολοκλήρωσης και θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους. Με το “ΣΥΖΕΥΞΙΣ II”, οι δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους ταχύτερα και με χαμηλότερο κόστος, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τις συναλλαγές των πολιτών με Δημόσιο. Μέσα από την υλοποίησή του αναμένεται δραστική μείωση των ετήσιων τηλεπικοινωνιακών δαπανών του ελληνικού Δημοσίου έως €100 εκατ. Αντικείμενό του “ΣΥΖΕΥΞΙΣ II” αποτελεί η τεχνολογική αναβάθμιση των υποδομών του ελληνικού Δημοσίου και η παροχή δικτυακών υπηρεσιών, που θα εξασφαλίζουν γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση, ικανή να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες ενός ψηφιακού Δημοσίου. Το έργο ΙΙ θα εξασφαλίζει ευρυζωνική κάλυψη σε περίπου 34.000 δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων (από 4.500 περίπου σημεία, που καλύπτονται σήμερα από το “ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι”). Θα επιτρέψει δε υψηλές ταχύτητες σύνδεσης έως 1 Gbps σε δημόσιους φορείς, δίνοντας τους τη δυνατότητα ασφαλούς χρήσης βίντεο, τηλεσυνεργασίας και mobile τεχνολογιών. Ταυτόχρονα, η υλοποίησή του θα ανοίξει τον δρόμο για παροχή νέων τηλεματικών υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ