Νέα

Ψήφισμα της Ευρώπης για την “κινεζική ψηφιακή απειλή”

“Η αύξηση της τεχνολογικής παρουσίας της Κίνας στην Ε.Ε. δημιουργεί σοβαρές απειλές για την ασφάλεια, οι οποίες απαιτούν την ανάληψη επείγουσας δράσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα (Τρίτη). Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου για τη διογκούμενη τεχνολογική παρουσία της Κίνας επί ευρωπαϊκού εδάφους έρχεται σε μία χρονική συγκυρία, κατά την οποία και οι ΗΠΑ βρίσκονται, επίσης, σε αυξημένη επαγρύπνηση για την ενίσχυση του ρόλου της Κίνας στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη, με την Ευρώπη να συμμερίζεται - σε ένα βαθμό - τις αμερικανικές ανησυχίες.

Αυξημένη ευρωπαϊκή ανησυχία για την ενίσχυση της τεχνολογικής παρουσία της Κίνας στην Ε.Ε. Στρατηγικός έλεγχος ξένων επενδύσεωνΤα δίκτυα επόμενης γενιάς (5G) βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα πολλών χωρών ανά τον κόσμο, με τη - θεωρούμενη ως - νέα “εξοπλιστική κούρσα” να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ διαφορετικών περιοχών του πλανήτη. Ήδη, οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε κινήσεις για περιορισμό των δραστηριοτήτων της κινεζικής Huawei επί αμερικανικού εδάφους, με τον κινεζικό κολοσσό να προσφεύγει κατά της απόφασης. Η κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει ξεσπάσει ήδη από το 2018, με τη Huawei να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αμερικανικών Αρχών, καθώς της αποδίδουν απόπειρα κατασκοπείας για λογαριασμό του Πεκίνου. Το θέμα κάθε άλλο παρά αφήνει αδιάφορη την Ευρώπη, η οποία δεν βλέπει με καλό μάτι τον κινεζικό “επεκτατισμό” με αντικείμενο τα δίκτυα 5G. 

Έλεγχος επενδύσεων
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προληπτικό έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ε.Ε. “Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία που ξεκινήσαμε μόλις πριν από έναν χρόνο για να προστατέψουμε την κρίσιμη τεχνολογία και υποδομή στην Ευρώπη. Σε έναν όλο και περισσότερο διασυνδεδεμένο και αλληλεξαρτώμενο κόσμο, χρειαζόμαστε μέσα για να προστατεύσουμε τη συλλογική μας ασφάλεια, ενώ παράλληλα διατηρούμε την Ευρώπη ανοικτή για τις επιχειρήσεις”, είναι η θέση της Επιτροπής, όπως την έχει εκφράσει η αρμόδια Επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ. Πάντως, για το θέμα έχει αναπτυχθεί έντονος ευρωσκεπτικισμός, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην επιθυμία για έλεγχο των στρατηγικών τεχνολογικών τους υποδομών και την ανάγκη για υποδοχή των μεγάλων επενδύσεων που φέρνει μαζί της η στενότερη ανάμειξη της Κίνας στα ψηφιακά τεκταινόμενα της Ευρώπης. 

Κυβερνοασφάλεια
Στο μεταξύ, σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη νέα νομοθετική πράξη της Ε.Ε. για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Στόχος είναι να ενισχυθεί η ψηφιακή ασφάλεια στην Ευρώπη, ενώ θα δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα πιστοποίησης ασφάλειας κυβερνοχώρου για τα προϊόντα, τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες. Με τη νέα νομοθεσία θα επεκταθεί, επίσης, η λειτουργία του οργανισμού της Ε.Ε. για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (ENISA), ο οποίος θα διαθέτει περισσότερους πόρους για να μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους του. Σε χωριστή ψηφοφορία, αύριο (Τετάρτη), οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν σχετικά με την πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Ικανοτήτων Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο για την ενίσχυση των ικανοτήτων της Ε.Ε. στον κυβερνοχώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ