Διεθνείς κανόνες για το e-commerce προωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

Νέα

28 Ιανουαρίου 2019

Τη θέσπιση διεθνών κανόνων για το ηλεκτρονικό εμπόριο προωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ). Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, 75 χώρες - η Ευρωπαϊκή Ένωση και 47 άλλα μέλη του ΠΟΕ - αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις σχετικές διαπραγματεύσεις, που θα οδηγήσουν στη θέσπιση παγκόσμιων κανόνων για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων που προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου 2019 είναι ανοικτή και σε άλλα μέλη του ΠΟΕ, που ενδέχεται να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν. Στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε ένα πολυμερές νομικό πλαίσιο, που θα επιτρέπει στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρότερες, να μπορούν να πραγματοποιούν ευκολότερες και ασφαλέστερες διαδικτυακές αγορές, πωλήσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

75 χώρες ξεκινούν το Μάρτιο διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ για το ηλεκτρονικό εμπόριοΣτόχος των εμπλεκόμενων μερών είναι, μεταξύ άλλων, να καταργηθούν μόνιμα οι τελωνειακοί  δασμοί στις ηλεκτρονικές μεταδόσεις. Επίσης, να αντιμετωπιστούν οι απαιτήσεις υποχρεωτικής τοπικοποίησης των δεδομένων και της υποχρεωτικής γνωστοποίησης του πηγαίου κώδικα. Το κυοφορούμενο νέο θεσμικό πλαίσιο θα έχει ως στόχο να βελτιώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο διαδικτυακό περιβάλλον και να καταπολεμήσει αθέμιτες πρακτικές, όπως τα ανεπιθύμητα μηνύματα. Επίσης, σκοπός των νέων κανόνων θα είναι να αντιμετωπίσουν τους φραγμούς, που θέτουν εμπόδια στις διασυνοριακές πωλήσεις, και να εγγυηθούν την ισχύ των ηλεκτρονικών συμβάσεων και των ηλεκτρονικών υπογραφών. Συνολικά, οι προωθούμενοι κανόνες του ΠΟΕ για το ηλεκτρονικό εμπόριο θα στοχεύσουν στην ενίσχυση των ευκαιριών και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. 

Αύξηση του e-commerce
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες διαπιστώνεται εκθετική αύξηση του εγχώριου και του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου. Παρά την ταχεία αυτή αύξηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, δεν υπάρχουν, ωστόσο, ειδικοί πολυμερείς κανόνες στον ΠΟΕ, που να ρυθμίζουν αυτού του είδους τις συναλλαγές. Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές πρέπει να βασίζονται σε ένα συνονθύλευμα κανόνων που έχουν συμφωνηθεί από ορισμένες χώρες στις διμερείς ή περιφερειακές εμπορικές τους συμφωνίες.

“Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί εταίροι συμμετέχουν σε αυτή τη σημαντική εμπορική πρωτοβουλία. Το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί πραγματικότητα στις περισσότερες περιοχές του κόσμου και ως εκ τούτου, το οφείλουμε στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας να παράσχουμε ένα προβλέψιμο, αποτελεσματικό και ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον για το εμπόριο”, σχολίασε η επίτροπος Εμπορίου, κυρία Σεσίλια Μάλμστρομ, προσθέτοντας: “Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη του ΠΟΕ, με ευέλικτο και ρεαλιστικό τρόπο, για να δημιουργήσουμε μια πραγματικά ολοκληρωμένη και φιλόδοξη δέσμη κανόνων”.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η έναρξη των εν λόγω διαπραγματεύσεων δείχνει ότι ο ΠΟΕ παραμένει στο επίκεντρο της χάραξης διεθνών κανόνων και εξακολουθεί να αποτελεί πλατφόρμα στην οποία ομάδες ενδιαφερομένων χωρών συμφωνούν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων κανόνων με ανοικτό και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

16

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΠΕ 2018/ 2019 UPDATE

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας