Νέα

Το Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς παρουσίασε η Ελλάδα στην Επιτροπή

fiber_12

Η ανάπτυξη νέων ευρυζωνικών δικτύων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, με τις Επιτρόπους Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, και Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ.

Για τις δράσεις Ultra Fast Broadband, Super Fast Broadband και Rural Broadband ενημέρωσε ο Υπουργός ΨΗΠΤΕΣτο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το έργο Ultra Fast Broadband, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία για την προκήρυξη του διαγωνισμού. Η δράση θα δώσει πρόσβαση σε 2,5 εκατ. πολίτες στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps, αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps, μέσω της ανάπτυξης εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών, όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τελικό χρήστη, έως το 2023. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στα ευρυζωνικά δίκτυα στην Ευρώπη, προϋπολογισμού €700 εκατ., το οποίο θα καλύψει περιοχές της Ελλάδας που δεν καλύπτονται από τα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παροχών. Η δράση UFBB αναμένεται να καλύψει 812.155 τρέχουσες ενεργές συνδρομητικές γραμμές, έως το 2023.

Ο κ. Παππάς ενημέρωσε, επίσης, την κυρία Κρέτσου για τη δράση Super Fast Broadband (SFBB), που πριν λίγες μέρες ενέκρινε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Η δράση SFBB, προϋπολογισμού €50 εκατ. ετησίως, επιδοτεί την απόκτηση γραμμών υπερυψηλών ταχυτήτων ίντερνετ τουλάχιστον 100 Mbps με δυνατότητα άμεσης αναβάθμισης σε 1 Gbps, με στόχο τη μείωση του ψηφιακού χάσματος. Ο Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόοδο της δράσης Rural Broadband, η οποία βραβεύτηκε από την Επιτροπή και αφορά στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών υψηλής ταχύτητας σε “λευκές” αγροτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Καλύπτει σχεδόν το 45% της επικράτειας, παρέχοντας αξιόπιστες υπηρεσίες συνδεσιμότητας, με ταχύτητα σύνδεσης μέχρι 30 Mbps και δυνατότητα σταδιακής αύξησης έως και 50 Mbps, σε περίπου 525.000 πολίτες. 

Νέες τεχνολογίες
“Στο επίκεντρο των συνομιλιών μας τέθηκε το έργο Ultra Fast Broadband, που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στα ευρυζωνικά δίκτυα στην Ευρώπη. Συζητήσαμε, επίσης, συνολικά για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, στην καρδιά του οποίου βρίσκεται το έργο της ψηφιακής διακίνησης εγγράφων στο Δημόσιο και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα. Η Ελλάδα έχει στην καρδιά της ανάπτυξης της τα νέα ευρυζωνικά δίκτυα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας. Αναπτύσσει τις νέες τεχνολογίες με τέτοιο τρόπο, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να γευτούν τους καρπούς της νέας ανάπτυξης και να αξιοποιήσουν τα καλά που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες”, τόνισε ο κ. Παππάς.

Κατά τη συνάντησή του με την Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε τα ψηφιακά έργα, που προχωρούν στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η ψηφιακή διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο, που βρίσκεται στη φάση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ο ψηφιακός μετασχηματισμός γεωργικού τομέα, για τον οποίο αναμένεται σύντομα η προκήρυξη του διαγωνισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ