Νέα

Υποτονική η ψηφιακή εξέλιξη της Ελλάδας: 38η στον Digital Ecolution Index

technology_1

Υποτονική παραμένει διαχρονικά η ψηφιακή εξέλιξη της Ελλάδας, με τις επιδόσεις της χώρας να την κρατούν μακριά από την ψηφιακή ελίτ του πλανήτη. Η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις στην 38η θέση ανάμεσα σε 60 χώρες, παγκοσμίως, στο Δείκτη Ψηφιακής Εξέλιξης 2017 (Digital Evolution Index -DEI- 2017), ο οποίος μετρά την ψηφιακή πρόοδο κάθε χώρας. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την αξιολόγηση, βρίσκεται πίσω απ’ όλα τα ευρωπαϊκά κράτη - με εξαίρεση τη Βουλγαρία - ενώ υπολείπεται χωρών, όπως η Μαλαισία, η Τουρκία ή η Πολωνία. Όσον αφορά τον επιμέρους δείκτη της “Ψηφιακής δυναμικής” (Digital Momentum), που αποτυπώνει τη δυναμική περαιτέρω εξέλιξης η Ελλάδα καταλαμβάνει ασθμαίνουσα την προτελευταία θέση της κατάταξης, έχοντας καλύτερη επίδοση μόνο σε σχέση με την Αίγυπτο. 

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 38η θέση μεταξύ 60 κρατών στο δείκτη DEI 2017, που μετρά την ψηφιακή και τεχνολογική εξέλιξη παγκοσμίωςΗ αξιολόγηση του Digital Evolution Index 2017 αποδίδει την πρώτη θέση μεταξύ των πιο εξελιγμένων ψηφιακά οικονομιών, παγκοσμίως, στη Νορβηγία, με τη Σουηδία να ακολουθεί, την Ελβετία να βρίσκεται στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, τη Δανία να κατατάσσεται τέταρτη, ενώ η πέμπτη θέση για το 2017 ανήκει στη Φινλανδία. Τη δεκάδα των εξελιγμένων ψηφιακά χωρών συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη στην έκτη θέση, η Νότιος Κορέα στην έβδομη, η Μεγάλη Βρετανία στην όγδοη, ενώ Χονγκ Κονγκ και ΗΠΑ καταλαμβάνουν την ένατη και δέκατη θέση αντίστοιχα. 

Χαμηλή ψηφιοποίηση
Η αξιολόγηση του DEI κατατάσσει, γενικά, τα κράτη σε τέσσερις βασικές κατηγορίες, με βάση τις επιδόσεις τους την περίοδο 2008-2015: “Stand Out” (χώρες που ξεχωρίζουν), “Stall Out” (χώρες που μένουν στάσιμες), “Break Out” (χώρες με δυναμική) και “Watch Out” (χώρες που απαιτούν παρακολούθηση και προσοχή). Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι πλέον εξελιγμένες ψηφιακά χώρες, ενώ στην τέταρτη οι ουραγοί της ψηφιακής εξέλιξης. Η Ελλάδα (με βαθμολογία 2,44) ανήκει στην τελευταία κατηγορία χωρών, τις οποίες ο δείκτης χαρακτηρίζει “Watch Out”. Πρόκειται για χώρες, που αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις λόγω της χαμηλής ψηφιοποίησης και της μικρής ψηφιακής δυναμικής τους.

Στον αντίποδα, στην πρώτη κατηγορία, των “Stand Out” χωρών, η αξιολόγηση τοποθετεί τα πιο εξελιγμένα σε ψηφιακό επίπεδο κράτη, τα οποία αποτελούν τους παγκόσμιους ηγέτες στην προώθηση της καινοτομίας. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν, για παράδειγμα, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Εσθονία. Στη δεύτερη κατηγορία, “Stall Out”, ανήκουν οι χώρες, οι οποίες βρίσκονται μεν σε μια πολύ καλή κατάσταση ψηφιακής εξέλιξης, ωστόσο, παρουσιάζουν επιβράδυνση της δυναμικής τους. Οι πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη βαθμολογία στην κατάταξη DEI 2017 - Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Δανία και Φινλανδία - βρίσκονται στη ζώνη “Stall Out”, γεγονός που αντανακλά μεν τη μεγάλη ψηφιακή τους εξέλιξη, αλλά και τη μεγάλη πρόκληση για διατήρηση της δυναμικής που διαθέτουν.

Τέλος, στην τρίτη κατηγορία των χωρών “Break Out” ανήκουν τα κράτη, που έχουν μεν χαμηλή βαθμολογία όσον αφορά την τρέχουσα ψηφιακή τους κατάσταση, ωστόσο εξελίσσονται ταχύτατα. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν η Κίνα, η Μαλαισία, η Σαουδική Αραβία, η Κένυα και η Ρωσία. 

Watch Out
Στην κατηγορία των “Watch Out”, όπου ανήκει και η Ελλάδα, η μελέτη σημειώνει ότι πρόκειται για οικονομίες που συχνά έχουν πισωγυρίσματα στο ρυθμό ψηφιοποίησης τους. “Ορισμένες από αυτές τις χώρες, ωστόσο, επιδεικνύουν μια αξιοσημείωτη δημιουργικότητα λόγω των σοβαρών κενών στις υποδομές, των θεσμικών περιορισμών και της χαμηλής πολυπλοκότητας της καταναλωτικής ζήτησης”, αναφέρει η μελέτη. Προτείνει δε ότι ο πιο σίγουρος τρόπος, ώστε αυτές οι χώρες να ενισχύσουν την ψηφιακή τους δυναμική, είναι να βελτιωθεί η πρόσβαση στο Διαδίκτυο για το σύνολο του πληθυσμού και ειδικότερα η πρόσβαση στο mobile internet. 

Αξιολόγηση
Ο δείκτης Digital Evolution Index 2017 αποτελεί προϊόν συνεργασίας της σχολής “The Fletcher School” του Tufts University και της Mastercard. Αποτυπώνει την πρόοδο των χωρών σε θέματα ψηφιακής εξέλιξης, εξετάζοντας τουλάχιστον 100 επιμέρους παραμέτρους, οι οποίες αφορούν τέσσερις βασικούς άξονες: την Προσφορά, τη Ζήτηση, τους Θεσμούς και την Καινοτομία. Οι τέσσερις αυτοί τομείς (Supply Conditions, Demand Conditions, Institutional Environment, Innovation and Change) θεωρείται ότι ορίζουν την ψηφιακή εξέλιξη της κάθε χώρας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στρατηγικά σημεία αξιολόγησης για μελλοντική ανάπτυξη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ