Νέα

Ψηφιακό φόρο από το 2020 προαναγγέλλει η Μεγάλη Βρετανία

peoplewalk

“Μέτωπο” με τους κολοσσούς του Διαδικτύου, όπως η Google ή το Facebook ή η Amazon, δείχνει διατεθειμένη να ανοίξει η Μεγάλη Βρετανία, την ίδια στιγμή που η χώρα βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση της χώρας προανήγγειλε την επιβολή νέου ειδικού “ψηφιακού φόρου” ύψους 2%, στους τεχνολογικούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται εντός των βρετανικών συνόρων, από τον Απρίλιο του 2020. Ο Υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, Phillip Hammond, επιβεβαίωσε την πρόβλεψη για τον “ψηφιακό φόρο” στον προϋπολογισμό του φθινοπώρου, σχολιάζοντας ότι αποσκοπεί στην αποκατάσταση της φορολογικής ισότητας μεταξύ όλων των επιχειρήσεων.

Ο φόρος 2% θα αφορά σε υπηρεσίες που παρέχουν παγκόσμιοι κολοσσοί του Διαδικτύου, όπως η Google, το Facebook, η Amazon“Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταφέρει να επιτύχει διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση για την ψηφιακή εποχή”, δήλωσε σχετικά ο Βρετανός Υπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σχολιάζοντας – εμμέσως - τις προσπάθειες, που καταβάλλει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και ο ΟΟΣΑ, να αντιμετωπίσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς και τα ζητήματα φορολόγησης που ανακύπτουν από τη λειτουργία τους, ο ίδιος τόνισε: “μια νέα παγκόσμια συμφωνία είναι η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση. Αλλά η πρόοδος είναι οδυνηρά αργή. Δεν μπορούμε απλά να μιλάμε για πάντα”.

400 εκατ. λίρες
Ο Βρετανός Υπουργός ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο νέος φόρος θα περιορίζεται στα έσοδα που παράγονται εντός Μεγάλης Βρετανίας, σημειώνοντας ότι θα σχεδιαστεί προσεκτικά. Θα στοχεύει - όπως διευκρίνισε - στα έσοδα που παράγονται μέσω των μηχανών αναζήτησης, μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικές δικτύωσης και ηλεκτρονικών αγορών.

Εκτιμάται ότι ο νέος φόρος θα αποφέρει ετήσια έσοδα της τάξης των £400 εκατ. για τα βρετανικά δημόσια ταμεία. Θα αφορά δε τεχνολογικούς κολοσσούς με παγκόσμιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον £500 εκατ. Δεν είναι ένας φόρος επί των πωλήσεων στο Διαδίκτυο. Στοχεύει σε έσοδα, που παράγονται χάρη στα δεδομένα που συλλέγονται από τους χρήστες. 

Η Ε.Ε.
Σε νομοθετικές προτάσεις για τη φορολόγηση των κερδών, που παράγει η ψηφιακή οικονομία, επιδιώκει να έχει καταλήξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη του έτους. Η σχετική συζήτηση σε επίπεδο θεσμικών οργάνων της Ένωσης έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, με την Ένωση να εκτιμά ότι ένας προσωρινός έμμεσος φόρος με συντελεστή 3% επί ορισμένων εσόδων από ψηφιακές δραστηριότητες θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης των €5 δις ετησίως στα κράτη - μέλη. Οι ψηφιακές επιχειρήσεις υπόκεινται επί του παρόντος σε μέσο πραγματικό συντελεστή φόρου ίσο προς το ήμισυ του αντίστοιχου συντελεστή της παραδοσιακής οικονομίας στην Ε.Ε. Η υφιστάμενη κατάσταση δημιουργεί ανισότητες στη φορολογική πολιτική και ως εκ τούτου επιδιώκεται η ανατροπή της, ώστε ψηφιακές και παραδοσιακές εταιρείες να φορολογούνται με δίκαιο και ισότιμο τρόπο και σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και τα περισσότερα κράτη - μέλη.

Τα μικρότερα κράτη με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, που φιλοξενούν μεγάλες πολυεθνικές, θέλουν οι αλλαγές της Ε.Ε. να συνδυαστούν με μια παγκόσμια μεταρρύθμιση της ψηφιακής φορολογίας, η οποία συζητείται επί χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Μεγαλύτερα κράτη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ισχυρίζονται ότι έχουν χάσει εκατομμύρια ευρώ εσόδων λόγω της μετατόπισης των φορολογητέων κερδών των ψηφιακών ομίλων σε χώρες με χαμηλότερες φορολογίες, θέλουν μια γρήγορη λύση. Υποστηρίζουν, συνεπώς, την πρόταση της Επιτροπής για ένα φόρο 3% στα ψηφιακά έσοδα μεγάλων επιχειρήσεων σε όλη την Ε.Ε., ο οποίος θα εισαχθεί πριν από μια γενική αναμόρφωση των φορολογικών κανόνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ