Νέα

Συμφωνία για την ελεύθερη ροή μη προσωπικών δεδομένων στην ΕΕ

data2

Τη στρατηγική, που θα της εξασφαλίσει πλεονέκτημα έναντι των διεθνών ανταγωνιστών της σε θέματα τεχνολογίας, προσπαθεί να χτίσει η Ε.Ε. Χθες, η Ένωση, με τη θετική ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την ψηφιακή της ολοκλήρωση, εγκρίνοντας τον Κανονισμό για την ελεύθερη ροή των δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα, που έχει ως σκοπό να αρθούν τα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία τους εντός Ε.Ε.

Πιο κοντά σε τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το cloud computing και τα big data analytics έρχεται η ΕυρώπηΟ νέος Κανονισμός, που έλαβε την ψήφο του Κοινοβουλίου, καθιερώνει de facto τα δεδομένα ως την πέμπτη ελευθερία στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. Με την άρση των συνόρων, των βαρών και των εμποδίων στην κυκλοφορία των δεδομένων, η Ε.Ε. προσπαθεί να στρώσει το δρόμο των ευρωπαϊκών εταιρειών προς τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το cloud computing και τα big data analytics.

Οι νέοι κανόνες αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία των data κι αυτό καθώς διανοίγονται για τις ευρωπαϊκές νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυνατότητες δημιουργίας νέων υπηρεσιών χάρη στη διασυνοριακή καινοτομία, όσον αφορά τα δεδομένα. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά 4%, ή κατά €739 δις, μόνο μέχρι το 2020. Εκτίμηση είναι ότι μαζί με το γενικό κανονισμό για την προστασία δεδομένων, ο κανονισμός για την ελεύθερη ροή των μη προσωπικών δεδομένων θα δώσει στην Ε.Ε. τη δυνατότητα να επωφεληθεί στο έπακρο, τόσο σήμερα, όσο και στο μέλλον, από μια βασιζόμενη στα δεδομένα παγκόσμια οικονομία.

Να σημειωθεί ότι τα μη προσωπικά δεδομένα περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, μηχανοποιημένα δεδομένα ή εμπορικά δεδομένα. Συγκεκριμένα παραδείγματα είναι τα συγκεντρωτικά σύνολα δεδομένων, όπως στοιχεία για την καλλιέργεια, που μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση της χρήσης φυτοφαρμάκων και νερού ή τα δεδομένα σχετικά με τις ανάγκες συντήρησης των βιομηχανικών μηχανημάτων. 

Άρση εμποδίων
Ο Κανονισμός, τον οποίο είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σεπτέμβριο του 2017, προβλέπει για τα μη προσωπικά δεδομένα ό,τι προβλέπει ήδη για τα προσωπικά δεδομένα ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων: την ελεύθερη και ασφαλή κυκλοφορία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως προβλέπει, περιορισμοί στον εντοπισμό των δεδομένων θα επιτρέπονται μόνο για λόγους δημόσιας ασφάλειας, όπως ορίζονται στις Συνθήκες και όπως έχουν ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της Ε.Ε. Οποιεσδήποτε υπόλοιπες απαιτήσεις εντοπισμού δεδομένων θα πρέπει να κοινοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να δημοσιευθούν ηλεκτρονικά, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση και η διαφάνεια.

Επί της διαδικασίας, μετά από τη θετική ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο της Ε.Ε. θα εγκρίνει τον Κανονισμό τις προσεχείς εβδομάδες, ώστε αυτός να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Μόλις εγκριθεί επίσημα, τα κράτη - μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 6 μήνες για να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες. 

Γενικός Κανονισμός
Ο Κανονισμός για την ελεύθερη ροή των μη προσωπικών δεδομένων δεν έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ), καθώς δεν καλύπτει τα προσωπικά δεδομένα. Ωστόσο, οι δύο κανονισμοί θα εφαρμόζονται από κοινού, για να καταστήσουν δυνατή την ελεύθερη ροή δεδομένων κάθε είδους - προσωπικών και μη προσωπικών – δημιουργώντας, έτσι, έναν ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων. Στην περίπτωση μικτών συνόλων δεδομένων, η διάταξη του ΓΚΠΔ, που διασφαλίζει την ελεύθερη ροή των προσωπικών δεδομένων, θα εφαρμόζεται μόνο στο τμήμα του συνόλου δεδομένων, που αφορά προσωπικά δεδομένα, ενώ στο τμήμα που αφορά μη προσωπικά δεδομένα θα εφαρμόζεται η αρχή της ελεύθερης ροής των μη προσωπικών δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ