Νέα

Νέα Κοινοτική Οδηγία για τους παρόχους οπτικοακουστικών μέσων

businesstechnology

Την αναθεωρημένη Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (οδηγία ΥΟΑΜ) ενέκρινε χθες η σύνοδος της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων, η νέα Οδηγία προβλέπει την ενισχυμένη προστασία των παιδιών και των ανηλίκων από επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο. Επίσης, η νέα Οδηγία θέτει ποσοτικούς κανόνες για τη διαφήμιση και ορίζει υποχρεωτικό ποσοστό 30% σε ευρωπαϊκό περιεχόμενο στους καταλόγους πλατφορμών με βίντεο κατά παραγγελία (“video on demand”).

Θα ισχύσει για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, πλατφόρμες με video-on-demand αλλά και φορείς όπως το Netflix, το YouTube και το FacebookΌταν επικυρωθεί και από το Συμβούλιο της Ε.Ε., η αναθεωρημένη Οδηγία θα ισχύσει για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, αλλά και για τις πλατφόρμες βίντεο κατά παραγγελία (“video-on-demand”), τις πλατφόρμες κοινής χρήσης όπως το Netflix, το YouTube ή το Facebook, καθώς και για πλατφόρμες κοινής χρήσης βίντεο με απευθείας μετάδοση (“live streaming”).

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί και τυπικά από το Συμβούλιο των Υπουργών της Ε.Ε. πριν τεθεί σε ισχύ ο εν λόγω αναθεωρημένος νόμος. Τα κράτη - μέλη έχουν 21 μήνες από την έναρξη ισχύος του προκειμένου να προσαρμόσουν τους νέους αυτούς κανόνες στην εθνική τους νομοθεσία. 

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι επικαιροποιημένοι κανόνες θα προστατεύουν καλύτερα τους ανήλικους από περιεχόμενο βίας, μίσους, τρομοκρατίας και  από επιβλαβείς διαφημίσεις. Μάλιστα, οι πάροχοι υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων θα πρέπει να έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την καταπολέμηση περιεχομένου που ενθαρρύνει τη βία, το μίσος και την τρομοκρατία, ενώ η αδικαιολόγητη βία και η πορνογραφία θα υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες.

Όταν καταγγέλλεται ή επισημαίνεται από χρήστες, περιεχόμενο σε πλατφόρμες κοινής χρήσης βίντεο ως επιβλαβές, θα πρέπει να υπάρχει ταχεία αντίδραση. Η νομοθεσία δεν περιλαμβάνει φιλτράρισμα περιεχομένου πριν από τη μεταφόρτωσή του, αλλά, κατόπιν αιτήματος του Κοινοβουλίου, οι πλατφόρμες θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα διαφανή, εύχρηστο και αποτελεσματικό μηχανισμό, που θα επιτρέπει στους χρήστες να καταγγέλλουν ή να επισημαίνουν περιεχόμενο. 

Διαφημίσεις
Ο νέος νόμος περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες σχετικά με τη διαφήμιση, την τοποθέτηση προϊόντων σε τηλεοπτικά παιδικά προγράμματα και περιεχόμενο που διατίθεται σε πλατφόρμες με βίντεο κατά παραγγελία. Οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου εξασφάλισαν, επίσης, έναν μηχανισμό προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για τα παιδιά, επιβάλλοντας μέτρα προκειμένου τα δεδομένα που συλλέγονται από τους παρόχους οπτικοακουστικών μέσων να μην υποβάλλονται σε επεξεργασία για εμπορική χρήση, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης “προφίλ” και τη στοχευμένη διαφήμιση με βάση τη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η διαφήμιση μπορεί να αντιστοιχεί στο 20% της ημερήσιας τηλεοπτικής περιόδου εκπομπής μεταξύ 6:00 και 18:00, δίνοντας στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς την ευελιξία να προσαρμόσουν τις διαφημιστικές περιόδους. Έχει, επίσης, αφεθεί χώρος και για τις ώρες υψηλής τηλεθέασης, δηλαδή μεταξύ 18:00 και 0:00, όπου ο επιτρεπόμενος χρόνος διαφήμισης δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 20% του συνολικού χρόνου εκπομπής.

Περιεχόμενο
Προκειμένου να υποστηριχθεί η πολιτιστική ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού τομέα, το Κοινοβούλιο εξασφάλισε ότι το 30% του περιεχομένου σε καταλόγους πλατφορμών με βίντεο κατά παραγγελία θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκό. Οι πλατφόρμες με βίντεο κατά παραγγελία καλούνται, επίσης, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών παραγωγών, είτε επενδύοντας άμεσα στο περιεχόμενο, είτε συνεισφέροντας σε εθνικά κονδύλια. Το επίπεδο συνεισφοράς σε κάθε χώρα θα πρέπει να είναι ανάλογο με τα έσοδά  από βίντεο κατά παραγγελία στη συγκεκριμένη χώρα.

Η νομοθετική πρόταση περιλαμβάνει, επίσης, διατάξεις σχετικά με την προσβασιμότητα, την ακεραιότητα του σήματος του ραδιοτηλεοπτικού φορέα, την ενίσχυση των ρυθμιστικών αρχών και την προώθηση των ικανοτήτων των μέσων ενημέρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ