Νέα

Σε συμφωνία για τη ροή δεδομένων κατέληξαν ΕΕ και Ιαπωνία

datanew1

Ένα μεγάλη βήμα στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των δεδομένων έκαναν Ευρωπαική Ένωση και Ιαπωνία. Τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμφωνία για τη μεταξύ τους ανταλλαγή δεδομένων. Η εν λόγω συμφωνία περί αμοιβαίας επάρκειας θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο χώρο ασφαλούς ροής δεδομένων στον κόσμο, με βάση υψηλό επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα απολαμβάνουν ισχυρή προστασία των προσωπικών τους δεδομένων σύμφωνα με τα Κοινοτικά πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, όταν τα δεδομένα τους διαβιβάζονται στην Ιαπωνία. Εξάλλου, η συμφωνία αυτή θα συμπληρώσει τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας, με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να επωφελούνται από την απρόσκοπτη ροή δεδομένων μ' αυτόν τον βασικό εμπορικό εταίρο, καθώς και από προνομιακή πρόσβαση στα 127 εκατ. Ιαπώνων καταναλωτών.

Ευρώπη και Ιαπωνία δημιουργούν τον μεγαλύτερο χώρο ασφαλούς ροής δεδομένων στον κόσμοΜε τη συμφωνία, η ΕΕ και η Ιαπωνία επιβεβαιώνουν ότι, στην ψηφιακή εποχή, η προώθηση υψηλών προτύπων προστασίας της ιδιωτικής ζωής και η διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου συμβαδίζουν. Στο πλαίσιο του ΓΚΠΔ, η απόφαση περί επάρκειας αποτελεί τον απλούστερο τρόπο για να εξασφαλιστεί ασφαλής και σταθερή ροή των δεδομένων.

Στη βάση της συμφωνίας τα δύο μέρη αναγνωρίζουν αμοιβαία τα συστήματα προστασίας δεδομένων κάθε μέρους ως «ισοδύναμα», πράγμα που θα καταστήσει δυνατή την ασφαλή ροή δεδομένων μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας. Κάθε πλευρά θα ξεκινήσει τώρα τις σχετικές εσωτερικές διαδικασίες της για την έγκριση της εκ μέρους της διαπίστωσης της επάρκειας. Για την ΕΕ, οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν την έκδοση γνώμης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (ΕΣΠΔ) και τη λήψη της έγκρισης μιας επιτροπής η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ. Μόλις ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία, η Επιτροπή θα εκδώσει την απόφαση περί επάρκειας για την Ιαπωνία.  Η Επιτροπή σχεδιάζει να εκδώσει την απόφαση περί επάρκειας το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. 

Περί επάρκειας
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε προβλέπει αμοιβαία αναγνώριση ισοδύναμου επιπέδου προστασίας των δεδομένων από την ΕΕ και την Ιαπωνία. Η απόφαση, όταν εκδοθεί, θα καλύπτει τα προσωπικά δεδομένα, που ανταλλάσσονται για εμπορικούς σκοπούς, αλλά και τα προσωπικά δεδομένα που ανταλλάσσονται μεταξύ ενωσιακών και ιαπωνικών αρχών με σκοπό την επιβολή του νόμου, διασφαλίζοντας την εφαρμογή υψηλού επιπέδου προστασίας των δεδομένων σε όλες αυτές τις ανταλλαγές.

Για να τηρήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η Ιαπωνία δεσμεύτηκε να παράσχει τις ακόλουθες πρόσθετες εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της ΕΕ, προτού η Επιτροπή εκδώσει επίσημα την απόφαση περί επάρκειας:

-Ένα σύνολο κανόνων, που θα παρέχουν στα φυσικά πρόσωπα στην ΕΕ των οποίων προσωπικά δεδομένα διαβιβάζονται στην Ιαπωνία πρόσθετες εγγυήσεις, οι οποίες θα γεφυρώνουν αρκετές διαφορές μεταξύ των δύο συστημάτων προστασίας των δεδομένων. Οι εν λόγω πρόσθετες εγγυήσεις θα ενισχύουν, για παράδειγμα, την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων, τους όρους υπό τους οποίους τα δεδομένα των πολιτών της ΕΕ θα μπορούν να διαβιβαστούν περαιτέρω από την Ιαπωνία σε άλλη τρίτη χώρα, και τα ατομικά δικαιώματα πρόσβασης στα δεδομένα και διόρθωσής τους. Οι κανόνες αυτοί θα δεσμεύουν τις ιαπωνικές εταιρείες που εισάγουν δεδομένα από την ΕΕ και θα μπορούν να επιβληθούν από την ιαπωνική ανεξάρτητη αρχή προστασίας των δεδομένων (PPC) και τα ιαπωνικά δικαστήρια.

-Έναν μηχανισμό διεκπεραίωσης καταγγελιών για τη διερεύνηση και την επίλυση καταγγελιών Ευρωπαίων πολιτών αναφορικά με την πρόσβαση στα δεδομένα τους από τις δημόσιες αρχές της Ιαπωνίας. Ο εν λόγω νέος μηχανισμός θα τελεί υπό τη διαχείριση και την εποπτεία της ιαπωνικής ανεξάρτητης αρχής προστασίας των δεδομένων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ