Νέα

Η Ευρώπη θα επανεξετάσει τους κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία

peoplework28

Τους κανόνες για τα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας θα επανεξετάσει τον Σεπτέμβριο το Ευρωπαϊκό Κοινβούλιο. Οι ευρωβουλευτές απέρριψαν πρόταση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων, προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για επικαιροποίηση τη νομοθεσίας περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή. Συγκεκριμένα, η ολομέλεια του Κοινοβουλίου καταψήφισε, με 318 ψήφους κατά, 278 υπέρ και 31 αποχές την προτεινόμενη διαπραγματευτική εντολή, την οποία εισηγήθηκε η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων στις 20 Ιουνίου. Ως εκ τούτου, η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα τεθεί τώρα υπό συζήτηση, θα κατατεθούν τροπολογίες και θα γίνει ψηφοφορία κατά την επόμενη σύνοδο της ολομέλειας τον Σεπτέμβριο.

Το Κοινοβούλιο απέρριψε την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίαςΜετά από την ψηφοφορία, ο εισηγητής Axel Voss (ΕΛΚ, Γερμανία) δήλωσε «λυπάμαι, που η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών δεν υποστήριξε τη θέση που υποστηρίζω εγώ και η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων. Αλλά αυτό είναι μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας. Θα επανεξετάσουμε το θέμα το Σεπτέμβριο και θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες, επικαιροποιώντας τους κανόνες περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ώστε να συμβαδίζουν αυτοί με το σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον».

Να σημειωθεί ότι ο εσωτερικός κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προβλέπει ότι αν τουλάχιστον το 10% των ευρωβουλευτών (76 Μέλη) αντιταχθεί, τότε πρέπει να προγραμματιστεί ψηφοφορία στην ολομέλεια προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί η απόφαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο. Ο απαιτούμενος αριθμός ευρωβουλευτών είχε συμπληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, οπότε και έληγε η προθεσμία για να καταθέσουν την πρότασή τους ότι αντιτάσσονται.


Επικαιροποίηση
Η προτεινόμενη οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ενιαία ψηφιακή αγορά έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ότι οι καλλιτέχνες (ιδίως οι μικροί) και οι δημιουργοί θα επωφεληθούν από τον online κόσμο και το διαδίκτυο στον 21ο αιώνα. Η επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα κρίνεται απαραίτητη, καθώς οι τελευταίοι νόμοι χρονολογούνται από το 2001, μεσοδιάστημα κατά το οποίο το Διαδίκτυο έχει αλλάξει πλήρως από αυτό που ήταν το 2001.

Οι δημιουργοί και οι εκδότες θεωρείται αναγκαίο να προσαρμοστούν στον νέο κόσμο του Διαδικτύου, όπως λειτουργεί σήμερα, με δεδομένη την ισχυροποίηση των διαδικτυακών πλατφορμών ανταλλαγής περιεχομένου. “Η Αρχή της δίκαιης αμοιβής για την εργασία πρέπει να ισχύει για όλους, είτε στον φυσικό κόσμο είτε στο Διαδίκτυο” είναι η θέση της Επιτροπής. Πολλές από τις τροπολογίες της επιτροπής αποσκοπούν να εξασφαλίσουν ότι οι καλλιτέχνες, ιδίως οι μουσικοί και οι εκδότες ειδήσεων, δεν στερούνται δίκαιης αμοιβής για το έργο τους, στην εποχή της κοινής χρήσης πλατφορμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ