“Έξυπνοι” μετρητές ψηφιοποιούν την ελληνική αγορά ενέργειας

Νέα

11 Ιουνίου 2018

Εντός του θέρους θα πρέπει να αναμένονται οι αποφάσεις για την προμήθεια και εγκατάσταση “έξυπνων” μετρητών κατανάλωσης ρεύματος στην ελληνική αγορά. Αυτό διευκρίνισε, τουλάχιστον, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της επιχειρήσεις. Ο ίδιος επεσήμανε -όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΑ- ότι το δίκτυο διανομής, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι μετρητές, θα έχει ολοένα αυξανόμενη αξία για τον όμιλο τα επόμενα χρόνια.

Μέσα στο καλοκαίρι θα ληφθούν αποφάσεις για την προμήθεια και εγκατάσταση “έξυπνων” μετρητών κατανάλωσης ρεύματοςΟι “έξυπνοι” μετρητές θα παρέχουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα τηλεμέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος, καθώς και διακοπής της παροχής, εφαρμογής διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Έτσι, θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους καταμέτρησης και αποκοπών για τον διαχειριστή του δικτύου, θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αιχμών ζήτησης ρεύματος, καθώς και των ληξιπροθέσμων οφειλών.

Θυμίζουμε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την εγκατάσταση 170.000 έξυπνων μετρητών, πιλοτικά σε 5 περιοχές της χώρας (Ξάνθη, Λέσβος, Λευκάδα, Αττική και Θεσσαλονίκη) Ωστόσο ο διαγωνισμός έχει σταματήσει ύστερα από προσφυγή του δεύτερου ΚΑΤ'Α σειρά μειοδότη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ και καθώς ο χρόνος πιέζει, δεν αποκλείεται η ακύρωση της διαδικασίας και η προκήρυξη νέου διαγωνισμού με μικρότερο αντικείμενο σε 2-3 πόλεις της επικράτειας. Ακολούθως για το στάδιο της εγκατάστασης προκρίνεται η λύση της κατάτμησης της επικρατείας σε πέντε ή περισσότερες περιοχές ώστε το έργο να ολοκληρωθεί πιο σύντομα.


Πανευρωπαϊκά
Οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, βρίσκονται σήμερα σε ένα ιστορικό σημείο για να προωθήσουν την ενεργειακή μετάβαση και την ανάπτυξη της αποκεντρωμένης ανανεώσιμης ενέργειας. Για να το πετύχουν αυτό, μετασχηματίζονται και χρησιμοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να συνεισφέρουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα, να προωθήσουν την ενεργειακή μετάβαση και να μετατρέψουν τους καταναλωτές σε prosumers (καταναλωτές και παραγωγοί μαζί). Η ίδια η Ευρώπη θεωρεί την ψηφιοποίηση της ενεργειακής αγοράς ως μια ιστορική πρόκληση. Δεν είναι τυχαίο ότι στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της για την περίοδο 2021-2027 η Ένωση προτείνει αυξημένη χρηματοδότηση για επενδύσεις στη σύνδεση των Ευρωπαίων με υποδομές υψηλών επιδόσεων. Στόχος της πρότασης της Επιτροπής είναι η καλύτερη ενοποίηση των τομέων των μεταφορών, της ενέργειας και της ψηφιακής τεχνολογίας, προκειμένου να επιταχυνθούν η ψηφιοποίηση της οικονομίας της ΕΕ και η απαλλαγή της από τις ανθρακούχες εκπομπές. Για καθαρές λύσεις κινητικότητας, όπως η ηλεκτρική κινητικότητα παραδείγματος χάριν, απαιτείται στενή ενοποίηση μεταξύ των τομέων των μεταφορών και της ενέργειας. Άλλα παραδείγματα αποτελούν η αυτόνομη κινητικότητα, η αποθήκευση ενέργειας και τα “έξυπνα” ενεργειακά δίκτυα.ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

16

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΠΕ 2018/ 2019 UPDATE

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας