Νέα

Η ψηφιακή ατζέντα στο επίκεντρο του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου

peopletech12

Τα δίκτυα επόμενης γενιάς και ο εν γένει ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, έχουν κομβική θέση στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα. Στις βασικές επικείμενες δράσεις πολιτικής, που περιλαμβάνονται στο νέο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο παρουσίασε η κυβέρνηση, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός και ανάπτυξη νέων ευρυζωνικών δικτύων. Τα νέα δίκτυα αποσκοπούν στην επίτευξη των στόχων συνδεσιμότητας, που θέτει η ψηφιακή ατζέντα “Ευρώπη 2020” και η κοινωνία των “Gigabit 2025”.

Αναπτυξιακό σχέδιο: Άξονες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντοςΣτο “πακέτο” των δράσεων περιλαμβάνεται και η δράση για την ανάπτυξη υπηρεσιών υπερ-υψηλών ταχυτήτων για τα ευρυζωνικά δίκτυα νέας γενιάς - Super-Fast Broadband. Το έργο με προϋπολογισμό €700 εκατ. σχεδιάζεται για την επίτευξη υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο (τουλάχιστον 100Mbps με άμεση αναβάθμιση σε 1Gbps) για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια.


Έτερος πυλώνας του αναπτυξιακού σχεδίου είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στη χώρα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οδικό Χάρτη για το 5G. Επίσης, στο αναπτυξιακό σχέδιο εντάσσεται και το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαχείρισης Εγγράφων και η επέκτασή του σε όλους τους τομείς Δημόσιας Διοίκησης και στη συνέχεια στις Τοπικές Αρχές και τα Επιμελητήρια. Επίσης, η ολοκλήρωση και εφαρμογή του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τις Μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Παρεμβάσεις
“Μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια, σχεδιάζει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τους στόχους της για αποκατάσταση της αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, με βάση το σχέδιο για τη ολιστική στρατηγική ανάπτυξης της χώρας”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Από τις βασικές επικείμενες δράσεις πολιτικής, που αφορούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση των επενδύσεων, όπως αυτές περιγράφονται στο αναπτυξιακό σχέδιο, είναι η χρηματοδότηση επιχειρηματιών και ΜμΕ με τα νέα χρηματοδοτικά μέσα, όπως το Crowdfunding, το Equifund και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας.

Άλλη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της φάσης Ι και η έναρξη της φάσης ΙΙ του έργου “Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για την Ποινική και Πολιτική Διαδικασία”. Στόχος είναι η επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και η εισαγωγή της “Δίκης χωρίς χαρτί” (Paperless Trial), καθώς και η εκπόνηση αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων. Άλλη βασική παράμετρος του σχεδίου είναι η απλοποίηση της αδειοδότησης για επιπλέον τομείς οικονομικής δραστηριότητας και η περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών OneStopShop για επιχειρήσεις.

Το αναπτυξιακό σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη πλαισίου συντονισμού για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας, καθώς και η απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης αδειών στον κατασκευαστικό κλάδο (Λειτουργία του ψηφιακού συστήματος).

Τέλος, στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, εντάσσεται η δημιουργία ενός μόνιμου Φόρουμ Διαλόγου για την “Κυκλική Οικονομία”, καθώς και η εισαγωγή φορολογικών κινήτρων για επιχειρήσεις, που εφαρμόζουν/επενδύουν σε φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ