Νέα

Έμφαση σε IoT και FinTech δίνουν οι νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα

iotnew

Πόλο έλξης για τους νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα αποτελεί ο τομέας των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ο οποίος βρίσκεται - σταθερά - στις πρώτες θέσεις των επιλογών των υποψήφιων ή και των νέων επιχειρηματιών. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε η Eurobank και τo Corallia, αναφορικά με την υποβολή επιχειρηματικών ιδεών στον 6ο κύκλο του προγράμματος νεανικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας egg-enter•grοw•go.

Ρεκόρ συμμετοχών για τον 6ο κύκλο του egg-enter•grow•go. Tον Ιούνιο ανακοινώνονται οι νέες επιχειρηματικές ομάδεςΟι επιχειρηματικές ιδέες που υποβλήθηκαν καλύπτουν όλους τους κλάδους της οικονομίας. Οι κλάδοι, ωστόσο, που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι εκείνοι των Καινοτόμων Εφαρμογών Τουρισμού (19%), των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) με έμφαση σε Internet of Things και FinTech (17%), του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (15%), των Δημιουργικών Βιομηχανιών – Gaming (13%), καθώς και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (11%).

Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, φέτος σημειώθηκαν πολλαπλά ρεκόρ ενδιαφέροντος για το egg. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν περισσότερες από 3.000 εγγραφές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων και 270 ολοκληρωμένες υποβολές αιτήσεων συμμετοχής. Επίσης, 191 υποψηφιότητες, ο υψηλότερος αριθμός στην ιστορία όλων των κύκλων του egg, προκρίθηκαν, με βάση την πληρότητα και αρτιότητα του υποβληθέντος φακέλου υποψηφιότητας, στην επόμενη φάση.

Ποιοτικά κριτήρια
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι, για πρώτη φορά, σε αυτό το στάδιο του Προγράμματος καταγράφηκε διψήφιο ποσοστό (10%) συμμετοχής από επιχειρηματικές ομάδες που έχουν ήδη συστήσει επιχείρηση για την υλοποίηση του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Αυτό ερμηνεύεται και ως μια θετική ένδειξη ωρίμανσης του ελληνικού οικοσυστήματος start-up, κάτι που αποτελεί άλλωστε και στρατηγικό στόχο του Προγράμματος egg.

Στο μεταξύ, οι φετινές συμμετοχές ξεχωρίζουν με βάση τα νέα ποιοτικά κριτήρια και συγκεκριμένα, η επέκταση του ορίου έως τα 6 άτομα ανά ομάδα επέτρεψε φέτος σε ωριμότερα, 5μελή και 6μελή σχήματα, να συμμετέχουν για πρώτη φορά, σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των προκριθέντων επιχειρηματικών σχεδίων. Δυναμική ήταν και η παρουσία των γυναικών με 31% συμμετοχή στο σύνολο των επιχειρηματικών σχεδίων. Να σημειωθεί ότι το 12% του συνόλου των συμμετεχόντων στις επιχειρηματικές ομάδες έχει ηλικία άνω των 40 ετών καταδεικνύοντας ότι η καινοτόμος επιχειρηματικότητα διευρύνεται και σε ηλικιακό επίπεδο.

Η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων έχει ήδη δρομολογηθεί, ώστε τον Ιούνιο να αναδειχθούν οι 30 περίπου ομάδες, που θα φιλοξενηθούν και θα υποστηριχθούν για 12 μήνες από το Πρόγραμμα, με στόχο να μετεξελίξουν την ιδέα τους σε επιχείρηση.

Το Πρόγραμμα
Το “egg-enter•grow•go” είναι μια πρωτοβουλία Eταιρικής Kοινωνικής Eυθύνης της Eurobank, την οποία σχεδίασε και υλοποιεί σε συνεργασία με τη μονάδα Corallia. Χορηγοί είναι οι: ALBA, Cisco, COSMΟΤΕ, Microsoft, Grant Thornton, The Hellenic Initiative, Pitch και Xerox, ενώ Yποστηρικτές οι: ΕΕΔΕ, ImageFlow/Polycom, CEO Clubs, ΚΕΜΕΛ, Λέσχη Επιχειρηματικότητας, Odyssey, MPLegal, ΣΕΠΕ, Tribe και ΣΕΤΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ