Νέα

Στις 21 Μαρτίου οι προτάσεις για τη φορολόγηση της “ψηφιακής οικονομίας”

peoplewalk

Νομοθετικές προτάσεις για τη φορολόγηση των κερδών, που παράγει η ψηφιακή οικονομία, αναμένεται να καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Μάρτιο του 2018. Συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι προγραμματισμένη για τις 21 Μαρτίου.

Να αποτελέσουν “μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος” κάλεσε τις εταιρείες του κλάδου ο Επίτροπος P. MoscoviciΤο θέμα της φορολόγησης των τεχνολογικών εταιρειών, επί ευρωπαϊκού εδάφους, βρίσκεται, εδώ και καιρό, υψηλά στην ατζέντα της Ένωσης, η οποία αναζητά το κατάλληλο “μείγμα” φορολογικής πολιτικής. Στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι αφενός να μην αποθαρρύνει την επενδυτική παρουσία των κολοσσών της τεχνολογίας στην Ευρώπη και αφετέρου να εγγυηθεί ένα δίκαιο και ισότιμο φορολογικό σύστημα, χωρίς εξαιρέσεις, για όλες τις εταιρείες που επιχειρούν στην Ε.Ε., ψηφιακές και μη.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο αρμόδιος Επίτροπος, Pierre Moscovici, απηύθυνε πρόσκληση προς την παγκόσμια - και προφανώς την ευρωπαϊκή - τεχνολογική βιομηχανία να αποτελέσει “μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος”, πριν από την ψήφιση των φορολογικών προτάσεων.

Ο κ. Moscovici, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, μιλώντας σε διάσκεψη για την ψηφιακή τεχνολογία, μετέφερε την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να εισαγάγει τη νέα νομοθεσία για τη φορολόγηση των ψηφιακών εταιρειών τον επόμενο μήνα.

Ο Γάλλος Επίτροπος σημείωσε, στη διάρκεια της ομιλίας του, ότι σήμερα υπάρχει ένα “χάσμα” μεταξύ του τόπου, όπου παράγονται τα ψηφιακά κέρδη και όπου φορολογούνται. Επεσήμανε δε ότι, αν και τα έσοδα των κολοσσών της τεχνολογίας έχουν αυξηθεί, η φορολογία τους δεν ακολούθησε.

Να σημειωθεί ότι στην ίδια εκδήλωση υψηλόβαθμα στελέχη εκπροσώπησαν πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Google, η Microsoft και η Intel. 

Διεθνής λύση
Ο κ. Moscovici επανέλαβε τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με τον ΟΟΣΑ για μια διεθνή λύση, αν κι αυτό - όπως είπε - θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις. Επέμεινε, ωστόσο, ότι η πρόταση του Μαρτίου “είναι απαραίτητη για την άμβλυνση των αυξανόμενων ανησυχιών των κρατών - μελών σχετικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις των διεθνών τεχνολογικών εταιρειών”.

Θυμίζουμε ότι και το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ένωσης έχει συμφωνήσει σχετικά με τη συμβολή της Ε.Ε. στις συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο για τη φορολόγηση των κερδών της “ψηφιακής οικονομίας”. Το σκεπτικό του Συμβουλίου είναι πως η ανάληψη δράσης είναι αναγκαία, “καθώς η ψηφιακή οικονομία αποτελεί πρόκληση για τις κοινώς αποδεκτές έννοιες των διεθνών φορολογικών κανόνων. Οι ισχύοντες φορολογικοί κανόνες σχεδιάστηκαν για την παραδοσιακή οικονομία και δεν ισχύουν για δραστηριότητες που δεν απαιτούν φυσική παρουσία στη χώρα, όπου πωλούνται αγαθά και υπηρεσίες”, αναφέρει το Συμβούλιο στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Το Συμβούλιο έχει προτείνει να διερευνηθεί η έννοια της “εικονικής μόνιμης εγκατάστασης”, μαζί με τροποποιήσεις των κανόνων για τις τιμές μεταβίβασης και τον καταλογισμό κερδών.

Να σημειωθεί ότι και ο ΟΟΣΑ, από την πλευρά του, αναλύει επί του παρόντος επιχειρηματικά μοντέλα της ψηφιακής οικονομίας. Προετοιμάζει μια ενδιάμεση έκθεση προς την G20, που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ