Δισεκατομμύρια ευρώ κρύβουν οι εγκληματίες στα κρυπτονομίσματα

Νέα

13 Φεβρουαρίου 2018

Εγκληματικές δραστηριότητες, το οικονομικό ύψος των οποίων εκτιμάται μεταξύ €3,4 δις και €4,5 δις, “ξεπλένει” ετησίως το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρώπη μέσω των κρυπτονομισμάτων. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η Europol, η οποία δια του διευθυντή της, Rob Wainwright, εκτίμησε στο BBC το οικονομικό κόστος του “μαύρου” χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες στην Ευρώπη, που “ξεπλένονται” μέσω κρυπτονομισμάτων. Ο διευθυντής της Europol σημείωσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας, το 3-4% των €113 δις από παράνομες δραστηριότητες στην Ευρώπη “ξεπλένονται” μέσω κρυπτονομισμάτων, ποσοστό που αυξάνεται αρκετά γρήγορα, δημιουργώντας προβληματισμό στις αρμόδιες Αρχές. Σε μία χρονική συγκυρία, όπου τα κρυπτονομίσματα, με πιο γνωστό το Bitcoin, απασχολούν τη δημοσιότητα, ο Rob Wainwright σχολίασε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι ρυθμιστικές Αρχές και οι ηγέτες του κλάδου να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Από €3,4 δις και €4,5 δις το “μαύρο χρήμα”, που ξεπλένεται μέσω κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με τη EuropolΣτο μεταξύ χθες, αρμόδιοι ευρωπαϊκοί εποπτικοί οργανισμοί (European Supervisory Authorities for securities, banking, insurance and pensions) απηύθυναν προειδοποίηση προς τους καταναλωτές, σχετικά με τους κινδύνους αγοράς εικονικών νομισμάτων.

Οι Αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν κρυπτονομίσματα, αγνοώντας τους κινδύνους. “Τα εικονικά νομίσματα - virtual coins (VC) - όπως το Bitcoin, υπόκεινται σε ακραία μεταβλητότητα τιμών. Οι καταναλωτές που τα αγοράζουν, πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος να χάσουν ένα μεγάλο ποσό ή ακόμα και το σύνολο των χρημάτων που επενδύονται”, αναφέρει η σχετική σύσταση. 

Μη ρυθμιζόμενα προϊόντα
Σήμερα, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κρυπτονομισμάτων, αλλά το πιο γνωστό είναι το Bitcoin. Τα ψηφιακά νομίσματα, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά, δεν εκτυπώνονται από κυβερνήσεις και τράπεζες, ούτε ελέγχονται, ούτε ρυθμίζονται. Αντί αυτού, τα ψηφιακά νομίσματα δημιουργούνται από υπολογιστές με σύνθετες μαθηματικές εξισώσεις, μια διαδικασία γνωστή ως “εξόρυξη”. Ένα δίκτυο υπολογιστών, ανά τον κόσμο, παρακολουθεί τις συναλλαγές χρησιμοποιώντας εικονικές διευθύνσεις, που κρύβουν προσωπικές ταυτότητες. Ο ανώνυμος και μη ρυθμιζόμενος χαρακτήρας των εικονικών νομισμάτων προσελκύει εγκληματίες, καθιστώντας δύσκολο για την αστυνομία να τα εντοπίσει, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστεί ποιος κινεί τις πληρωμές.

“Επιπλέον, τα VC και οι συναλλαγές με αυτά δεν ρυθμίζονται από το Δίκαιο της Ε.Ε., πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές, που αγοράζουν VC, δεν έχουν οποιαδήποτε προστασία, που συνδέεται με ρυθμιζόμενες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, εάν μια συναλλαγή με VC χαθεί ή αν οι καταναλωτές χάσουν τα χρήματά τους, επειδή ο λογαριασμός τους έπεσε θύμα ψηφιακής επίθεσης, δεν υπάρχει νόμος της Ε.Ε. που να καλύπτει τις απώλειες”, αναφέρει η εν λόγω σύσταση. 

Νομιμοποίηση
Ένα άλλο πρόβλημα που έχει εντοπίσει η Europol, αφορά τη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Οι εισπράξεις από εγκληματική δραστηριότητα μετατρέπονται σε bitcoins, χωρίζονται σε μικρότερα ποσά και δίδονται σε ανθρώπους που φαινομενικά δεν συνδέονται με τους εγκληματίες, αλλά που ενεργούν ως “mules money”(“βαποράκια χρημάτων”). Αυτοί, στη συνέχεια, μετατρέπουν τα Βitcoins σε “κανονικό νόμισμα” πριν το επιστρέψουν στους εγκληματίες.

“Είναι πολύ δύσκολο για τις αστυνομικές αρχές στις περισσότερες περιπτώσεις να προσδιορίσουν ποιος εξαργυρώνει”, τόνισε ο διευθυντής της Europol. Ο ίδιος κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους σε συνεργασία ειδικά σε ό,τι αφορά στην εξάρθρωση μεγάλων εγκληματικών κυκλωμάτων: “Πρέπει όλοι να αναλάβουν μια υπεύθυνη δράση και να συνεργαστούν, όταν διερευνούμε εγκλήματα μεγάλης κλίμακας. Νομίζω ότι πρέπει, επίσης, να αναπτύξουμε μια καλύτερη αίσθηση σχετικά με το πώς λειτουργεί το εικονικό νόμισμα”.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

16

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΠΕ 2018/ 2019 UPDATE

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας