Νέα

Πρόοδος στον εντοπισμό κλήσεων έκτακτης ανάγκης στην Ε.Ε.

emergency-call

Βήματα προς την κατεύθυνση της χρήσης της τεχνολογίας για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας κάνει η Ευρώπη. Ενδεικτική προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η μείζονος σημασίας διαδικασία για τον υποχρεωτικό εξοπλισμό όλων των νέων ΙΧ αυτοκινήτων και φορτηγών με το σύστημα εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης “112” από τον Απρίλιο του 2018.

Από τον Απρίλιο του 2018, η υποχρεωτική εγκατάσταση του σε όλα τα νέα αυτοκίνητα και φορτηγάΠροκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι συσκευές έκτακτης ανάγκης θα πληρούν τις απαιτούμενες απαιτήσεις, πριν από την υποχρεωτική εγκατάσταση τους σε όλα τα νέα αυτοκίνητα και φορτηγά, από τον Απρίλιο του 2018, η Ε.Ε. δοκιμάζει τις λύσεις “eCall” των κατασκευαστών, εκδίδοντας σχετικές κατευθυντήριες γραμμές. Οι κατασκευαστές θα πρέπει να αποστέλλουν τα προϊόντα τους στο εργαστήριο του “Κοινού Κέντρου Ερευνών” στην Ispra της Ιταλίας, όπου οι επιστήμονες της Ε.Ε. δοκιμάζουν και επαληθεύουν τη συμμόρφωσή τους. Συνδυάζοντας τον ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε. - το 112 - με το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης της Ε.Ε. και την τεχνολογία GSM, η Ένωση προσπαθεί να θέσει την τεχνολογία στην υπηρεσία του πολίτη σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. 

Πέρυσι εκτιμάται ότι 25.500 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα και άλλα 135.000 τραυματίστηκαν σοβαρά. Αυτό απαιτεί συνεχείς προσπάθειες για τη διάσωση ζωών στους δρόμους της Ε.Ε. Το “eCall” αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην οδική ασφάλεια μέσω της αυτόματης κλήσης του αριθμού 112 - ενός ενιαίου αριθμού έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη - σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος. Στη συνέχεια της κλήσης, το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης της Ε.Ε., χρησιμοποιώντας δορυφόρους Galileo, θα εντοπίζει το αυτοκίνητο. Με τον τρόπο αυτό, ο χρόνος απόκρισης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης αναμένεται να βελτιωθεί κατά 50% στην ύπαιθρο και 40% στις αστικές περιοχές, γεγονός που θα μπορούσε να σώσει έως και 2.500 ζωές σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με εκτιμήσεις. 

Οφέλη
Ο επικεφαλής του κοινού ευρωπαϊκού Κέντρου Ερευνών, αρμόδιος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, κ. Tibor Navracsics, δήλωσε σχετικά: “Οποιαδήποτε νομοθεσία είναι τόσο καλή, όσο η υλοποίησή της. Η ώθηση της Ε.Ε. να σώσει ζωές μέσω της εντολής “eCall” θα λειτουργήσει μόνο εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τη βιομηχανία, αξιολογώντας τις συσκευές και παρέχοντας ανατροφοδότηση στους κατασκευαστές για τα μοντέλα τους”. Από την πλευρά της, η αρμόδια Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, κυρία Mariya Gabriel χαρακτήρισε το “eCall” ως “ένα απτό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ε.Ε. μπορεί να αποφέρει, μέσω της υψηλής τεχνολογίας, πραγματικά οφέλη στους πολίτες, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στην Ε.Ε”. 

Ταχύτητα
Ο κοινός αριθμός κλήσης για έκτακτες ανάγκες 112 λειτουργεί στην E.E. από το 1991. Το “112” λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, χωρίς χρέωση και παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού θέσης του καλούντος. Μπορεί να το καλέσει κανείς από κάθε είδους τηλεφωνική συσκευή, σταθερή ή κινητή, ακόμα και χωρίς κάρτα SIM, καθώς και στην περίπτωση που ο καλών δεν έχει κάλυψη ή βρίσκεται εκτός δικτύου (εθνική περιαγωγή). Με την κλήση στο 112 ειδοποιούνται ταυτόχρονα οι υπηρεσίες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ στην κάθε χώρα και κινητοποιούνται ανάλογα με την ανάγκη που έχει προκύψει. Οι κλήσεις απαντώνται, κατά μέσο όρο, μέσα σε 9 δευτερόλεπτα.

Το σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης (eCall), σε περίπτωση ατυχημάτων, καλεί μόνο του τα επείγοντα, σε όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών. Το σύστημα eCall χρησιμοποιεί την τεχνολογία κλήσης έκτακτης ανάγκης στον πανευρωπαϊκό αριθμό 112, ειδοποιώντας αυτόματα τις υπηρεσίες διάσωσης σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις υπηρεσίες διάσωσης να αποφασίσουν άμεσα για το είδος και το μέγεθος της επιχείρησης που απαιτείται, καθώς και να φτάσουν πιο γρήγορα στο σημείο του ατυχήματος, να σώσουν ζωές και να μειώσουν τη σοβαρότητα των τραυματισμών.

Το σύστημα του “112” συνδέεται σαφώς με τη δορυφορική πλοήγηση, που είναι ζωτική για τον προσδιορισμό της ακριβούς θέσης εκείνων που καλούν τον αριθμό. Συνεπώς, συνδέεται στενά με το “Galileo”, το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, που είναι σε θέση να εντοπίζει τον καλούντα με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ