Ευέλικτη προσέγγιση των κρατικών ενισχύσεων για την Τεχνολογία ζητά η Ελλάδα

Νέα

05 Δεκεμβρίου 2017

Μια πιο ευέλικτη προσέγγιση των διαδικασιών για τις κρατικές  ενισχύσεις (staid aid), όσον αφορά τις επενδύσεις σε υψηλή τεχνολογία ζητά από την Ε.Ε. η Ελλάδα. “Σε ό,τι αφορά την επενδυτική πολιτική - και ιδιαίτερα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας - εκτιμούμε ότι θα ήταν αποτελεσματικότερη η υιοθέτηση εκ μέρους της Ε.Ε. μιας πιο ευέλικτης προσέγγισης σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες κρατικών ενισχύσεων (state aid)”, ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. 

Ο Έλληνας Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στη Σύνοδο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε.Εξηγώντας την ελληνική θέση, ο κ. Παππάς τόνισε: “Έχει αποδειχθεί ότι, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες υποδομές, όπως τα δίκτυα, η δημόσια παρέμβαση είναι απαραίτητη, αφού χωρίς αυτήν οι νέες τεχνολογίες δεν θα είναι ποτέ διαθέσιμες σε τμήματα της επικράτειας και του πληθυσμού, όπου η ανάπτυξη δικτύων δεν παρουσιάζει εμπορικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικές εταιρείες”.

Επεξηγώντας περαιτέρω το ελληνικό αίτημα, ο Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι με δεδομένο το ανάγλυφο και τις γεωγραφικές ιδιομορφίες, που παρουσιάζουν χώρες, όπως η Ελλάδα (με τις δύσβατες ορεινές περιοχές και τα εκατοντάδες νησιά), “θα ήταν χρήσιμο να ληφθεί κοινοτική μέριμνα, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις, που, σήμερα, συνεπάγονται οι διαδικασίες περί κρατικών ενισχύσεων. Ιδιαίτερα στον τομέα των ευρυζωνικών δικτύων και της υψηλής τεχνολογίας, οι καθυστερήσεις κινδυνεύουν να καταστήσουν παρωχημένες τις ίδιες τις παρεμβάσεις”.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, καταλήγοντας “η ανάπτυξη και η διάχυση των νέων τεχνολογιών μπορεί να γίνει πηγή νέων ανισοτήτων, αν αφεθεί χωρίς σοβαρή ρύθμιση και μόνο με όρους αγοράς. Μπορεί, όμως, να γίνει και η “ατμομηχανή” για την πραγματική σύγκλιση των οικονομιών”. 

Διακίνηση δεδομένων
Στη Σύνοδο συζητήθηκαν τα θέματα της ελεύθερης διακίνησης δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και της επενδυτικής πολιτικής της Ε.Ε. για την ψηφιοποίηση μετά το 2020.

Κατά την παρέμβασή του, ο Έλληνας Υπουργός τόνισε ότι “η πρόταση Κανονισμού για την ελεύθερη διακίνηση δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα, συνιστά βασικό πυλώνα στρατηγικής για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά. Προσδοκά να αυξήσει την εμπιστοσύνη, την παραγωγικότητα και την ευελιξία των επιχειρήσεων, την απασχόληση, αλλά και να μειώσει τις τιμές. Πρέπει, όμως, να ξεκαθαριστούν ορισμένα σημεία, τα οποία, κυρίως, απασχολούν τις εθνικές εποπτικές αρχές, όχι μόνο λόγω των αυξημένων απαιτήσεων σε ασφάλεια, αλλά, κυρίως, για λόγους άσκησης της δικαιοδοσίας τους μέσω σχετικών ελέγχων σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή ξεπλύματος μαύρου χρήματος”.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Παππάς είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, κυρία Μαρίγια Γκάμπριελ, την οποία ενημέρωσε σχετικά με την πρόοδο των έργων για τα δίκτυα νέας γενιάς (NGA) και ψηφιακής πολιτικής στην Ελλάδα.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018

ΤΕΥΧΟΣ

15

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΠΕ 2018/ 2019

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας