Νέα

Έως το 2020 e-συναλλαγές με την εφορία με το σχέδιο “Blue Print”

commercetablet

Χρονικό ορίζοντα το 2020 βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την ολοκλήρωση του σχεδίου “Blue Print”, η υλοποίηση του οποίου θα καταστήσει εφικτές τις e-συναλλαγές των Ελλήνων φορολογουμένων με την εφορία. Σε αυτήν τη λογική, η Ανεξάρτητη Αρχή προχωρά με το σχεδιασμό της για το νέο αρχιτεκτονικό της σχέδιο, “Blue Print”, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020.

Παροχή υπηρεσιών μέσω email, ώστε η φυσική παρουσία στις εφορίες να μειωθεί στο απολύτως αναγκαίοΚεντρικά σημεία αυτού του σχεδίου είναι, όπως εξήγησε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής, η πελατοκεντρική προσέγγιση, δηλαδή, η ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών από απόσταση (email, τηλέφωνο, αλληλογραφία), ώστε οι επισκέψεις στις υπηρεσίες μέσω φυσικής παρουσίας, να μειωθούν στο απολύτως αναγκαίο. 

Κατά την ομιλία του στο 4th Athens Law Forum on Taxation, ο κ. Πιτσιλής τόνισε: “όραμα, αλλά και υποχρέωσή μας, είναι να γίνει η Ανεξάρτητη Αρχή μία φορολογική διοίκηση εφάμιλλη των καλύτερων διεθνώς και να μετεξελιχθεί σε έναν πρότυπο φορέα του Δημοσίου”. Σύμφωνα με τον ίδιο, έμφαση δίνεται και στη διαλειτουργικότητα μεταξύ των υπηρεσιών του Δημοσίου. Όπως σημείωσε, έτερος στόχος είναι ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας με τεχνολογικά μέσα και εξοπλισμό τέτοιο, ώστε η Υπηρεσία να μπορεί να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις. Σύμφωνα με όσα τόνισε, γίνεται προετοιμασία για τη δραστική ανανέωση του παρωχημένου τεχνολογικού εξοπλισμού των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ μέσα στην επόμενη διετία. 

Ηλεκτρονικό τιμολόγιο
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στο σχεδιασμό που αφορά στο ηλεκτρονικό τιμολόγιο, τονίζοντας ότι στόχος είναι, μετά από το βήμα αυτό, να μπορέσουν να αφαιρεθούν από τις επιχειρήσεις άλλες υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα οι συγκεντρωτικές καταστάσεις και να διευκολυνθούν άλλες δηλωτικές διαδικασίες. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην παράλληλη παρακολούθηση και διακίνηση των αγαθών με διασταυρώσεις και την ανάλυση κινδύνου για τις επιλογές υποθέσεων προς έλεγχο.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στις διασταυρώσεις στοιχείων, ο κ. Πιτσιλής έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στις διασταυρώσεις στοιχείων και σε άλλες εργασίες της ΑΑΔΕ. Γι’ αυτόν το σκοπό, όπως τόνισε, προχωρά η πρόσληψη στελεχών με κατάλληλες ικανότητες έως το 2018, παράλληλα με την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ