Άρθρα & Συνεντεύξεις

Angelique de Vries στο sepe.gr: "Οι ελληνικές startups έχουν όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν στις επιτυχημένες εταιρείες του αύριο"

viressepegr

Χείρα συνεργασίας στην ελληνική Πολιτεία και την πανεπιστημιακή κοινότητα, ώστε να τονωθεί η καινοτομία και η βασιζόμενη στη γνώση επιχειρηματικότητα, τείνει ο γερμανικός τεχνολογικός της SAP. Η κορυφαία εταιρεία δηλώνει ανοιχτή σε νέες ιδέες απ’ όλα τα κέντρα παραγωγής πολιτικής στην Ελλάδα, από την κυβέρνηση μέχρι τα Πανεπιστήμια, που θα οδηγήσουν στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την υποστήριξη της τεχνολογικής καριέρας στο εργατικό δυναμικό.

Δια στόματος της Angelique de Vries, Head of SAP Global pre-sales & Customer Experience, ο όμιλος εξηγεί πως το οικοσύστημα, που αναπτύσσει, διεθνώς, μπορεί να βοηθήσει τους νέους φοιτητές στην Ελλάδα, αλλά και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, να εκμεταλλευτούν τις ιδέες τους και να διοχετεύσουν τη δυναμική τους.

Σε συνέντευξη της στο sepe.gr, η κυρία Angelique de Vries, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρώτο SAP Youth Forum, αξιολογεί ως υψηλό το μορφωτικό επίπεδο των νέων Ελλήνων, αλλά και το επίπεδο της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και εξηγεί τις διεθνείς ευκαιρίες, που ανοίγονται για τους νέους δημιουργούς και τις καινοτόμες ιδέες τους, αλλά και το πώς αυτές οι ευκαιρίες μπορούν να ανατρέψουν το φαινόμενο του “brain drain”.

Κομβικό για την Ελλάδα να οικοδομήσει ένα περιβάλλον, το οποίο θα προσελκύσει τεχνολογικές εταιρείες υψηλής καινοτομίας, ώστε να δημιουργηθεί εκείνο το οικοσύστημα, που θα δώσει κίνητρα στους νέους να μην φύγουν στο εξωτερικό, αλλά να μείνουν στη χώραΗ ίδια δίνει μια γενικότερη εικόνα της παγκόσμιας αγοράς και των τάσεων που επικρατούν, τονίζοντας ότι το mobile, το Internet of Things, το Machine to Machine, το 3D printing ανοίγουν ένα εντελώς καινούριο παράθυρο ευκαιρίας για τους νέους ανθρώπους.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της SAP, με 20χρονη πορεία στην εταιρεία, αναφέρεται στις ειδικές γνώσεις και τα special skills, που πρέπει να διαθέτουν οι νέοι πτυχιούχοι σήμερα, ενώ ξεχωρίζει τους επιχειρηματικούς τομείς, που - διεθνώς - παράγουν σήμερα τις περισσότερες θέσεις απασχόλησης για νέους ανθρώπους με ισχυρές εξειδικεύσεις και δεξιότητες.

Η ίδια απαντά θετικά στην ερώτηση αν η επένδυση στις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού και στις προοπτικές της νέας επιχειρηματικότητας μπορεί να είναι το “αντίδοτο” στην οικονομική κρίση, χαρακτηρίζοντας εφικτή την οικοδόμηση στην Ελλάδα ενός οικοσυστήματος, που όχι μόνο θα δώσει επαγγελματική διέξοδο σε χιλιάδες άνεργους επιστήμονες, αλλά θα λειτουργήσει ως best case για την προσέλκυση ξένων επενδυτών…

Πως θα περιγράφατε το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος;
“Οι νέοι, σήμερα, έχουν μια μοναδική ευκαιρία να γίνουν οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες του αύριο. Είναι εκείνοι που - ως καταναλωτές - έρχονται πρώτοι σε επαφή με τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, που δημιουργεί το mobility και το συνολικό οικοσύστημα, που αναπτύσσεται πέριξ αυτού. Καταλαβαίνουν καλύτερα από τον καθένα τις αλλαγές, ξέρουν ακριβώς τι θέλουν και αυτό τους δίνει το πρόκριμα να γίνουν το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος.

Ουσιαστικά, δεν πρόκειται για το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος, αλλά του σήμερα. Η τεχνολογία αλλάζει, πλέον, με ταχύτερους ρυθμούς από ποτέ στο παρελθόν, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για ειδικές γνώσεις και δεξιότητες, κυρίως, μεταξύ των νέων ανθρώπων. Δείτε, για παράδειγμα, τον τομέα του mobile και πως αυτός έχει αλλάξει τη ζωή όλων μας μέσα σε μόλις μια επταετία.

Η σημερινή νέα γενιά είναι αυτό που αποκαλούμαι “mobile natives”. Για τους νέους σήμερα, η ενασχόληση με το smartphone είναι το τελευταίο πράγμα που κάνουν στο κλείσιμο της ημέρας και το πρώτο με το οποίο ασχολούνται στο ξεκίνημα της.

Και αυτό είναι η μεγάλη ευκαιρία. Όλο αυτό το πεδίο των δραστηριοτήτων ανοίγει ένα εντελώς καινούριο παράθυρο ευκαιρίας για τους νέους ανθρώπους. Και όσο όλο αυτό το κύμα της τεχνολογίας θα εξελίσσεται, θα δημιουργεί και νέα επιχειρηματικά μοντέλα και ευκαιρίες… Σε αυτόν τον ψηφιακό κόσμο οι νέοι άνθρωποι, με το φρέσκο τρόπο σκέψης τους, έχουν ένα ασύλληπτο πλεονέκτημα, ώστε να γίνουν οι επιτυχημένοι επαγγελματίες του αύριο”.

Ποιοι τομείς της τεχνολογίας δημιουργούν τις περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για τους σημερινούς νέους;
“Το νέο μοντέλο της διασυνδεδεμένης κοινωνίας δημιουργεί, σήμερα, την ανάγκη για θέσεις εργασίας που, πριν από μια δεκαετία, ήταν απλά άγνωστες. Διεθνώς διαπιστώνεται, για παράδειγμα, μεγάλη ζήτηση για app developers, μια κατηγορία θέσεων εργασίας, που δεν υπήρχε κάποια χρόνια πριν. Η σημερινή νέα γενιά έχει μεγαλώσει on line και είναι πιο εξοικειωμένη από οποιονδήποτε με τις τάσεις που καθορίζουν το επιχειρηματικό αύριο, όπως το mobile, το Internet of Things, το Machine to Machine, το 3D printing.

Όλοι οι τομείς της οικονομίας, ακόμη και αυτοί που δεν σχετίζονται άμεσα με την τεχνολογία, αλλάζουν με ασύλληπτους ρυθμούς λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και Οργανισμών δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στο τμήμα ΙΤ, αλλά υποστηρίζουν και άλλους τομείς, όπως marketing, πωλήσεις, e-commerce, εξυπηρέτηση πελατών, Βusiness Αnalysis, Research & Development.

Οι τράπεζες και το λιανεμπόριο είναι κάποια παραδείγματα οικονομικών δραστηριοτήτων, που επηρεάζονται από τις τεχνολογικές αλλαγές. Αλλά δεν είναι τα μόνα. Κυρίως, όμως, οι τεχνολογικές εταιρείες βρίσκονται στην καρδιά αυτής της αλλαγής. Γι’ αυτό, θεωρώ ότι ο τομέας του ΙΤ αποτελεί μια εξαιρετική δεξαμενή για την παραγωγή νέων θέσεων εργασίας. Για παράδειγμα, ο τομέας του System Integration. Αλλά και στον τομέα του B2C ανοίγονται τεράστιες ευκαιρίες, καθώς ο καταναλωτής σήμερα έχει πιο υψηλές ψηφιακές απαιτήσεις από ποτέ στο παρελθόν, γεγονός που γεννά από μόνο του ανάγκες, τις οποίες οι νέοι άνθρωποι είναι σε θέση να αντιληφθούν καλύτερα από τον καθένα. Είμαστε ανοιχτοί να δώσουμε στους Έλληνες φοιτητές και στις ελληνικές startups τα εργαλεία, ώστε να ξεκινήσουν μια καριέρα σε αυτά τα αντικείμενα”.

Πως αξιολογείται το ελληνικό ταλέντο και το επίπεδο των ελληνικών starups;
“Οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να εξελιχθούν στις επιτυχημένες εταιρείες του αύριο. Το ελληνικό δυναμικό διαθέτει υψηλό επίπεδο γνώσεων, που το καθιστά ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας διεθνοποιημένης καριέρας στο ΙΤ. Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά ειδικά στην παρούσα συγκυρία, αυτή η δυναμική είναι πιο έντονη από ποτέ.

Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει ανάλογη δυναμική, ώστε να εκμεταλλευθεί αυτήν την ευκαιρία. Και η ευκαιρία δεν περιορίζεται μόνο εντός των ελληνικών συνόρων. Σήμερα, το ΙΤ ανοίγει διεθνή παράθυρα επιχειρηματικότητας για τους νέους ανθρώπους. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι για να εντοπίσεις και να εξελίξεις τα νέα ταλέντα, πρέπει να ξεκινήσεις από νωρίς. Αυτό δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Αυτή ακριβώς η διασύνδεση ανάμεσα στο σχολείο και στην επιχειρηματικότητα είναι κομβικό σημείο. Η διασύνδεση με τα Πανεπιστήμια, η αξιοποίηση των νέων ταλέντων αποτελεί μονόδρομο για τις επιχειρήσεις, που θέλουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς”.

Αυτά τα διεθνή παράθυρα επιχειρηματικότητας, ωστόσο, ανοίγουν το δρόμο για το λεγόμενο brain drain…
“Θεωρώ κομβικό για την Ελλάδα να μπορέσει να οικοδομήσει ένα περιβάλλον, το οποίο θα προσελκύσει τεχνολογικές εταιρείες υψηλής καινοτομίας, ώστε να δημιουργηθεί εκείνο το οικοσύστημα, που θα δώσει κίνητρα στους νέους σπουδαστές να μην φύγουν στο εξωτερικό, αλλά να μείνουν στη χώρα. Με δεδομένο το εξαιρετικό momentum, που δημιουργεί η τεχνολογία, σε παγκόσμιο επίπεδο, πιστεύω ότι σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή, για να δημιουργηθεί όλο αυτό το περιβάλλον. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο των πολύ υψηλών ποσοστών ανεργίας, ειδικά μεταξύ των νέων ανθρώπων, ενώ έχει και υψηλότατα ποσοστά διαρροής ταλέντων στο εξωτερικό.

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Από την προσωπική μου εμπειρία, δεν θεωρώ αρνητικό, αν ένας νέος άνθρωπος δεν μπορεί να βρει δουλειά στην πατρίδα του, να την αναζητήσει στο εξωτερικό. Άλλωστε, υπάρχει πάντα ανοιχτή η προοπτική της επιστροφής. Μάλιστα, οι άνθρωποι αυτοί, επιστρέφοντας θα ενισχύσουν με την εμπειρία τους την εθνική προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο.

Η κρίση δεν είναι μόνο κατάρα. Είναι και ευκαιρία… ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι, μετά από μια μεγάλη οικονομική κρίση, ανοίγεται μια μεγάλη ευκαιρία. Όταν κλείνει ένας κύκλος, ανοίγει ένας καινούριος. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι πρέπει να ξεπεράσουν το φόβο της αποτυχίας. Δικός μας ρόλος είναι να τους παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να δραστηριοποιηθούν στο επιχειρείν, παίρνοντας το μικρότερο δυνατό ρίσκο”.

Πως μπορεί το οικοσύστημα της SAP να βοηθήσει τους νέους που είτε σπουδάζουν, είτε φιλοδοξούν να εμπλακούν στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα;
“Στη SAP πιστεύουμε ακράδαντα στον εντοπισμό, την εκπαίδευση και την αξιοποίηση των νέων ταλέντων. Και το κάνουμε μέσα από, τουλάχιστον, τέσσερις πρωτοβουλίες. Η SAP είναι από τις πρώτες εταιρείες, που συμμετείχαν εξαρχής στη φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ε.Ε. για τη γεφύρωση του χάσματος στην αγορά εργασίας, το Grand Coalition for Digital Jobs.

Επιπλέον, η SAP μέσα από την πλατφόρμα S4HANA, παρέχει στους νέους ανθρώπους τα κατάλληλα εργαλεία, προκειμένου να εισέλθουν με αξιώσεις στον επιχειρηματικό στίβο, δημιουργώντας τη δική τους εταιρεία. Ήδη, 150 φοιτητές από την Ελλάδα έχουν δοκιμάσει τη χρηστικότητα και τις καινοτομίες του S4HANA, ενώ ένα ελληνικό Πανεπιστήμιο χρησιμοποιεί την πλατφόρμα για ερευνητικούς σκοπούς.

Επιπρόσθετα, ως όμιλος, επενδύουμε - διεθνώς - τα μέγιστα στο να προσελκύσουμε νέα ταλέντα, που θα εργαστούν στο ίδιο το οικοσύστημα της SAP. Εκατοντάδες νέοι εκπαιδεύονται, σε ετήσια βάση, από τη SAP και τελικά απασχολούνται στην εταιρεία, μέσα από τα on board προγράμματα εκπαίδευσης, που τρέχει η εταιρεία. Στην Ελλάδα, ήδη, τέσσερις εκπαιδευόμενοι έχουν προσληφθεί από τη SAP Ελλάδα, ενώ άλλοι 4 ασκούμενοι εργάζονται, ήδη, σε πελάτες της SAP.

Στο μεταξύ, η SAP είναι πολύ ενεργή στη διασύνδεσή της με την ακαδημαϊκή κοινότητα και το χώρο του Πανεπιστημίου. Μόνο στην περιοχή της ΕΜΕΑ, η SAP είναι διασυνδεδεμένη, μέσα από το πρόγραμμα University Alliance, με 568 Πανεπιστήμια. Ειδικά στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη συνεργασία αφορά 14 Πανεπιστήμια και προσεχώς, ο αριθμός αυτός θα διευρυνθεί. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες, οι φοιτητές αποκτούν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μια σειρά από διαδικασίες και εργαλεία, που θα τους βοηθήσουν να χτίσουν τη μελλοντική τους καριέρα”.

Η Ευρώπη πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται από το νέο μοντέλο ψηφιακού μετασχηματισμού του επιχειρείν;
“Μέσα από τα προγράμματα που τρέχουμε και παρακολουθώντας τη δυναμική που αναπτύσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορούμε να πούμε, μετά βεβαιότητας, ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να παράξει καινοτομία υψηλού επιπέδου σε βαθμό αντίστοιχο - αν όχι μεγαλύτερο - από τις ΗΠΑ και την Ασία. Στην Ευρώπη, το επίπεδο των υποδομών είναι εξαιρετικό, το μορφωτικό επίπεδο είναι πολύ υψηλό, η ακαδημαϊκή κοινότητα πολύ δυναμική και όλα αυτά δημιουργούν ένα ισχυρό στρατηγικό πλεονέκτημα”.

Ποιο είναι το σημείο – κλειδί, ώστε να πετύχει μια νεοφυής εταιρεία;
“Μετά από είκοσι χρόνια στο χώρο του ΙΤ, όταν κάνω coaching σε νεοφυείς επιχειρήσεις, αυτό το οποίο υπογραμμίζω στους μαθητές μου είναι η σημασία του focus. Αν έχετε μια καλή ιδέα, μείνετε προσηλωμένοι στον στόχο, βάλτε προτεραιότητες και κυνηγήστε τις”.

Ως γυναίκα στο χώρο του ΙΤ, πιστεύετε ότι τελικά η τεχνολογία είναι “a men’s world”;
“Έχοντας μια διαδρομή 20 ετών στον τομέα του ΙΤ, ποτέ δεν αντιμετώπισα ως μειονέκτημα ότι είμαι γυναίκα. Θα μπορούσα να πω το αντίθετο. Άλλωστε, αυτό επιβεβαιώνεται και από τις στατιστικές. Το 25% του εργατικού δυναμικού στο χώρο του ΙΤ είναι γυναίκες. Έχοντας, μάλιστα, την ευκαιρία να κάνω η ίδια coaching σε γυναίκες στο χώρο του ΙΤ, αλλά και συμμετέχοντας σε διαδικασίες αναζήτησης ταλέντων στο χώρο της Τεχνολογίας, το επιβεβαιώνω αυτό καθημερινά.

Αυτό που απαιτείται, βέβαια, ώστε να εδραιώσουν οι νέες γυναίκες το ρόλο τους στον τομέα του ΙΤ, είναι το κατάλληλο mentoring και η καθοδήγηση, μέχρι να βρουν το δρόμο τους στο χώρο της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής.

Αυτή είναι και η συμβουλή, που δίνω σε όσες νέες θέλουν να κάνουν καριέρα στο ΙΤ. Το παν είναι να κάνεις εκείνες τις επιλογές, που θα σου εξασφαλίσουν προσωπική και επαγγελματική ισορροπία. Εξίσου σημαντική είναι και η δραστηριοποίηση μέσα από μια ομάδα συνεργατών, η οποία θα σε εκφράζει και θα σε σέβεται. Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας, αν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάτι τέτοιο”.