Η Ευρωπαϊκή αγορά ΤΠΕ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Μετά από αρκετά χρόνια μηδενικής, οριακής ή αρνητικής ανάπτυξης, η βιομηχανία ΤΠΕ στην Ευρώπη δείχνει να εμπεδώνει το κλίμα σταδιακής αποκατάστασης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην περιοχή. Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, που αναμένονται, τόσο για φέτος όσο και για το επόμενο έτος, συνδέονται με επιμέρους τομείς της αγοράς ΤΠΕ, όπως των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, του Λογισμικού, των Υπηρεσιών Πληροφορικής και των Φορητών Συσκευών. Οι επιδόσεις των συγκεκριμένων τομέων της αγοράς υπολογίζεται ότι θα ισορροπήσουν τη στασιμότητα στον κλάδο του Εξοπλισμού Πληροφορικής, αλλά και της τηλεπικοινωνιακής αγοράς στην Ευρώπη.

Συνολικά, η αγορά Πληροφορικής στην περιοχή θα διευρυνθεί σε ποσοστό 2,4% το 2014, με τις εκτιμήσεις για το επόμενο έτος να προβλέπουν αύξηση 1,8% το 2015. Οι Υπηρεσίες Πληροφορικής αναμένουν κέρδη 2,3% το 2014 και 2,8% το 2015. Στον τομέα του Λογισμικού προβλέπεται άνοδος 4,4% φέτος και 4,7% το 2015.

Διάγραμμα 3. Δυτική Ευρώπη, ποσοστό μεταβολής αξίας αγοράς ανά κλάδο.

Πηγή: EITO σε συνεργασία με IDC, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 11/2014.

Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, που αναμένονται, τόσο για το 2014, όσο και για το 2015 συνδέονται με επιμέρους τομείς της αγοράς ΤΠΕΣτο δε κλάδο του Εξοπλισμού Πληροφορικής, η αύξηση για το 2014 θα είναι μόνο οριακή και συγκεκριμένα 0,3% το τρέχον έτος, ενώ για το 2015 η αγορά θα “γυρίσει” σε αρνητική ανάπτυξη, με προβλεπόμενη μείωση κατά 4,8%.

Η αγορά Τηλεπικοινωνιών θα κινηθεί σε αρνητικό έδαφος, τόσο φέτος όσο και το 2015 στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, καθώς οι οριακά αυξημένες δαπάνες για Εξοπλισμό και η καλή επίδοση των Mobile Data Services δεν είναι ικανές να αντισταθμίσουν τις μειώσεις από τον κλάδο των υπηρεσιών τηλεφωνίας. Το σύνολο της αξίας της αγοράς Τηλεπικοινωνιών αναμένεται να παρουσιάσει μείωση κατά 2% το τρέχον έτος και κατά 1,2% το επόμενο.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Η πολιτική κρίση στην Ουκρανία και η γενικότερη πολιτικοοικονομική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή οδηγεί σε συγκρατημένες εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς ΤΠΕ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Τα ευοίωνα σημεία, που εντοπίζουν οι αναλυτές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, συνδέονται με την εκτίμηση, ότι οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην περιοχή, σταδιακά, περνούν από τη συντηρητική επενδυτική στρατηγική του παρελθόντος, που είχε ως βασικό γνώμονα τη μείωση του λειτουργικού κόστους, σε μια πιο δυναμική προοπτική, με τις ΤΠΕ να μετεξελίσσονται σε μοχλό μετασχηματισμού της. Σε αυτήν την τάση θα πρέπει να αποδοθούν τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης, που προβλέπονται για το 2014, αλλά και για το 2015.

 
Διάγραμμα 4. Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ποσοστό μεταβολής αξίας αγοράς ανά κλάδο.

Πηγή: EITO σε συνεργασία με IDC, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 11/2014.

Με αυτά τα δεδομένα, η αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη υπολογίζεται ότι θα κινηθεί ανοδικά το 2014, ενισχυμένη κατά 1,8% σε σχέση με πέρσι, με τις προβλέψεις για το επόμενο έτος να αναμένουν άνοδο κατά 2,4%.

Ο τομέας Πληροφορικής φέτος θα διευρυνθεί κατά 2%, με τα κέρδη για το 2015 να υπολογίζονται αυξημένα κατά 3,4%.

Ο κλάδος Τηλεπικοινωνιών θα επιδείξει φέτος βελτιωμένες επιδόσεις, με την αγορά να διευρύνεται κατά 1,7%, με την πρόβλεψη για το 2015 να είναι για άνοδο κατά 1,9%.

ΤΕΥΧΟΣ8
 • Η Παγκόσμια αγορά ΤΠΕ

  Η παγκόσμια βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) θα συνεχίσει να ανακάμπτει σταθερά τη διετία 2014 - 2015.

 • Η Παγκόσμια αγορά ΤΠΕ - Ανάλυση

  Η παγκόσμια αγορά ΤΠΕ βρίσκεται σήμερα σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία της ιστορίας της

 • Η Ευρωπαϊκή αγορά ΤΠΕ

  Μετά από αρκετά χρόνια μηδενικής, οριακής ή αρνητικής ανάπτυξης, η βιομηχανία ΤΠΕ στην Ευρώπη δείχνει να εμπεδώνει το κλίμα σταδιακής αποκατάστασης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην περιοχή.

 • Η αγορά ΤΠΕ στην Ελλάδα

  Σημάδια σταθεροποίησης εκπέμπει η εγχώρια βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), η οποία ωστόσο, και φέτος θα παραμείνει με αρνητικά πρόσημα, με την πτώση να συνεχίζει να βαίνει μειούμενη.

 • Η αγορά Πληροφορικής στην Ελλάδα

  Δείγματα αισιοδοξίας δίνουν οι επιμέρους τομείς της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής, με τον Εξοπλισμό Πληροφορικής και τις Υπηρεσίες Πληροφορικής να κινούνται φέτος σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας αυξήσεις 10,9% και 1,4%, αντίστοιχα, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

 • Η αγορά Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

  Με βραδύτερο ρυθμό αποκαθίσταται η ισορροπία στην ελληνική αγορά Τηλεπικοινωνιών, με την αξία όλων των επιμέρους τομέων (Εξοπλισμός, Συσκευές, Υπηρεσίες), να υποχωρεί φέτος έναντι του 2014.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας